“Μπλόκο” των κατοίκων του Μασταμά στο κόψιμο των πεύκων από το δήμο Ηρακλείου – Προσφυγή κατά της απόφασης

Την έντονη αντίδραση των κατοίκων του Μασταμπά Ηρακλείου, αλλά και γενικότερα της πόλης, προκαλούν οι κινήσεις της δημοτικής αρχής για το κόψιμο δένδρων και όχι η προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προβλήματα ασθενειών όπου και αν υπάρχουν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μασταμπα, μιας περιοχής που έχει ακόμα και ονομασίες θέσεων χάρη στα εμβληματικά της δένδρα και κυρίως τα πεύκα (πχ, Τρία Πεύκα).

Δείτε:

Δήμος Ηρακλείου: Στο στόχαστρο το λίγο πράσινο και τα δέντρα σύμβολα της πόλης, όπως τα πεύκα του Μασταμπά! (φωτο-βίντεο)

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου για να αποφασίσει κόψιμο και άλλων δένδρων!

Ήδη σε βάρος των αποφάσεων του δήμου έχουν προσφύγει 98 κάτοικοι, ζητώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης την ακύρωση των αποφάσεων.

Διαβάστε το κείμενο που υπογράφουν οι κάτοικοι:

Δώδεκα χρόνια κατεδαφίζεται μεθοδικά η εικόνα του Μασταμπά!

Τι θα ήταν ο Μασταμπάς χωρίς τα πεύκα του; 

Είναι φαίνεται δύσκολο να το καταλάβει αυτό ο Δήμος Ηρακλείου, που εδώ και δώδεκα χρόνια «βλέπει» τα πεύκα μόνο ως εμπόδια. Εμπόδια στα αυτοκίνητα που περνούν μήπως και τρακάρουν πάνω τους. Εμπόδια στην καθαριότητα επειδή τα πεύκα έχουν την κακιά συνήθεια να ρίχνουν πευκοβελόνες, εμπόδια στις θέσεις στάθμευσης γιατί  καταλαμβάνουν χώρο, γενικώς εμπόδια! 

Και η «λύση» είναι εδώ και δώδεκα χρόνια η εξαφάνισή τους. Μεθοδικά!

Το 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Τμήματος Πρασίνου και αφού είχε συστήσει  -όπως και τώρα- μια «Επιτροπή φορέων», αποφάσισε την κοπή εξηνταενός (61) πεύκων σε όλη την πόλη. Ανάμεσά τους τα δεκατρία (13) ήταν στο Μασταμπά. Τότε η εισήγηση του Τμήματος Πρασίνου ήταν για δεκαεννέα (19) πεύκα. Το Δημοτικό Συμβούλιο  ζήτησε «Η υπηρεσία πρασίνου να εξετάσει χωριστά κάθε περίπτωση κοπής δένδρου και αν διαπιστώσει ότι υπάρχει δυνατότητα διατήρησής του να προχωρήσει στη στήριξή τους με κάθε τρόπο».

Η προτεραιότητα αυτή όμως δεν εφαρμόζεται στην περιοχή του Μασταμπά, επειδή το Τμήμα Πρασίνου επικαλείται ότι τα πεύκα βρίσκονται στο οδόστρωμα και ότι δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη ούτε να τα διασώσει, ούτε να τα αντικαταστήσει!

Το 2016 το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από τις δικές μας αντιδράσεις, πήρε την 620/2016 απόφαση με θέμα «Διάσωση χαρακτηριστικού αποθέματος πεύκων», όπου αναφέρεται ότι ο Δήμος «Αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταβολή κάθε προσπάθειας έτσι ώστε να διασωθεί το μικρό πλέον απόθεμα πεύκων που έχει απομείνει στο Μασταμπά και που χαρακτηρίζει την ταυτότητα της γειτονιάς, και να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στα υπάρχοντα πεύκα, με στόχο τη διατήρησή τους.». 

Από τότε και στο εξής η απόφαση με αριθμ. 620/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου παραβιάζεται συστηματικά! Σε πολλές περιπτώσεις αποφασίστηκαν νέες κοπές πεύκων, πάντα με εισηγήσεις του Τμήματος Πρασίνου, αυτεπάγγελτα ή μετά από αιτήματα δημοτών, με αποτέλεσμα να έχουν κοπεί συνολικά πάνω από είκοσι (20) πεύκα.  Σε κάποιες περιπτώσεις έγιναν κλαδεύσεις, αυτό όμως που δεν έγινε ποτέ ήταν η απελευθέρωση του χώρου γύρω από τον κορμό των πεύκων από την άσφαλτο όπως δεν έγινε και οποιαδήποτε μορφή στήριξης. Επίσης ποτέ δεν έγινε αντικατάσταση των πεύκων που κόπηκαν στις ίδιες θέσεις, με το Τμήμα Πρασίνου να ισχυρίζεται ότι αυτό δεν επιτρέπεται από τις πολεοδομικές διατάξεις και έτσι οι νέες φυτεύσεις γίνονται σε άλλες θέσεις. 

Πριν από λίγες μέρες το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε μια νέα απόφαση, την 241/2022 με θέμα «Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων και αντικατάστασή τους με νέες φυτεύσεις». Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί στα πλαίσια της τραγικής συγκυρίας του δυστυχήματος που έλαβε χώρα πρόσφατα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας με αποτέλεσμα την απώλεια ενός συμπολίτη μας και το κλίμα πανικού που αυτό δημιούργησε. Παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν και νηφάλιες φωνές ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για ένα νέο πογκρόμ στα ελάχιστα ψηλά δέντρα της πόλης, εν τέλει αποδεικνύεται ότι αυτό συμβαίνει.

Στην απόφαση 241/2022 υπάρχει εισήγηση της «Διεπιστημονικής Επιτροπής» που έχει συσταθεί  με απόφαση Δημάρχου. Η Επιτροπή αυτή εξέτασε είκοσι τρία (23) δέντρα και έκρινε ότι δεκατέσσερα (14) δέντρα είναι επικίνδυνα και πρέπει να απομακρυνθούν, ενώ για εννέα (9) δένδρα πρότεινε τον  περαιτέρω έλεγχο με όργανα που θα αποκτήσει το ΕΛΜΕΠΑ με διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.  

Στη απόφαση της Διεπιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής μειοψήφησε η κ. Ερωφίλη Φραγκούλη, Δασολόγος, Δ/ντρια Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορίου του Δήμου Ηρακλείου, η οποία μετέχει στη Διεπιστημονική Γνωμοδοτική Επιτροπή.

Στη συνέχεια το Τμήμα Μελετών και Συντήρησης Πρασίνου, του οποίου προΐσταται η κ. Φραγκούλη  πρότεινε την κοπή όλων των παραπάνω δένδρων και το Δημοτικό Συμβούλιο φέρεται να αποφάσισε σύμφωνα με αυτή την εισήγηση.

Από τα αναφερόμενα στην απόφαση (14) δέντρα, τα οκτώ (8) και από τα εννέα (9) δένδρα τα επτά (7) είναι πεύκα των δρόμων όπου κατοικούμε, για τα οποία θα έπρεπε να εφαρμόζεται η απόφαση 620/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Η προσφυγή στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ενενηνταοκτώ (98) κάτοικοι του Μασταμπά προχωρήσαμε σε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και ζητήσαμε την ακύρωση της απόφασης 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Η προσφυγή υπογράφεται από εξηνταεννέα (69) κατοίκους του Μασταμπά που οι κατοικίες τους βρίσκονται στους δρόμους όπου θα «απομακρυνθούν» πεύκα ή σε καθέτους αυτών, δεκαέξι (16) κατοίκους του Μασταμπά που κατοικούν  πολύ κοντά στην περιοχή που θα υποστεί τη βλάβη και δεκατρείς (13) κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Μασταμπά.

1. Το θέμα «Έγκριση απομάκρυνσης δέντρων και αντικατάστασή τους με νέες φυτεύσεις» όσο κι αν αυτό φαίνεται υπερβολικό, δεν συζητήθηκε ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο! Όποιος αμφιβάλλει δεν έχει παρά να δει τη βιντεοσκοπημένη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου. Συζητήθηκε μόνο παρεμφερές θέμα και συγκεκριμένα αυτό για την κοπή εβδομηντατριών (73) δένδρων στο δασάκι των Δειλινών.

2. Το ζήτημα της κοπής δένδρων είναι ένα πολυπαραμετρικό ζήτημα που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των κατοίκων γι’ αυτό και στα Δημοτικά Συμβούλια εισηγείται η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής συγκροτείται από αιρετούς και είναι όργανο άσκησης των αρμοδιοτήτων του Δήμου σε θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής είναι δημόσιες. Πολίτες και φορείς επιτρέπεται να παίρνουν τον λόγο. Η πρόσκληση και οι αποφάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δημοσιεύονται. Όλα τα παραπάνω επιτρέπουν στους πολίτες να ενημερώνονται έγκαιρα, να συμμετέχουν εάν το επιθυμούν και να εκφράζουν τις απόψεις τους για την ποιότητα της ζωής τους. Το δικαίωμα αυτό αποτελεί ένα από τους κύριους σκοπούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής εισηγούνται οι υπηρεσίες του Δήμου (Πρασίνου, Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Κυκλοφορίας) σύμφωνα με το ειδικό αντικείμενό τους και οι Επιτροπές αποφασίζουν συνθέτοντας διάφορα κριτήρια. Στη συνέχεια οι αποφάσεις τους τίθενται στην κρίση των Δημοτικών Συμβουλίων.

Για την απόφαση 241/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αυτή είχε γίνει με όλους τους τύπους, εισηγήθηκε το Τμήμα Πρασίνου και όχι η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και το θέμα δεν δημοσιοποιήθηκε πριν από τη λήψη της απόφασης.

3. Στην απόφαση 241/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην προγενέστερη απόφαση 620/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου, ούτε αιτιολόγηση για το λόγο που αλλάζει η πολιτική του Δήμου σχετικά με τη «Διάσωση χαρακτηριστικού αποθέματος πεύκων», που το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα.

Έτσι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που το 2016 δεν είχαν αυτή την ιδιότητα δεν ενημερώθηκαν καν για την αλλαγή της πολιτικής του Δήμου, αλλά ούτε και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώθηκαν για τους λόγους  για τους οποίους επιβάλλονται τόσο επαχθή μέτρα, σε αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση.

4. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας που παραβιάζεται με την απόφαση 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου και που αποτελεί συνταγματικό θεσμό (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος), τα μέτρα που λαμβάνονται α) πρέπει να είναι κατάλληλα για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού, β) πρέπει να είναι αναγκαία για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού και γ) δεν πρέπει να επιβαρύνουν υπερβολικά το άτομο σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο και τα οφέλη από τη λήψη των μέτρων να υπερτερούν από τις ζημιές που προκαλούν.

  • Η  απόφαση 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου δεν είναι κατάλληλη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού αφού ο επιδιωκόμενος σκοπός δεν είναι μόνο η ασφάλεια των πολιτών αλλά και η ποιότητα ζωής τους με προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος.
  • Η  απόφαση 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου δεν είναι αναγκαία αφού δεν έχουν εξαντληθεί τα μέσα για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού όπως αναλυτικά έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω και τα μέσα αυτά είναι, με βάση και την αρχή της προφύλαξης, ο ουσιαστικός και όχι μόνο μακροσκοπικός έλεγχος των πεύκων, και όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης στα υπάρχοντα πεύκα, με στόχο τη διατήρησή τους.
  • Η  απόφαση 241/2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου μας επιβαρύνει υπερβολικά, υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας και προσβάλλει την προσωπικότητά μας και το δικαίωμα να ζούμε στο περιβάλλον που χαρακτηρίζει τον τόπο διαμονής μας. Ο Δήμος Ηρακλείου δεν παίρνει μέτρα διάσωσης των πεύκων με τη θεώρηση ότι δεν επιτρέπεται να αντικαταστήσει τα δένδρα που απομακρύνει με άλλα δένδρα επειδή αυτά βρίσκονται σε στενά πεζοδρόμια και στην άσφαλτο. Αυτή η θεώρηση όμως δεν ισχύει επειδή στο Μασταμπά και όλες τις άλλες γειτονιές όπου υπάρχει ρύθμιση της κυκλοφορίας με μονοδρομήσεις, οι διατομές των μονοδρόμων επιτρέπουν  τη δημιουργία πεζοδρομίων ικανού πλάτους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν και υψηλή φύτευση και άλλες χρήσεις. Και αυτό το γνωρίζει ο Δήμος Ηρακλείου, αφού στις μελέτες αναπλάσεων που υλοποιεί σε άλλες θέσεις τις πόλης το εφαρμόζει.

Ο έλεγχος των πεύκων

Στις 16 Νοεμβρίου ήρθε στο Ηράκλειο για λίγες ώρες, μετά από πρόσκληση του  Δήμου Ηρακλείου Γερμανός ειδικός που εξέτασε σε κάποια δένδρα με όργανο ελέγχου το ριζικό τους σύστημα και τον κορμό τους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά είναι υγιή ή όχι.

Το ευχάριστο είναι ότι από τα έξι (6) πεύκα του Μασταμπά που η Διεπιστημονική Επιτροπή είχε προτείνει τον περαιτέρω έλεγχό τους με τέτοιο όργανο και έχει αποφασιστεί να «απομακρυνθούν», τουλάχιστον τα τέσσερα (4) αποδείχθηκαν υγιή.  

Τα δυσάρεστο είναι ότι εξετάστηκαν μόνο τα παραπάνω και όχι όλα τα δένδρα που έχει αποφασιστεί να «απομακρυνθούν» κι έτσι υπάρχει κίνδυνος να «απομακρυνθούν» υγιή δένδρα. 

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την εξάντληση όλων των μέσων για τη διατήρηση των δένδρων στο Μασταμπά και σε ολόκληρη την πόλη σε συνεργασία με τους κατοίκους των άλλων περιοχών. 

Ηράκλειο 20-11-2022                                                                                      

Κάτοικοι του Μασταμπά

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί