Πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου η δικαστική απόφαση κατά της δημοσιογράφου Στ. Πουλημένη

Σε μια απόφαση πλήγμα στην ελευθερία της πληροφόρησης προχώρησε το δικαστήριο, κάνοντας εν μέρει δεκτή την αγωγή του υψηλόβαθμου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» Ευστάθιου Λιάλιου, εναντίον της ιστοσελίδας alterthess και της δημοσιογράφου της -και δημοσιογράφου του ρ/σ 105, 5 Στο Κόκκινο- Σταυρούλας Πουλημένη και, επιδικάζοντας σε βάρος τους 3.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Το δημοσίευμα – για το οποίο το στέλεχος της «Ελληνικός Χρυσός» είχε καταθέσει αγωγή απαιτώντας 100.000 ευρώ ως αποζημίωση «λόγω ηθικής βλάβης» – είχε τίτλο «Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική» και αφορούσε την καταδίκη του ενάγοντα και ενός άλλου στελέχους της ίδιας εταιρείας σχετικά με τη ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Οι παραβάσεις αυτές βεβαιώθηκαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, από πολυσέλιδα πορίσματα και μαρτυρίες υπαλλήλων.

Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του Ευστάθιου Λιάλιου αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι στο εν λόγω δημοσίευμα η Σταυρούλα Πουλημένη προχώρησε σε παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων εφόσον καταχώρησε την καταδίκη του στο ρεπορτάζ χωρίς να λάβει τη ρητή συγκατάθεσή του. Συγκεκριμένα, έκρινε ότι η επεξεργασία δεν υπαγορευόταν από ανάγκη πληροφόρησης του κοινού η οποία, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την απόφαση, μπορούσε να επιτευχθεί με την απλή καταγραφή του γεγονότος, χωρίς την ταυτόχρονη δημοσίευση των στοιχείων της ταυτότητας και της επαγγελματικής του ιδιότητας.
«Μπορεί να χάσαμε την πρώτη μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο»

Αποφασισμένη να συνεχίσει, μέχρι να δικαιωθεί, τον αγώνα της «ο οποίος δεν θεωρούμε ότι είναι μόνο δικός μας, αλλά κάθε δημοσιογράφου, κάθε ενεργού πολίτη» δηλώνει σε ανάρτησή της στο Facebook η Σταυρούλα Πουλημένη.

«Μπορεί να χάσαμε την πρώτη μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο» τονίζει. «Είναι δικαίωμά μας ως πολίτες να γνωρίζουμε σε ποιον κόσμο ζούμε και ως δημοσιογράφοι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους» σημειώνει και ξεκαθαρίζει: «Δε πρόκειται να καταλήξουμε εκφωνητές-τριες των δελτίων τύπου εταιρειών που καταστρέφουν το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων».

Για «λανθασμένη απόφαση» κάνει λόγο από την πλευρά της και η ιστοσελίδα alterthess, εκτιμώντας πως  θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης καθώς παραγνωρίζει ότι η δίκη, την απόφαση της οποίας δημοσιεύσαμε, αφορούσε ένα ζήτημα δημοσίου συμφέροντος, κριτήριο το οποίο θέτει τόσο η νομοθεσία, όσο και η νομολογία των εθνικών και υπερεθνικών (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) δικαστηρίων. 

Όπως σημειώνει το alterthess, η δικαστική απόφαση εναντίον της και εναντίον της Σταυρούλας Πουλημένη «αγνοεί το γεγονός ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοσιογραφία που να αναφέρεται σε δημόσια πρόσωπα, όπως ο ενάγων, με αρχικά ονομάτων και υπονοούμενα. Επίσης, επρόκειτο για μια απόφαση που εκφωνήθηκε δημόσια ενώπιον ακροατηρίου, σε μια δίκη για την οποία υπήρχε ενδιαφέρον όχι μόνο από την τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής αλλά από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας». 

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για μια αγωγή SLAPP με στόχο τον εκφοβισμό μας και το σταμάτημα κάθε ενασχόλησης με τις επιπτώσεις της δραστηριότητας μιας πολυεθνικής, η οποία πρέπει να υπόκειται σε δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο» τονίζει το alterthess και ξεκαθαρίζει ότι θα κατατεθεί έφεση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί