Δήμος Ηρακλείου: “Μούφα” απόφαση να κόψουν τα πεύκα στον Μασταμπά! – Η καταγγελία 5 παρατάξεων της αντιπολίτευσης

Αίτημα ανάκλησης της απόφασης 241/2022 του Δ.Σ Ηρακλείου που αφορούσε στην κοπή δέντρων σε δύο οικοδομικά τετράγωνα στην περιοχή του  Μασταμπά, κατέθεσαν πέντε δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δήμο Ηρακλείου. Το αίτημα κατέθεσαν οι δημοτικές παρατάξεις «Ηράκλειο 3.7.5», «Ηράκλειο –Ενεργοί Πολίτες», «Συνεργασία για το Ηράκλειο», «Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου», «Ηράκλειον-Αξίζει».

Δείτε:

Δήμος Ηρακλείου: Στο στόχαστρο το λίγο πράσινο και τα δέντρα σύμβολα της πόλης, όπως τα πεύκα του Μασταμπά! (φωτο-βίντεο)

“Μπλόκο” των κατοίκων του Μασταμά στο κόψιμο των πεύκων από το δήμο Ηρακλείου – Προσφυγή κατά της απόφασης

Κόβει… δένδρα ο δήμος Ηρακλείου! -Τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα

Στην πόλη της φαιδράς πορτοκαλέας, πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι (παλιά μας τέχνη κόσκινο…)

Μάλιστα οι παρατάξεις καταγγέλλουν ότι τέτοια απόφαση δεν υπήρξε ποτέ και στην πραγματικότητα εκδόθηκε παράτυπα από την δημοτική αρχή!

 “Είναι απαράδεκτο κάτω από το καθεστώς πανικού που έχει προκαλέσει η ανικανότητας της Δημοτικής Αρχής στο να συντηρήσουν τα δέντρα και το πράσινο του Ηρακλείου να προβαίνει σε αναιτιολόγητες μαζικές κοπές χρησιμοποιώντας μάλιστα παράτυπες μεθοδεύσεις εις βάρους του  Δ.Σ “, αναφέρεται.

Το αίτημα:

Προς :Πρόεδρο Δ.Σ Ηρακλείου κ. Πασπάτη Γρηγόριο

Κοινοποίηση :Μέλη  Δ.Σ Ηρακλείου

                                                                                                           ΗΡΑΚΛΕΙΟ   13/01/2023

ΘΕΜΑ : «Ανάκληση  της απόφαση 241/2022 του Δ.Σ Ηρακλείου».

K. Πρόεδρε, 

  Στην ημερήσια διάταξη  της 24ης Οκτωβρίου 2022 συνεδρίασή στην ημερήσια διάταξη υπήρχε θέμα  (με αριθμ. 9), που αφορά σε κοπή δένδρων στην περιοχή Δειλινά με τίτλο: « Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων», για το οποίο εκδόθηκε ομόφωνα  η υπ’ αριθμ. 240/2022 (ΑΔΑ: Ψ8ΣΩΩ0Ο-ΒΘΔ) απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Με έκπληξη αντιληφθήκαμε, ότι παρόλο που στα θέματα της πρόσκλησης για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου της 24ης Οκτωβρίου 2022 δεν περιλαμβάνεται ως θέμα η « Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων και αντικατάστασή τους με νέες φυτεύσεις»,  υπάρχει με την αριθμ. 241/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, που αναρτήθηκε στη Διαύγεια την 1η Νοεμβρίου 2022,και αποφασίστηκε η κοπή είκοσι ενός (21) δένδρων (πεύκα) που βρίσκονται στο Μασταμπά σε μόλις δύο (2) οικοδομικά τετράγωνα. 

Επειδή το προαναφερθέν  θέμα που δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί η διαδικασία του άρθρου 67 του ν. 3852/2010 και της εγκυκλίου 375, Α.Π.: 39167/2-6-2022 του Υπουργείου Εσωτερικών σε ό,τι  αφορά στη  συζήτηση θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης. Ειδικότερα θα έπρεπε να είχε τεθεί υπ’ όψη του Δημοτικού Συμβουλίου ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, να αιτιολογηθεί ειδικά ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος,  το δημοτικό συμβούλιο να αποφανθεί για το κατεπείγον ή όχι του θέματος και εάν έκρινε ότι το θέμα ήταν πράγματι κατεπείγον, να προχωρήσει στη συζήτησή του πριν από αυτά που ήταν εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη.

Η διαδικασία αυτή δεν ακολουθήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και βεβαίως το εν λόγω θέμα  δεν συζητήθηκε ποτέ στο ΔΣ. Εν τέλει για ένα θέμα που δεν συζητήθηκε και δεν κρίθηκε ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο έχουμε αναρτημένη απόφαση .

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε να συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ η ανάκληση  της απόφαση 241/2022.

Οι  Δημοτικές  Παρατάξεις

«Ηράκλειο 3.7.5»

«Ηράκλειο –Ενεργοί Πολίτες»

«Συνεργασία για το Ηράκλειο»

«Συν+ Πράξη Δημοτών Ηρακλείου»

«Ηράκλειον-Αξίζει»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί