Τον αναγκάζουν να καταθέσει χωρίς να έχει τα έγγραφα της δικογραφίας

Σε ακόμα μια κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων προέβη η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου και το σκάνδαλο Novartis, απορρίπτοντας το αίτημα του πρώην υπουργού για να του δοθεί προθεσμία, καθώς όπως δήλωσε, ακόμη δεν έχει λάβει το υλικό σχετικά με τις κατηγορίες που τον αφορούν.

Συγκεκριμένα, σήμερα (Δευτέρα), ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έχει κληθεί σε εξηγήσεις από την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής (Ν.Δ.- ΚΙΝ.ΑΛΛ.), ωστόσο όπως κατήγγειλε, δεν του χορηγούν καθόλου είτε του δίνουν με μεγάλη καθυστέρηση σημαντικά έγγραφα από μια δικογραφία 200.000 σελίδων.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε μια προθεσμία για να καταθέσει επί του διευρυμένου κατηγορητηρίου στην προανακριτική. Ωστόσο, η επιτροπή, με εμφανή διχογνωμία απέρριψε τελικά το εύλογο αίτημα, στηριζόμενη στις επιθυμίες της πλειοψηφίας. 

Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπέβαλε επίσης ένσταση ακυρότητας της κλήσης του και της προδικασίας, καταγγέλλοντας ότι κλήθηκε να καταθέσει ανωμοτί και να δώσει εξηγήσεις χωρίς να έχουν καθοριστεί ειδικά και συγκεκριμένα τα ζητήματα και τα πραγματικά γεγονότα, επί των οποίων καλείται να δώσει εξηγήσεις. Η επιτροπή διέκοψε τις εργασίες της προκειμένου να μελετήσει και να αποφασίσει επί των ενστάσεων του κ. Παπαγγελόπουλου, καλώντας τον για εξηγήσεις χωρίς όρκο την προσεχή Τετάρτη.

«Πλυντήριο σκανδάλων, η επιτροπή»

«Δεν μου έδωσαν προθεσμία. Θέλουν να με στραγγαλίσουν άρον- άρον. Πρόκειται για προειλημμένη απόφαση», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος αποχωρώντας νωρίς το απόγευμα από τη Βουλή. «Η επιτροπή έχει μεταβληθεί σε πλυντήριο ξεπλύματος των σκανδάλων τους. Η επιτροπή, με ευθύνη της πλειοψηφίας, είναι πλυντήριο σκανδάλων», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε: «Εγώ, μέχρι την Τετάρτη θα ξενυχτήσω να διαβάσω τις σελίδες που μου έδωσαν τελευταία στιγμή. Αυτοί θα ξενυχτήσουν, από αγωνία και τρόμο, γι΄αυτά που θα τους βγάλω, μέσα από τις σελίδες που μου έδωσαν εκείνοι. Θα τους το χαλάσω αυτό που επιδιώκουν».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ακόμα ότι τις επόμενες ημέρες θα αποκαλυφθεί ο ρόλος που διαδραμάτισε και τι έχει συγκαλύψει μέχρι σήμερα «η παρέα που μεταβάλλει την επιτροπή σε πλυντήριο σκανδάλων».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος επικαλέστηκε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καταδικαστική για την Τουρκία μετά από προσφυγή του Οτσαλάν ότι παραβιάστηκαν τα υπερασπιστικά δικαιώματα του διότι του έδωσαν προθεσμία 17 ημερών για να διαβάσει 17.000 σελίδες της δικογραφίας. «Φανταστείτε τι θα συμβεί με αυτούς τους κυρίους. Θα χρεώσουν την Ελλάδα με τις καταδίκες που θα δεχθούν, εκτός των άλλων ποινικών ευθυνών που έχουν», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ο χαρακτηριστικός διάλογος μετά το αίτημα για προθεσμία

Αναφερόμενος στο θέμα, ο συνήγορός του, Δημήτρης Τσοβόλας, σημείωσε: «Δεν είναι σοβαρή η διαδικασία. Μας στείλατε την Πέμπτη και την Παρασκευή χιλιάδες έγγραφα και 2 ημέρες μετά καλούμαστε εδώ. Ενώ είχαμε κληθεί για τις 10 το πρωί της Δευτέρας μας στείλατε την Παρασκευή κλήση για σήμερα το μεσημέρι στις 14.00. Πρόκειται για καινούρια κλήση. Και έπρεπε να προηγηθεί προθεσμία 5 ημερών».

Ο βουλευτής της Ν.Δ, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε να απορριφθεί το αίτημα για προθεσμία, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για καινούρια κλήση.

Άμεση αντίδραση από τον κ. Τσοβόλα: «Ο κ. Πλεύρης παρέκαμψε το ουσιώδες. Κύριε Πλεύρη, ως νομικός, θα μπορούσατε να υπερασπιστείτε ύποπτο, όταν σας δίνονται χίλιες σελίδες μόνο την Παρασκευή; Υποτίθεται ότι είσαστε εισαγγελείς, μήπως τελικά εσείς είστε ύποπτοι ότι παραβιάζετε τον νόμο; Γελοιοποιείτε τον θεσμό».

Για να πάρει την απάντηση από τον βουλευτή της Ν.Δ.: «Να μας κάνετε μήνυση».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος απάντησε: «Δεν θα ασχοληθώ σήμερα με τον αλαζόνα κ. Πλεύρη, που λέει κάντε μου μήνυση. Ντρέπομαι όμως για έναν νέο άνθρωπο να είναι τόσο ψεύτης. Πού είναι γραμμένα αυτά τα νομικά που επικαλείται; Έχετε πάρει τον κακό δρόμο. Θυμηθείτε τη Νυρεμβέργη που κάποιοι για να δικαιολογήσουν τα εγκλήματά τους, επικαλούνταν τις εντολές των ανωτέρων τους αλλά δεν γλίτωσαν από την καταδίκη»

Βουλευτές της Ν.Δ. άρχιζαν να φωνάζουν ότι δέχονται απειλές, ωστόσο ο Ιωάννης Μπούγας απάντησε: «Δεν το εκλαμβάνουμε ως απειλή».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ραγκούσης του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, πόσες φορές δεν έχει πάρει παράταση αυτή η Επιτροπή;», για να προσθέσει:

«Κύριε Μπούγα, έχετε βαρύτατη ατομική ευθύνη πλέον. Βαρύτατη προσωπική. Δεν είναι δυνατόν να σας ζητά μερικές μέρες προθεσμία και να το απορρίπτετε».

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) πρόσθεσε: «Φαλκιδεύονται τα δικαιώματα του ελεγχόμενου».

Ο Δημήτρης Τσοβόλας, απευθυνόμενος στην προανακριτική, ρώτησε: «Τι εξηγήσεις καλείτε να σας δώσει ο Παπαγγελόπουλος; Για ποιο πράγμα καλείται να καταθέσει; Για ποια πράξη; Πότε, πού, σε ποιο μέρος; Σας ερωτώ, είναι δυνατόν εσείς, η πλειοψηφία Ν.Δ.-ΚΙΝ.ΑΛΛ., να πιστεύετε ότι αυτή η κλήση προστατεύει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου; Σε ποιο δικαστικό συμβούλιο δεν θα καταπέσουν όλα αυτά; Να ακυρώσετε την κλήση και να γράψετε νέα. Ποιος, τι, πώς, πού».

Μετά τα παραπάνω, ο Ιωάννης Μπούγας, πρότεινε «να δοθεί προθεσμία μέχρι να βγει η θέση επιστημονικού συμβουλίου. Και αν μέχρι Τετάρτη δεν βγει η θέση, να ξαναδοθεί παράταση».

Μετά την πρόταση του Ιωάννη Μπούγα, ο εισηγητής της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η εξέταση των ενστάσεων, προκαλώντας την αντίδραση της Θεοδώρας Αυγέρη, η οποία των κατηγόρησε ότι «θολώνει» την πρόταση του προέδρου της επιτροπής.

efsyn.gr

Δείτε ακόμα: Σ. Μιωνής: Ο Βορίδης μέλος της «εγκληματικής οργάνωσης» του… Παπαγγελόπουλου!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί