Υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκου και στο ΚΘΒΕ – Καταγγέλλουν τον Νίκο Νικολάου

“Στην περίπτωση Λιγνάδη προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πείσουν μία εμβρόντητη από το σκάνδαλο κοινωνία, ότι δεν γνώριζαν και ότι εξαπατήθηκαν. Τώρα, σε αυτή τη νέα περίπτωση που ήδη γνωρίζουν, τί έχουν κάνει μέχρι σήμερα; Πάλι θα εξαπατηθούν;”

Νέα υπόθεση Λιγνάδη φαίνεται να αγγίζει την κυβέρνηση και τη Λίνα Μενδώνη, καθώς ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ) Νίκος Νικολάου, κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου. Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έστειλε επιστολή προς τον Νίκο Νικολάου, καλώντας τον να απαντήσει εγγράφως εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με το 2020mag.gr, ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας εμπλέκεται σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα σε μία τουλάχιστον περίπτωση ανήλικων κοριτσιών».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η καταγγελία προέρχεται από γυναίκα που το 1994-95 ήταν ανήλικη και φέρεται μέσω του Πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών να έχει φτάσει στην Εισαγγελία «εδώ και μέρες». Μετά την διαρροή των παραπάνω, ο εμπλεκόμενος φέρεται να είναι «στην πόρτα της εξόδου» από σίριαλ ιδιωτικού σταθμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Νικολάου, απ’ τον Δεκέμβριο του 2019 τελεί χρέη Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης μετά τη δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου, αναφέρει ότι αναμένει τις εξηγήσεις του Νίκου Νικολάου και επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Η δήλωση:

Σε απάντηση σχετικής ανακοίνωσης της Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σίας Αναγνωστοπούλου, στην οποία αναφέρει ότι «υπάρχουν στα χέρια της εισαγγελίας σημαντικά στοιχεία για πρόσωπο που κατέχει, με απευθείας ανάθεση … υψηλή θέση σε έναν άλλο πολύ σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό», και στο οποίο αναρωτάται για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι:

Στις 23 Φεβρουαρίου 2021, στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1, ο δημοσιογράφος κ. Τάσος Τεργιάκης, ανέφερε πως: «υπάρχουν καταγγελίες για παρενόχληση από γνωστό 65χρονο ηθοποιό με συμμετοχή σε πολλά σίριαλ. Ο γνωστός ηθοποιός κατέχει υψηλή θέση στα δρώμενα του πολιτισμού, κάτι αντίστοιχο με τον κ. Λιγνάδη. Οι καταγγελίες αυτές σχετίζονται με συγκεκριμένες παραστάσεις και επιθέσεις μέσα σε καμαρίνια. Δεν θα πω πού έχουν γίνει αυτές οι καταγγελίες, αλλά νομίζω ότι θα πάρουν και αυτές τον δρόμο της Δικαιοσύνης, διότι έστω και αν έχουν παραγραφεί, μπορεί από την ιστορία να βγει κάτι πιο σύγχρονο, ίσως κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια». Στην συγκεκριμένη αναφορά δεν κατονομάστηκε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο.

Κατόπιν αυτού, το πρωί της Τετάρτης 24 Φεβρουαρίου 2021, παραδόθηκε ιδιοχείρως και αρμοδίως επείγουσα εμπιστευτική επιστολή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 όπου έγινε η σχετική αναφορά, αλλά και στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε περίπτωση που τελούσε σε γνώση των καταγγελιών αυτών, ζητώντας τους να διαθέσουν στο Υπουργείο στοιχεία που ενδεχομένως έχουν σχετικά με την ταυτότητα του προσώπου και τις καταγγελίες σε βάρος του.

Σε συνέχεια της μη αποστολής εκ μέρους του ΣΕΗ και του τηλεοπτικού σταθμού των αιτούμενων στοιχείων, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ο αρμόδιος Υφυπουργός κατέθεσε αίτηση ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να χορηγηθούν στο Υπουργείο τα όποια σχετικά με την ανωτέρω υπόθεση στοιχεία.

Μάλιστα, στην αίτηση, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν γνώριζε σε ποιο πρόσωπο αναφερόταν ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού, προς διευκόλυνση της Εισαγγελίας επισυναπτόταν παράρτημα με πίνακα όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ φορέων, στους οποίους έχουν διοριστεί σε θέσεις ευθύνης καλλιτέχνες καθώς και τα ονόματά τους, έτσι ώστε η Εισαγγελία να χορηγήσει όλα τα σχετικά στοιχεία που μπορεί να έχει στη διάθεσή της. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παραμένει σε τακτική επικοινωνία με την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς η τελευταία εξετάζει ακόμα την αίτηση και δεν έχει χορηγήσει καμία πληροφορία στο ΥΠΠΟΑ.

Περαιτέρω, σήμερα, Πέμπτη 11 Μαρτίου, σε συνέχεια δημοσιεύματος που εμφανίστηκε χθες Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, στο διαδικτυακό μέσο «news2u.gr», με τίτλο «Νίκος Νικολάου: Το Mega διώχνει τον ηθοποιό της «Έξαψης» – Κατηγορίες και καταγγελίες», δημοσίευμα στο οποίο για πρώτη φορά γίνεται ονομαστική αναφορά, εστάλη επιστολή (επισυνάπτεται) από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, προς τον αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, κ. Νίκο Νικολάου, με την οποία ζητείται να τοποθετηθεί εγγράφως, τόσο ενώπιον του Υπουργείου, όσο και δημοσίως, εντός της ημέρας, επί των όσων αναφέρονται, προσθέτοντας πως το Υπουργείο επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Συνοψίζοντας, από τις 23 Φεβρουαρίου που προβλήθηκε το προαναφερόμενο τηλεοπτικό ρεπορτάζ στον ΑΝΤ1 και στο οποίο δεν κατονομαζόταν κανένα πρόσωπο, μέχρι την εμφάνιση στο διαδικτυακό μέσο news2u.gr, χθες Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, του παραπάνω δημοσιεύματος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν είχε καμία ένδειξη ως προς την ταυτότητα του διορισθέντος σε εποπτευόμενο φορέα προσώπου που ανέφερε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, ούτε έχει λάβει μέχρι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε πληροφορία από τον ΣΕΗ, τον ΑΝΤ1 ή την Εισαγγελία Πρωτοδικών, παρά τα αιτήματα που υπέβαλε ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου.  

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναμένει τις εξηγήσεις του κ. Νικολάου και επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια για την προάσπιση των συμφερόντων και του κύρους του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Σία Αναγνωστοπούλου: Πάλι θα εξαπατηθούν;

Με δήλωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σία Αναγνωστοπούλου διερωτάται εάν στο υπουργείο Πολιτισμού πρόκειται και πάλι να «εξαπατηθούν» μετά από την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής αποσιώπησης και συγκάλυψης.

«Μήπως τελικά οι “αφελείς” απευθείας αναθέσεις της κ. Μενδώνη για την κάλυψη σημαντικών θέσεων μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών, σε πρόσωπα με βεβαρυμμένο –όπως προκύπτει από τις κατηγορίες- παρελθόν, δεν περιορίζονται μόνο στο Εθνικό Θέατρο; Μήπως η κ. Μενδώνη αλλά και ο κ. Γιατρομανωλάκης ακολουθούν και πάλι την ίδια πολιτική αποσιώπησης και συγκάλυψης και αυτή δεν αφορούσε μόνο το Εθνικό Θέατρο λόγω εξαπάτησης από έναν ικανότατο ηθοποιό;

Η κ. Μενδώνη και ο κ. Γιατρομανωλάκης γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν στα χέρια της εισαγγελίας σημαντικά στοιχεία για πρόσωπο που κατέχει, με απευθείας ανάθεση από τους ίδιους, υψηλή θέση σε έναν άλλο πολύ σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό. Μέχρι στιγμής δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια.

Στην περίπτωση Λιγνάδη προσπάθησαν ανεπιτυχώς να πείσουν μία εμβρόντητη από το σκάνδαλο κοινωνία, ότι δεν γνώριζαν και ότι εξαπατήθηκαν. Τώρα, σε αυτή τη νέα περίπτωση που ήδη γνωρίζουν, τί έχουν κάνει μέχρι σήμερα; Πάλι θα εξαπατηθούν;», σημειώνει η Σία Αναγνωστοπούλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί