“Επιστρέφουν στο ΕΣΥ αεριτζήδες εργολάβοι και μπράβοι μέσω Γεωργιάδη” (βίντεο)

Για δυναμικές κινητοποιήσεις το επόμενο 5μηνο στην Υγεία προκειμένου να μην προχωρήσει το σχέδιο του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για πλήρη επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία έκανε λόγο στο Kontra ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Προσδοκούσαμε το αυτονόητο, ότι οι 6.000 συνάδελφοι που είναι 4, 5, 6 χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων, που την περίοδο της πανδημίας ήταν στην πρώτη γραμμή … τουλάχιστον θα διασφαλιστεί η δουλειά τους. Εμείς λέμε “απευθείας μονιμοποίηση σε όλους τους συμβασιούχους”, αλλά ότι τουλάχιστον να υπάρχουν ανανεώσεις των συμβάσεων».

Δείτε επίσης:

«Ντροπή σου!» Με…  «γαλλικά» υποδέχτηκαν οι εργαζόμενοι ΕΣΥ τον Άδωνι – Του πέταξαν καφέδες (Βίντεο & φωτο)

Υπουργείο Υγείας: Προς απόλυση 6.000 συμβασιούχοι στα νοσοκομεία- «Θερμή» υποδοχή με γιουχαΐσματα στον Γεωργιάδη (βίντεο)

Νομιμοποιεί και φορολογεί το φακελάκι στα νοσοκομεία ο Γεωργιάδης – «Αντί να συμβαίνει παράνομα και εξωθεσμικά, θα συμβαίνει νόμιμα και θεσμικά» (Ηχητικό)

«Γλιτώσαμε τον “ξαφνικό θάνατο” γιατί κάποιοι απολύθηκαν, αλλά επιστρέφουν στη δουλειά μέχρι 30/06/2024, όπως και οι άλλοι που ανανεώνονται οι συμβάσεις τον Μάρτιο. Αλλά ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε ότι θα απολυθούν. Έτσι, 6.000 εργαζόμενοι θα απολυθούν, θα επιστρέψουν οι εργολάβοι που στοιχίζουν τα διπλά χρήματα στο Δημόσιο και προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα». Όπως προσέθεσε, «στα νοσοκομεία που απολύθηκαν οι εργαζόμενοι, πηγαίνουν στους εργολάβους ζητώντας δουλειά. Και αυτό που συναντούν είναι “μια από τα ίδια”, αυτό που είχαμε παλαιότερα … τους λένε “θα δουλεύετε 8 ώρες αλλά εμείς θα σας πληρώνουμε για 4”, “θα σας βάζουμε στην τράπεζα 400 ευρώ αλλά θα υπογράφετε για 700“, “θα βάζουμε 700 αλλά θα ερχόμαστε στο ΑΤΜ και μας γυρίζετε πίσω τα 300“».

«Οι εργολάβοι, με μία οικονομοτεχνική μελέτη που μπορεί να γίνει εύκολα, στοιχίζουν 20 εκατ. ευρώ περισσότερο στο Δημόσιο από ό,τι οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που σήμερα δουλεύουν στο σύστημα και θα μπορούσαν να καλύψουν τις θέσεις. Υπάρχουν ακόμη εργολάβοι σε κάποια νοσοκομεία. Τα 20 εκατ. ευρώ φτάνουν να προσλάβουμε 1.000 νοσηλευτές, που σήμερα έχουμε τεράστια ανάγκη, να ανοίξουμε τις κλίνες ΜΕΘ, τις χειρουργικές αίθουσες που 40% είναι κλειστές. Δεν είναι μόνο η έλλειψη αναισθησιολόγων, αλλά κυρίως από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού. Γιατί να μην διαθέσουμε αυτά τα λεφτά εκεί και να τα δίνουμε στους εργολάβους, που είναι αεριτζήδες, που κλέβουν το Δημόσιο, κλέβουν και τους εργαζόμενους;».

Όταν ήταν υπουργός Υγείας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μας είπε ότι η εντολή Μητσοτάκη είναι να βάλουμε φρένο στους εργολάβους, ότι δεχόταν όλα αυτά που λέμε εμείς. Τώρα, με αλλαγή υπουργού και τον Άδωνι Γεωργιάδη βλέπουμε ότι συνεχώς μας αναφέρουν το πρόγραμμα της ΝΔ, ότι πρέπει να μπουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία. Αδιαφορούν για την τύχη των εργαζόμενων, που ζήσανε τους εργολάβους. Θα επιστρέψουμε σε εποχές μπράβων … έρχονται οι μπράβοι και απειλούν να γυρίσουν πίσω χρήματα, δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες. Αυτές είναι συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα. Καλούμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να μην συνδέσουν το όνομά τους με 6.000 απολύσεις καθαριστριών, τραπεζοκόμων και φυλάκων.

Σχολιάζοντας την δήλωση Γεωργιάδη ότι θα φροντίσει ώστε όσοι συμβασιούχοι θελήσουν να προσληφθούν από τον αντίστοιχο εργολάβο, ενώ οι υπόλοιποι να ξέρουν ότι η εργασία τους σε νοσοκομείο θα τελειώσει, ο κ. Γιαννάκος είπε ότι «η Πολιτεία διά του πρωθυπουργού στην πανδημία δεν έλεγε αυτό. Καλούσε τον κόσμο να έρθει για δουλειά στα νοσοκομεία, έλεγε ότι η Πολιτεία θα αναγνωρίσει το έργο τους και θα τους μονιμοποιήσει. Όχι ότι “κάποια στιγμή τελειώνει η δουλειά”».

Τόνισε παράλληλα ότι δεν είναι μόνο οι 6.000 σε καθαριότητα, τραπεζοκομία, φύλαξη, αλλά «έχουμε συνολικά 20.000 συμβασιούχους στο ΕΣΥ που όχι μόνο καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καλύπτουν πολύ σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Αν απολυθούν, τα νοσοκομεία θα κλείσουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ κατά τον ίδιο απέρριψε τις θέσεις Γεωργιάδη και «έχουμε χρόνο μέχρι τον Ιούνιο. Θα οργανώσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις. Δεν δεχόμαστε με τίποτα να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να επιστρέψουν στα νύχια των εργολάβων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί