Το Ισραήλ αναχαίτισε την ιρανική επίθεση – Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Επίθεση με πάνω από 200 «drones και πυραύλους» εναντίον του Ισραήλ εξαπέλυσαν το βράδυ του Σαββάτου οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν σε συντονισμό με τους Χούθι και τη Χεζμπολάχ. Αμέσως, τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Δείτε:

Σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους Cruise

Περίπου μια ώρα μετά την ανακοίνωση για τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι εκτοξεύθηκε ένα «πρώτο κύμα βαλλιστικών πυραύλων», με στόχους «βαθιά στο εσωτερικό των κατεχόμενων εδαφών» του Ισραήλ.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωνε σε διάγγελμά του προς τους πολίτες πως το Ισραήλ είναι έτοιμο για μια επίθεση από το Ιράν και ότι θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. «Τα αμυντικά μας συστήματα έχουν αναπτυχθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, οι IDF (ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ) είναι ισχυρές. Εκτιμούμε τις ΗΠΑ που στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ, καθώς και την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και πολλών άλλων χωρών. Οποιος μας βλάψει, θα τον βλάψουμε κι εμείς. Θα υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από κάθε απειλή και θα το κάνουμε με ηρεμία και αποφασιστικότητα», τόνισε.

Σειρήνες ήχησαν σε Ιερουσαλήμ, Τελ Αβίβ κι άλλες πόλεις, με τον νυχτερινό ουρανό να γεμίζει με φλόγες από τις αναχαιτίσεις. Δόθηκε εντολή στους κατοίκους του Ισραήλ να σπεύσουν σε καταφύγια.

Στην αναχαίτιση, εκτός του εναέριου χώρου του Ισραήλ, συνέδραμαν μαχητικά από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιορδανία.

Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των IDF, το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 200 drones, βαλλιστικούς και πυραύλους Κρουζ, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκε.

Τα ιρανικά πλήγματα προκάλεσαν μικρές ζημιές σε μια ισραηλινή στρατιωτική βάση, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, υποναύαρχος Χαγκάρι. Οσον αφορά τους τραυματίες από την επίθεση, τόνισε πως μόνο «ένα κοριτσάκι τραυματίστηκε», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, η ιρανική αποστολή στα Ηνωμένα Εθνη ανέφερε: «Εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο ένα λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πιο σοβαρή», προειδοποιώντας Ισραήλ και ΗΠΑ να «μείνουν μακριά». Ανέφερε, επίσης, ότι το Ιράν πλέον «θεωρεί το θέμα λήξαν».

Το Ιράν είχε υποσχεθεί αντίποινα για το χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό, την 1η Απριλίου, στο οποίο σκοτώθηκαν επτά Φρουροί της Επανάστασης. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί την ευθύνη για την επίθεση.

Λίγο μετά τις 3:30, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν συμβουλεύει πλέον κανέναν κάτοικο να σπεύσει σε καταφύγια, αναθεωρώντας προηγούμενο συναγερμό.

Το ισραηλινό Channel 12 επικαλέστηκε ισραηλινό αξιωματούχο που δήλωσε ότι θα υπάρξει «σημαντική απάντηση» στην επίθεση, ενώ έγινε γνωστό ότι μέλη του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου εξουσιοδότησαν τους Νετανιάχου, Γκαλάντ και Γκαντζ να λάβουν αποφάσεις για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν.

Λίγο μετά τις 04:30, ο Νετανιάχου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Καταδικάζουν ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση, κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση».

«Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη», ανέφερε ο πρόεδρος Μπάιντεν μέσω X, αναρτώντας φωτογραφικό στιγμιότυπο από την έκτακτη συνεδρίαση της ομάδας του για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, η οποία συγκλήθηκε στον Λευκό Οίκο.

«Στο πλάι των συμμάχων μας, εργαζόμαστε επειγόντως για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και για να αποτρέψουμε κλιμάκωση. Κανείς δεν θέλει να δει νέο λουτρό αίματος», τόνισε ο Ρίσι Σούνακ.

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν στο Ισραήλ. Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί περαιτέρω περιφερειακή κλιμάκωση. Πρέπει να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους εταίρους μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Η αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε απόψε το Ιράν εναντίον ισραηλινού εδάφους είναι ανεύθυνη και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μέσω Χ και προειδοποίησε ότι «το Ιράν διακινδυνεύει ανάφλεξη». «Είμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και θα συζητήσουμε τώρα τα περαιτέρω με τους συμμάχους μας», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση του Ιράν και δήλωσε «βαθιά ανήσυχος για τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας καταστροφικής κλιμάκωσης σε ολόκληρη την περιοχή».

Την Κυριακή συγκαλείται εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ιράν: «Ελπίζουμε ότι το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν»

Το Ιράν ελπίζει σαφώς σε μια τέτοια ήπια αντίδραση. Σε ένα μήνυμα που παραδόθηκε μέσω της αποστολής της στον ΟΗΕ, η Τεχεράνη άφησε να εννοηθεί ότι ελπίζει ότι – στον απόηχο των αντιποίνων της – «το θέμα μπορεί να θεωρηθεί λήξαν».

Η φιλοδοξία του Νετανιάχου για απάντηση στο Ιράν

Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και οι Ιρανοί γνωρίζουν καλά ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα ήθελε ιδανικά να καταστρέψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, τις οποίες θεωρεί εδώ και καιρό ως υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ. Πάντως, το να τις κάνει ερείπια θα ήταν πολύ δύσκολο χωρίς την αμερικανική βοήθεια, αλλά είναι πιθανό ότι ο ίδιος και άλλα ισραηλινά γεράκια θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία για να υλοποιήσουν αυτή τη φιλοδοξία.

Βέβαια, το NBC News ανέφερε, το βράδυ του Σαββάτου (13/04), ότι ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης «ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να κάνει κάτι γρήγορα ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν χωρίς να σκεφτεί τις πιθανές επιπτώσεις μετά». Επίσης, το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε εκφράσει κατ’ ιδίαν την ανησυχία του ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ βαθύτερα σε μια ευρύτερη σύγκρουση», επικαλούμενος τρεις ανθρώπους που γνωρίζουν τα σχόλια του Προέδρου.

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης γνωρίζουν καλά ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τις εχθροπραξίες, καθώς αποτρέπει την κατάρρευση του συνασπισμού του και νέες εκλογές.

Αν και η ζημιά στο Ισραήλ ήταν ελάχιστη, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι αυτό δεν οφείλεται στην Τεχεράνη, αλλά στην αξιοπιστία της ισραηλινής αεράμυνας και των συμμάχων της, κυρίως των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιορδανίας. Η Ιορδανία κινδύνευσε να κατακεραυνωθεί στον αραβικό κόσμο επειδή αναχαίτισε ορισμένα από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς διέσχιζαν τον εναέριο χώρο της.

Αυτή η κοινή δράση, που προετοιμάστηκε την εβδομάδα πριν από την ιρανική επίθεση, σχεδόν σίγουρα έσωσε ζωές και ίσως απέτρεψε έναν ευρύτερο πόλεμο. Θα μπορούσε, επίσης, να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της εξάρτησης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ για την ασφάλεια των Ισραηλινών.

Τα σημάδια που δεν δείχνουν άμεση ισραηλινή απάντηση

Βραχυπρόθεσμα, η Ουάσινγκτον έχει μερικές ενδείξεις ότι οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση δεν θα είναι τουλάχιστον άμεση. Το Ισραήλ έχει ζητήσει να συγκληθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση, η οποία θα γίνει την Κυριακή (14/04). Θα αποτελούσε έκπληξη αν μια αντεπίθεση εξαπολυόταν πριν από αυτή τη συνεδρίαση.

Ένα άλλο πιθανό σημάδι ότι η απάντηση θα μπορούσε να είναι υποτονική, ήταν η συνομιλία του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, μετά τις επιθέσεις. Σύμφωνα με το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας, ο Γιοάβ Γκάλαντ «τόνισε ότι το αμυντικό κατεστημένο είναι προετοιμασμένο για κάθε περαιτέρω απόπειρα επίθεσης στο κράτος του Ισραήλ». Στα σχόλιά του δεν έκανε καμία αναφορά στο ότι το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί.

Ακόμα, ένα τρίτο θετικό σημάδι, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (14/04), ήταν η διαβεβαίωση ενός ισραηλινού αξιωματούχου, που επικαλούνται οι New York Times, ότι «η απάντηση του Ισραήλ θα είναι συντονισμένη με τους συμμάχους του». Η Ουάσινγκτον είναι πιθανό να υπενθυμίσει στο Ισραήλ, τις επόμενες ώρες και ημέρες, τα κέρδη του από το γεγονός ότι άντεξε τη μανία του Ιράν, σε μεγάλο βαθμό αλώβητο.

Η επίθεση έχει αποσπάσει προς το παρόν την παγκόσμια προσοχή από τη διεξαγωγή του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Επιπλέον, η ιρανική επίθεση είναι, επίσης, πιθανό να διαλύσει τις μουρμούρες στο αμερικανικό Κογκρέσο για τον περιορισμό των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ λόγω της Γάζας. Τώρα τέτοιοι περιορισμοί μπορούν να θεωρηθούν από τους υποστηρικτές του Ισραήλ ότι αφήνουν τον κορυφαίο σύμμαχο της Αμερικής στη Μέση Ανατολή ανυπεράσπιστο απέναντι στην αποδεδειγμένη ιρανική απειλή.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί