Αλ. Τσίπρας από το Ηράκλειο: Νέα εθνική στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό – Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ (Βίντεο)

Την αναγκαιότητα να χαράξει η Ελλάδα μια εθνική στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό, ώστε να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας στην κατεύθυνση της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης, υπογραμμίζοντας πως παρά «τη βαρύνουσα σημασία του για την εθνική οικονομία, ο τομέας του τουρισμού δυστυχώς δεν αποτελεί αντικείμενο ενός συγκροτημένου πολιτικού σχεδιασμού».

Μιλώντας στην εκδήλωση για τη Μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τον Τουρισμό, στο Αίθριο του Πολιτιστικού κέντρου Ηρακλείου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι άφησε τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο και αντί να ξεκινήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως τόνισε, «το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να αναμετρηθεί με τις τουριστικές επιδόσεις του 2019, την επιτυχία της δικής μας Κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στις σύγχρονες προκλήσεις και τη διεθνή τουριστική αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται «από έντονο ανταγωνισμό, με ταξιδιώτες ολοένα πιο ενημερωμένους και απαιτητικούς, με τις σύγχρονες τεχνολογίες να παίζουν καθοριστικό ρόλο» ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως είναι «πια αναγκαίο να χαράξουμε μια άλλη εθνική στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό». 

Υπογράμμισε ωστόσο πως οι «αποφάσεις και οι στρατηγικές για τα αναπτυξιακά μοντέλα, τόσο συνολικά όσο και ειδικότερα στον τουριστικό κλάδο, δεν μπορεί να εκπονούνται ερήμην των ανθρώπων του: των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εργαζόμενων που με την καθημερινή τους προσπάθεια κρατάνε τη χώρα και τον κλάδο τους όρθιους».

Η νέα εθνική στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στην εκδήλωση όλες τις δεσμεύσεις και τις πολιτικές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι οποίες «είναι προσανατολισμένες στο όραμά μας για μια δίκαιη κοινωνία και οικονομία με σεβασμό στο περιβάλλον και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας». 

Τα βασικά της χαρακτηριστικά της  νέας εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό είναι τα εξής:

– Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με τον καθορισμό κεντρικών στόχων σε εθνικό επίπεδο και εξειδικευμένων, διαφοροποιημένων στόχων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

– Η  υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης της τουριστικής ανάπτυξης που να λαμβάνει υπόψη τη διασύνδεσή του με άλλους κρίσιμους κλάδους της εθνικής και τοπικής οικονομίας και ιδιαίτερα με τον πρωτογεννή τομέα. 

– Η μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας και των απορριμμάτων καθιστώντας τες εθνικούς πρωταθλητές στην εξοικονόμηση και στην ιδιωκατανάλωση ενέργειας και μπολιάζοντας τες με την αρχή της «κυκλικότητας» σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος.

– Η έμφαση στις ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές που αποτελούν προϋπόθεση της ανθρώπινης μετακίνησης.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στη χώρα, ο Αλεξης Τσίπρας έθεσε ως προϋπόθεση «τη διασύνδεση του τουρισμού με άλλους κρίσιμους τομείς για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας: τη γεωργία και αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία, την μεταποίηση, τον πολιτισμό, και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και υπογράμμισε την ανάγκη να αναδειχθεί η ισχυρή ταυτότητα και ο τοπικός χαρακτήρας των ελληνικών τουριστικών προϊόντων.

«Το ελληνικό τουριστικό προϊόν χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή διαφοροποίηση και παραμένει τυπικά προσανατολισμένο στο μοντέλο “ήλιος και θάλασσα” του οργανωμένου παραθεριστικού τουρισμού. Όμως, το μοντέλο αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της χώρας, ενώ η αδυναμία μας να υποστηρίξουμε ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού συντηρεί χρόνια προβλήματα, όπως η εποχικότητα και η συγκέντρωση της τουριστικής δραστηριότητας, προβλήματα που πλήττουν τις επιχειρήσεις του κλάδου και τις τοπικές οικονομίες.Η διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος προϋποθέτει την καταγραφή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των περιβαλλοντικών και χωροταξικών ορίων κάθε περιοχής της χώρας. Και στη συνέχεια την άρση των όποιων εμποδίων, σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, τις υποδομές, καθώς και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Πεποίθησή μας είναι ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι σήμερα σε θέση να κάνει το άλμα προς ένα πράσινο παραγωγικό μοντέλο. Σε αυτή τη νέα εθνική στρατηγική εντάσσεται και το σχέδιό μας για ασφαλείς και πράσινες μεταφορές και υποδομές. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών. Υποδομές ύδρευσης, βιολογικούς καθαρισμούς, οδικούς άξονες, υδατοδρόμια, σύγχρονα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, υποδομές υγείας για επαρκή υγειονομική κάλυψη στις τουριστικές περιοχές, ώστε η Πολιτεία να εγγυάται την ασφάλεια σε πολίτες και επισκέπτες. Τα παραδείγματα και εδώ είναι πολλά, αλλά μιας και ήμαστε στην Κρήτη θα αναφέρω μόνο το όραμα για την δημιουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα διασυνδέει αρχικά το νέο αεροδρόμιο Καστελίου με την πόλη του Ηρακλείου».

Στήριξη στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Υποστήριξε επίσης ότι οι στόχοι για την ανάπτυξη και την διαφοροποίηση του τουριστικού προιόντος και η διασύνδεσή του με άλλους κλάδους «δεν μπορούν να υπηρετηθούν από μια κυβέρνηση που βασικός της προσανατολισμός είναι να συνεχίσει το έργο των ιδιωτικοποιήσεων στις μεταφορές που δεν ολοκληρώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων». Εξήγησε ότι «η αντίθεσή μας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι αποτέλεσμα ιδεοληψίας αλλά ανάλυσης κόστους οφέλους για τη κοινωνία» και έφερε σαν παράδειγμα τον λιμένα Ηρακλείου «που μόλις χθες ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67% των μετοχών του. Αυτή η εξέλιξη αντικειμενικά θα αυξήσει το κόστος μετακίνησης στο νησί και θα αυξήσει και το κόστος των πρώτων υλών. Αύξηση που αναπόφευκτα θα μετακυλιθεί στην ίδια την τουριστική οικονομία του νησιού κάνοντας της λιγότερο ανταγωνιστική στην διεθνή αγορά».

Αναφέρθηκε στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό ως ισότιμους και πολύτιμους εταίρους στη χάραξη της εθνικής στρατηγικής αλλά και συνολικά στην εκπόνηση ενός Νέου Παραγωγικού Υποδείγματος για τη χώρα. Θέλουμε περισσότερο σύγχρονες, καινοτόμες και δυνατές ΜμΕ οι οποίες να είναι βιώσιμες και να προσφέρουν σταθερές και καλές θέσεις εργασίας.

Για εμάς οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες δεν συνιστούν «πρόβλημα» για την ελληνική οικονομία – όπως έχει υποστηρίξει η Νέα Δημοκρατία – αλλά κεντρικό πυλώνα της λύσης του ευρύτερου ζητήματος που μας απασχολεί και αφορά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

Τα συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ:

-Λύση στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Με προστασία 1ης κατοικίας, της επαγγελματικής έδρας, τη νομοθέτηση νέου πτωχευτικού κώδικα.

-Μείωσης των φορολογικών βαρών, με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και αφορολόγητο για όλους στα 10000 ευρώ.

-Μείωσης του κόστους παραγωγής και του ενεργειακού κόστους, μέσω μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα και χρηματοδότησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας και αυτοπαραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

-Πρόσβασης των ΜμΕ σε χρηματοδότηση, με ανακατεύθυνση των ευρωπαϊκών πόρων και ιδίως των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «με τον ίδιο στόχο» προβλέπουμε τη θεσμοθέτηση:

-Ταμείου Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, Αυτοαπασχολουμένων και Αγροτών, για την χρηματοδότησή τους με κεφάλαιο κίνησης, μικροπιστώσεις, εμπορικές και αγροτικές πιστώσεις, leasing και factoring.

-Δομή στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή των Επιμελητηρίων και των Ενώσεων τους, για την υποστήριξή τους οριζόντια και εξατομικευμένα, αλλά και για την προώθηση συνεργειών και clusters, με στόχο την ενδυνάμωσή τους, την αλλαγή παραγωγικής κλίμακας και δυνατοτήτων.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι το «στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης το οποίο προωθούν η ΝΔ και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ένα μοντέλο ανάπτυξης που καταδικάζει τις ΜμΕ στο περιθώριο και επιδιώκει την εξαφάνισή τους. Οι μακροχρόνιες προοπτικές της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα θα κριθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης που όπως είπε αποτελεί ιστορική ευκαιρία καθώς η κατανομή των πόρων του δίνει προοπτική ανάταξης του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «περιορίζεται στην μετατροπή του Ταμείου σε μηχανισμό περαιτέρω ενίσχυσης των λίγων και ισχυρών. Εμείς, αντίθετα, προτείνουμε την ανακατανομή των πόρων με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο, τη διάχυσή τους σε όσο το δυνατόν περισσότερους κλάδους, φορείς και επιχειρήσεις, ώστε να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη ευημερία του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τον υγιή ανταγωνισμό».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό είναι ένα από τα κομβικά διλήμματα των επόμενων εκλογών και απηύθυνε πρόσκληση «τόσο στους εκπροσώπους της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, όσο και στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τουρισμό».

Ακολούθως περιέγραψε με μελανά χρώματα την πραγματικότητα πίσω από την βιτρίνα του τουρισμού «με εξοντωτικά ωράρια, άθλιες συνθήκες εργασίας, ανασφάλεια και επισφάλεια, περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παραβίασης της όποιας εργατικής νομοθεσίας» για να προσθέσει: «Οι άνθρωποι που παράγουν τον πλούτο, αξίζουν μία καλύτερη ζωή. Και είμαστε περήφανοι ότι στα χρόνια της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήσαμε με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα, επιβάλλαμε ελέγχους και αναγεννήσαμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, καταργήσαμε τον υποκατώτατο και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, προασπίσαμε και διασφαλίσαμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Συνεχίζοντας είπε ότι «Στόχος μας είναι ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ένα δίκαιο και παραγωγικό μοντέλο. Που θα επιτρέπει από τη μία την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και από την άλλη την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές. Όταν σε έναν κλάδο ή σε μια περιοχή λειτουργούν επιχειρήσεις με άθλιες εργασιακές σχέσεις, που εκμεταλλεύονται και υπο-αμοίβουν τους εργαζόμενούς τους, δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι σε όλους εσάς, που γνωρίζετε πως μια υγιής αγορά που λειτουργεί με κανόνες συνεπάγεται αυξημένη παραγωγικότητα και χαμηλότερο turnover των εργαζομένων. Συνεπάγεται, δηλαδή, ευημερία για όλους.

‘Ασκησε κριτική στην ΝΔ λέγοντας ότι «κάνει πράξη το πρόγραμμά της για τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, την περιθωριοποίηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση των λίγων και ισχυρών, την υποτίμηση της εργασίας, τη μετατροπή της χώρας μας σε μία χώρα ‘φτηνής ανάπτυξης’. Αντιστικτικά, υπογράμμισε: «Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: Δεν θέλουμε «φτηνή ανάπτυξη. Θέλουμε ανάπτυξη στην υπηρεσία του λαού και του τόπου. Θέλουμε ανάπτυξη με κανόνες. Θέλουμε ανάπτυξη και ένα παραγωγικό μοντέλο που θα θωρακίζει την ελληνική οικονομία και θα εξασφαλίζει την ευημερία όλων των πολιτών.

Θέλουμε δίκαιη κοινωνία και ευημερία για όλους. Και για αυτό χρειάζεται σχέδιο, πολιτική βούληση για ένα ισχυρό και σύγχρονο αναπτυξιακό κράτος» υπογράμμισε.

Το «παρών» στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, κ. Γιάννης Κουράκης.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βρίσκεται σε περιοδεία στην Κρήτη. Νωρίτερα πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, ενώ το πρωί και το μεσημέρι βρέθηκε στο Ρέθυμνο.

Δείτε:

Α. Τσίπρας: Ο ΒΟΑΚ κατέληξε «γεφύρι της Άρτας» με διόδια – Ο συμβολισμός της υποψηφιότητάς του στο Ρέθυμνο

Αλ. Τσίπρας από τα Ζωνιανά: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, ήρθε για να μείνει – Θα δώσουμε τη μάχη για τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη

Θερμή υποδοχή Τσίπρα στο Ρέθυμνο: «Πρόεδρε καλωσόρισες και μην το βάνεις κάτω, ό,τι γκρεμίζει η δεξιά θα χτίζομε απ’ τον πάτο» 

Ο Α. Τσίπρας στο Ρέθυμνο: Κάθε προοδευτική ψήφος που δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί το σχέδιο της ΝΔ

Α. Τσιπρας: Με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης – Ομιλία το βράδυ σε εκδήλωση στο Ηράκλειο

Πηγή φωτογραφιών: Κώστας Μεταξάκης -imageonline.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί