Νέο πανηρακλειώτικο συλλαλητήριο στις 21 Μαΐου για τη στήριξη του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων

Σύσκεψη με θέμα την οργάνωση πανηρακλειώτικου απεργιακού συλλαλητηρίου (στις 21/5) πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου στο ΕΚΗ, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ και της Ένωσης Εργαζομένων Βενιζελείου Νοσοκομείου. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν το ΕΚΗ, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ηρακλείου, ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας Κρήτης, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, ο Σύλλογος Ιατρικών Επισκεπτών Κρήτης, ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με αυτισμό ΗΡΥΔΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, ο Σύλλογος Φίλων ΚΥ Χάρακα, η Ένωση Γονέων Ηρακλείου, η ΕΛΜΕ Ηρακλείου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, το Συνδικάτο Τροφίμων-Ποτών Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Ηρακλείου, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Γαζίου, ο ΦΣ Μαθηματικού Ηρακλείου, και ο Σύλλογος του ΕΛΜΕΠΑ.

Εκπρόσωποι των σωματείων και φορέων αναφέρθηκαν στην τραγική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ του νομού Ηρακλείου, την οποία βιώνουν είτε ως εργαζόμενοι σε αυτές, είτε ως ασθενείς ή συγγενείς ασθενών. Υγειονομικοί αναφέρθηκαν στα εξουθενωτικά ωράρια, στα εντέλλεσθε των διοικήσεων για μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων, στα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες. Εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους και συνταξιούχοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τον περιορισμό στην πρόσβασή τους σε δωρεάν περίθαλψη, για τη δυσκολία να κλείσουν ραντεβού στα τακτικά ιατρεία των νοσοκομείων, για τις πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ, για τις απαράδεκτα μεγάλες λίστες χειρουργείου, για την έλλειψη δομών πρόνοιας και προστασίας παιδιών και ενηλίκων με ειδικές ανάγκες ή με ψυχικές διαταραχές, καθώς και για τις αυξημένες ιδιωτικές δαπάνες υγείας (στα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων, σε ιδιωτικά ιατρεία και κέντρα αλλά και σε συμμετοχές σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις).

Όλα τα σωματεία και οι φορείς που παρευρέθηκαν στη σύσκεψη καταδίκασαν τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, την οποία έχει απογειώσει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρώντας να μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, που θα αντλούν έσοδα από τις πληρωμές των ασθενών και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι σύλλογοι συμφώνησαν στην ανάγκη μαχητικής συλλογικής αντίδρασης σε αυτή την πολιτική και προάσπισης του αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πανηρακλειώτικου συλλαλητηρίου στις 21 Μαΐου (με συγκέντρωση στις 12:30 στην πλατεία Ελευθερίας), ημέρα πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας. Την ίδια μέρα το ΕΚΗ θα προκηρύξει στάση εργασίας, ώστε να συμμετέχουν και εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στο συλλαλητήριο.

Το βασικό πλαίσιο αιτημάτων που συμφωνήθηκε είναι το εξής:

  • Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης υγείας και παιδείας.
  • Πλήρης στελέχωση δημόσιων νοσοκομείων και ΠΦΥ με μόνιμο προσωπικό πλήρους αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.
  • Κατάργηση απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, κατάργηση πληρωμών ασθενών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
  • Όχι σε συγχωνεύσεις τμημάτων και δομών υγείας.
  • Όχι στην ιδιωτικοοικονομική λειτουργία δημόσιων νοσοκομείων, σχολείων και πανεπιστημίων.

Εργαζόμενοι, φοιτητές, αγρότες και συνταξιούχοι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να υπερασπιστούμε τα κοινωνικά αγαθά υγείας και παιδείας. Θα παλέψουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν αναβαθμισμένο σύστημα υγείας, που θα καλύπτει καθολικά τις σύγχρονες ανάγκες.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή των σωματείων στην κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων στις 13 Μαΐου στις 8 μ.μ. στα Λιοντάρια, ενάντια στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί