Δήμος Ηρακλείου: Στο στόχαστρο το λίγο πράσινο και τα δέντρα σύμβολα της πόλης, όπως τα πεύκα του Μασταμπά! (φωτο-βίντεο)

Την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής του Μασταμπά προκάλεσε η πρόταση της Διεπιστημονικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου για την εκκαθάριση της πόλης από επικίνδυνα πεύκα – Υποστηρίζουν ότι τα δέντρα συνήθως κλαδεύονται με κακό τρόπο και μετά φτάνουν στο σημείο να τα κόβουν αδιακρίτως.

Σύμφωνα με την εισήγηση που υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, μετά την φονική πτώση του πεύκου στη λεωφόρο Δημοκρατίας που στοίχισε τη ζωή σε ένα μοτοσικλετιστή, ελέγχθησαν δεκάδες δέντρα από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και 14 από αυτά κρίθηκαν ότι πρέπει να κοπούν άμεσα.

Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Μασταμπά, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση κατοίκων οι οποίοι μάλιστα οργανώνουν δράσεις και κινητοποιήσεις για την ανάδειξη του θέματος, ενώ, σήμερα Δευτέρα, αντιπροσωπεία κατοίκων θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου.

φωτογραφία: Μαρίνα Κρανιωτάκη

Όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής, πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι η αποψίλωση των δέντρων, χωρίς ουσιαστική συντήρηση, ενώ πολλές φορές το κακό και μονομερές κλάδεμα, είναι η αιτία κάποιων προβλημάτων, όπως στην περίπτωση της ΔΕΥΑΗ όπου η υπηρεσία έκοψε μέρος της ρίζας δέντρου για το δίκτυο, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2020 να πέσει το συγκεκριμένο δέντρο πάνω σε αυτοκίνητο.

Ειδικά για τα δέντρα στην οδό Σμπώκου, οι κάτοικοι τονίζουν ότι αυτά προϋπήρχαν όσο ακόμα η περιοχή ήταν προάστιο και πριν κατοικηθεί πλήρως και κατασκευαστούν δρόμοι βαριάς κυκλοφορίας, και διεκδικούν τη διατήρηση του χαρακτήρα του Μασταμπά ως ενός πευκόφυτου προαστίου.

Μάλιστα υπάρχει ένα βίντεο στη σελίδα του facebook «Mastabas Community» στο οποίο μια κυρία παίρνει συνέντευξη από ένα πεύκο, υποψήφιο για κοπή, για το πως «ξεφύτρωσε» πάνω στη νησίδα του δρόμου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί