Η Λαϊκή Συσπείρωση για την προσπάθεια επαναλειτουργίας των Λατομείων Γουρνών

Κοινή δήλωση των Δημήτρη Βρύσαλη, περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης και Γιώργου Παρθενιώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χερσονήσου.

Ανακοίνωση για την προσπάθεια επαναλειτουργίας των Λατομείων Γουρνών εξέδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης.

Σε κοινή δήλωση των Δημήτρη Βρύσαλη, περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης και Γιώργου Παρθενιώτη, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χερσονήσου, αναφέρεται:

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χερσονήσου, χαιρετίζουν  τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στην επαναλειτουργία του Λατομείου Γουρνών, με όποια μορφή και αν αυτή επιχειρηθεί!

Η για δεκαετίες λειτουργία του παλιού λατομείου, δημιούργησε πολλά και σοβαρά προβλήματα στην περιοχή των Γουρνών, της Ανώπολης, του Κοκκίνη Χάνι και ευρύτερα. Υποβάθμισε την περιοχή και κατέστρεψε το φυσικό περιβάλλον. Οι αγώνες των κατοίκων και των φορέων κατάφεραν μετά από πολλά χρόνια την παύση λειτουργίας του Λατομείου Γουρνών, χωρίς ωστόσο να έχει αποκατασταθεί ο χώρος όπως όφειλε η εταιρεία!  

Σήμερα, επιχειρηματικά συμφέροντα της ίδιας εταιρείας, με την επωνυμία «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΓΟΥΡΝΩΝ ΑΕ», επιχειρούν να ξαναλειτουργήσουν το Λατομείο, με προφίλ «φιλοπεριβαλλοντικό»! Επιδιώκουν την αδειοδότηση μονάδας για «Επεξεργασία Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) και ανάπλαση ανενεργού Λατομικού χώρου». 

Αν αυτά τα σχέδια υλοποιηθούν θα προκαλέσουν τεκμηριωμένα περιβαλλοντική καταστροφή. Θα επιβαρυνθεί η περιοχή με δεκάδες βαρέα οχήματα, με επιβάρυνση του οδικού δικτύου, με  χιλιάδες τόνους μπάζων και σκόνης, υποβαθμίζοντας  τη ζωή των κατοίκων σε Γούρνες, Ανώπολη και Κοκκίνη Χάνι!  Η πολύ σοβαρή και επικίνδυνη αυτή εξέλιξη θα είναι σε βάρος και της λειτουργίας των σχολικών μονάδων του Κοψά και της σχεδιαζόμενης ανέγερσης σχολικού συγκροτήματος Δημοτικού Σχολείου Γουρνών σε παρακείμενη έκταση. 

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» :

  • Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εγκατάσταση ΑΕΚΚ στον χώρο του παλιού Λατομείου Γουρνών και σε κάθε άλλο σχέδιο επαναλειτουργίας των Λατομείων Γουρνών, που θα φέρει καταστροφή και εγκατάλειψη της περιοχής. Ήδη η προηγούμενη λειτουργία του λατομείου άφησε το αρνητικό αποτύπωμά της. 
  • Αποκαλύπτουμε σταθερά, όπως κάναμε και στη συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής, στις 26 Απρίλη, την ένοχη πολιτική που, με νόμους,  εξαφανίζει όλα τα εμπόδια για τις επενδύσεις, όπως την επιχειρούμενη επένδυση του Λατομείου Γουρνών.  Είναι και αυτή αποτέλεσμα της πολιτικής που χωρίς φραγμούς παραδίδει  το περιβάλλον και τη διαχείριση των αποβλήτων (στην προκειμένη περίπτωση αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων) στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ως χρυσοφόρους τομείς για εκμετάλλευση. Αυτή η πολιτική θωρακίστηκε,  με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με νόμους από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και απ’ όσα κόμματα κυβέρνησαν. 
  • Τονίζουμε ότι κοντά στον ένοχο υπάρχει και ο συνένοχος, που είναι αυτός που τον καλύπτει,  υιοθετώντας και υλοποιώντας μέχρι κεραίας την πολιτική του, αντί να τον αποκαλύπτει και να τον καταδικάζει. Είναι το τοπικό κράτος (περιφέρεια και δήμοι). Δεν ξεπλένει τις ευθύνες τους το γεγονός ότι,  κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα,  κάνουν τώρα κριτική για την επένδυση του Λατομείου Γουρνών, ενώ την ίδια ώρα στην Περιφέρεια και στον δήμο έχουν περάσει πλήθος εγκρίσεων σε δραστηριότητες ομίλων (πχ του τουρισμού) που επιβαρύνουν το περιβάλλον και το εισόδημα των κατοίκων της Χερσονήσου. Δραστηριότητες των ομίλων ακόμη και με αυθαιρεσίες στα ρέματα, που οι συνέπειες τους φάνηκαν στις πλημμύρες του 2021 στη Χερσόνησο.

Είναι ξεκάθαρο ότι η διαχείριση των αποβλήτων και η αξιοποίηση των ορυκτών πόρων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης μπορεί να εξασφαλιστεί.

Μόνο οι αγώνες θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών και να ανοίξουν την προοπτική για το δικαίωμα ζωής και δράσης σε ένα αξιοπρεπές ανθρώπινο και δομημένο περιβάλλον.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μέσα στο περιφερειακό και στα δημοτικά συμβούλια, αλλά κυρίως δίπλα στους αγώνες των κατοίκων, θα δώσει το «παρών» αναδεικνύοντας και στηρίζοντας τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής ενάντια στην  καταστροφική επιχειρηματική δραστηριότητα επαναλειτουργίας του λατομείου Γουρνών! 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί