Λαϊκή Συσπείρωση: Καμιά συγχώνευση των Γυμνασίων Κράνας και Συβρίτου

Πρόταση ψηφίσματος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Κρήτης ενάντια στο κλείσιμο των Γυμνασίων Κράνας και Συβρίτου κατατέθηκε για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 14 Νοέμβρη.

Στο κείμενο αναφέρεται:

Έντονες αντιδράσεις από σωματεία εκπαιδευτικών, συλλόγους γονέων και πολλούς άλλους φορείς του Ρεθύμνου έχει προκαλέσει η εισήγηση στο Υπουργείο Παιδείας του Προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου που προτείνει τη «συγχώνευση», στην πραγματικότητα κλείσιμο,  των Γυμνασίων Κράνας και Συβρίτου με του Γαράζου και του Φουρφουρά αντίστοιχα. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για περίπου 24 μαθητές, οι οποίοι είναι να μεταφερθούν από το Γυμνάσιο Κράνας  και άλλους 27 μαθητές οι οποίοι είναι να μεταφερθούν από το Γυμνάσιο Συβρίτου.

Σύμφωνα με τη σχετική  ανακοίνωση – καταγγελία της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου, οι βασικοί λόγοι που επικαλείται η ΔΔΕ έχουν να κάνουν με κτιριακά προβλήματα των δύο σχολείων, με τον δήθεν μειούμενο αριθμό των μαθητών και τη μη έγκαιρη στελέχωση με εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην πραγματικότητα αυτά είναι προφάσεις, για να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα, αφού τα κτιριακά προβλήματα δεν αφορούν κάτι άλλο πέρα από τις ανάγκες επισκευής και συντήρησης που έχουν όλα τα σχολεία, η «μείωση» των μαθητών μπορεί να είναι 4 μαθητές σε ισάριθμα χρόνια και η υποστελέχωση των σχολείων είναι οξυμένο πρόβλημα πανελλαδικά, λόγω των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών. Είναι απαράδεκτο ότι αντί να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα, προβάλλεται ως λύση να κλείσουν τα σχολεία, καταργώντας το δικαίωμα η μόρφωση να παρέχεται ισότιμα σε όλα τα παιδιά. 

Είναι ολοφάνερο πως η ενδεχόμενη συγχώνευση θα προσθέσει επιπλέον προβλήματα σε γονείς- μαθητές και εκπαιδευτικούς, πολύ περισσότερο που τα σχολεία Κράνας και Συβρίτου καλύπτουν τις ανάγκες μιας ορεινής περιοχής, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, για τη φοίτηση των παιδιών εκεί.  Το ενδεχόμενο κλείσιμο των δύο σχολείων θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μαθητική διαρροή, καθώς αρκετοί μαθητές δεν θα φοιτήσουν καθόλου στο Γυμνάσιο ή θα το εγκαταλείψουν νωρίς ή θα φοιτούν με αρκετές απουσίες, με δεδομένη τη συνδρομή που προσφέρουν σε εργασίες της οικογενείας τους, αλλά και λόγω των δυσκολιών στη μετακίνηση. Αυτό θα οδηγήσει και στη μείωση των εγγραφών στα αντίστοιχα Λύκεια Γαράζου και  Φουρφουρά. Επιπλέον, η συγχώνευση θα οδηγήσει σε κατάργηση οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, και ανεργία για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Οι κάτοικοι της περιοχής Κράνας και Συβρίτου, στην πλειοψηφία τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, γίνονται και με αυτό τον τρόπο αποδέχτες της «μέριμνας» του πολυδιαφημιζόμενου επιτελικού κράτους που κλείνει τα μάτια στις λαϊκές ανάγκες, αλλά τρέχει με χίλια τα επιχειρηματικά συμφέροντα.  Η ενδεχόμενη συγχώνευση – κατάργηση των σχολείων της περιοχής είναι η πεπατημένη που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, με στόχο τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία, με αποτέλεσμα περισσότερους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. 

Με βάση τα παραπάνω η «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης» προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα :

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του με το σχεδιαζόμενο κλείσιμο των Γυμνασίων Κράνας και Συβρίτου και ζητά να μη γίνει καμία συγχώνευση – κλείσιμο των Γυμνασίων Κράνας και Συβρίτου στον Ν. Ρεθύμνου, να καλυφτούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά και να συντηρηθούν τα σχολικά κτίρια.

 Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ- ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ-ΧΟΥΣΤΟΥΛΑΚΗ ΓΕΝΟΒΕΦΑ 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί