Βενιζέλειο: Πρόταση ψηφίσματος από τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Πρόταση ψηφίσματος για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης προκειμένου να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, σήμερα, 17 Οκτωβρίου:

Οι εξελίξεις στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, του οποίου η λειτουργία έχει φτάσει σε οριακό σημείο λόγω της έλλειψης προσωπικού, επιβεβαιώνουν την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις δημόσιες δομές Υγείας του νησιού, ως συνέπεια της πολιτικής των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει ως κόστος την υγεία του λαού και ως πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιωτικούς ομίλους. 

Μετά την κατάρρευση των νοσοκομείων σε Ρέθυμνο, Ιεράπετρα και Σητεία και τα σοβαρά προβλήματα στο ΓΝ Αγίου Νικολάου και Χανίων ακολούθησε το Βενιζέλειο. Εδώ και έναν μήνα έχουν σταματήσει τα τακτικά χειρουργεία και ολόκληρες κλινικές υπολειτουργούν ως αποτέλεσμα της συνειδητής απαξίωσής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του Σωματείου Εργαζομένων του Βενιζέλειου, υπάρχουν περίπου 300 κενές οργανικές, εκ των όποιων οι 180 αφορούν τη νοσηλευτική υπηρεσία. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό του προσωπικού (περίπου 30%) δεν εργάζεται με σχέση μόνιμης εργασίας αλλά με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΙΔΟΧ, εργολαβικοί, μπλοκάκι κ.λπ.).

Η αδυναμία λειτουργίας πολλών κλινικών, εξαιτίας παραιτήσεων και συνταξιοδοτήσεων σε ένα από τα πιο ιστορικά νοσοκομεία του νησιού, η de facto μετατροπή του σε κέντρο υγείας και το άνοιγμα του δρόμου για να μπουν σε αυτό ιδιώτες είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί! Ταυτόχρονα, η κατάρρευση ενός νοσοκομείου συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα. Τώρα ήρθε η σειρά του Βενιζέλειου,  ενώ ακολουθεί και το ΠΑΓΝΗ, που από τη μια δεν θα μπορεί να σηκώσει το βάρος της υγείας όλης της Κρήτης και από την άλλη να επιτελέσει τον τριτοβάθμιο ρόλο που θα έπρεπε να έχει. 

Οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις που συνέβαλλαν στην προμελετημένη και προδιαγεγραμμένη πορεία συνεχούς υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, μέσω της υποστελέχωσης και των συνεχών περικοπών των κρατικών κονδυλίων, διότι θεωρούν την προστασία της δημόσιας υγείας δημοσιονομικό κόστος και έξοδο που πρέπει να περικοπεί. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση παρότι είχε προειδοποιηθεί, δεν προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις, καθώς δρομολογείται η υλοποίηση του δεδηλωμένου στόχου των συγχωνεύσεων των νοσοκομειακών μονάδων, καθώς θεωρούν «πολυτέλεια» την ύπαρξη δύο νοσοκομείων σε έναν νομό.

Με βάση τα παραπάνω η «Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης» προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα .

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει και διεκδικεί:

  • Άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου υγειονομικού και λοιπού  προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για την εύρυθμη λειτουργία όλων των κλινικών του Βενιζέλειου νοσοκομείου. Να μονιμοποιηθεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλο το επικουρικό και με όλων των ειδών συμβάσεων προσωπικό. Να μην μετατραπεί το Βενιζέλειο σε κέντρο υγείας! 
  • Να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν νέα κέντρα υγείας σε όλο τον  Νομό.
  • Το ΠΑΓΝΗ να ενισχυθεί ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, αυτόν της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. 
  • Να στελεχωθούν άμεσα τα νοσοκομεία του Λασιθίου, του Ρεθύμνου και των Χανίων με το μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που διεκδικούν τα σωματεία των υγειονομικών.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας για όλους, με την αποκλειστική ευθύνη στο κεντρικό κράτος.».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί