Απόφαση-κόλαφος από το Διεθνές Δικαστήριο κατά Ισραήλ: «Να σταματήσει άμεσα κάθε στρατιωτική ενέργεια»

Οι δικαστές του ανώτατου Διεθνούς Δικαστηρίου διέταξαν σήμερα Παρασκευή το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική του επίθεση στην πόλη Ράφα στη νότια Γάζα.

Διαβάζοντας την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), ο πρόεδρος του σώματος Nawaf Salam είπε ότι τα προσωρινά μέτρα που είχαν διαταχθεί από το δικαστήριο τον περασμένο Μάρτιο δεν αντιμετώπισαν πλήρως την κατάσταση στη Γάζα τώρα και ότι πληρούνταν οι προϋποθέσεις για μια νέα έκτακτη ανάγκη Σειρά.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική του επίθεση» στη Ράφα, είπε συγκεκριμένα.

Το δικαστήριο υποστήριξε ένα αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, μια εβδομάδα αφότου η Πρετόρια ζήτησε το μέτρο σε μια υπόθεση που κατηγορούσε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες της υπόθεσης για γενοκτονία ως αβάσιμες, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο ότι οι επιχειρήσεις του στη Γάζα είναι αυτοάμυνα και στοχεύουν τους μαχητές της Χαμάς που επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεσή του στη νότια πόλη Ράφα αυτόν τον μήνα, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν μια πόλη που είχε γίνει καταφύγιο για περίπου το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων του πληθυσμού.

Η Ράφα, στο νότιο άκρο της Γάζας, ήταν επίσης η κύρια οδός για βοήθεια και οι διεθνείς οργανισμοί λένε ότι η ισραηλινή επιχείρηση έχει αποκόψει τη Γάζα και έχει αυξήσει τον κίνδυνο πείνας.

Οι δικηγόροι της Νότιας Αφρικής ζήτησαν από το ICJ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει έκτακτα μέτρα, λέγοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα πρέπει να σταματήσουν για να διασφαλιστεί η επιβίωση του παλαιστινιακού λαού.

Η ευρύτερη υπόθεση της Νότιας Αφρικής στο ICJ κατηγορεί το Ισραήλ για ενορχήστρωση μιας κρατικής γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού. Το ICJ δεν έχει αποφανθεί επί της ουσίας αυτής της κατηγορίας – θα μπορούσε να πάρει χρόνια – αλλά απέρριψε το αίτημα του Ισραήλ να απορρίψει την υπόθεση.

Σε προηγούμενες αποφάσεις, το δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων και να επιτρέψει τη ροή βοήθειας στη Γάζα, ενώ δεν διέταξε να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί