Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις και η μαθητική παρέλαση για την 25η Μαρτίου στον Δήμο Βιάννου

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επετειακές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στον Δήμο Βιάννου.

Το «παρών» στις εκδηλώσεις έδωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Κονδυλάκης, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι με τους Προέδρους Δημοτικών Κοινοτήτων, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης κ. Γιώργος Καρτσάκης, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης σε θέματα διεκδίκησης Γερμανικών αποζημιώσεων κ. Νίκος Μπιμπάκης,  εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος των Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ηρακλείου, καθώς και πλήθος κόσμου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρωί τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Μιχαήλ Αρχαγγέλου στην Άνω Βιάννο, στην οποία χοροστάτησε ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου, Ηγούμενος της Αγίας Μονής Βιάννου π. Ζαχαρίας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας στον Ιερό Ναό, ακολούθησε Τρισάγιο στην μνήμη των πεσόντων αγωνιστών στο Ηρώο της κεντρικής πλατείας και έγινε η κατάθεση στεφάνων από όλους τους θεσμικούς εκπρόσωπους του Δήμου, της Περιφέρειας Κρήτης, τον Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου, τους εκπροσώπους της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και των σχολικών Μονάδων του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Βιάννου με αφορμή τη σημερινή ημέρα απέστειλε το παρακάτω μήνυμα:

«Σήμερα τιμούμε τους ήρωες και ηρωίδες της εθνικής παλιγγενεσίας, τον ξεσηκωμό και τις θυσίες τους, που οδήγησαν στην απελευθέρωση και τη γέννηση του νέου Ελληνικού Κράτους. 203 χρόνια μετά, η Ελλάδα τρέφεται ακόμη από την ελπίδα του “αναστήματος” τους και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, για τον αγώνα που δίνει η χώρα μας, απέναντι στις σημερινές  πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Εύχομαι από καρδιάς, χρόνια πολλά σε όλους, με την πεποίθηση ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πάλι να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να “αναδυθούμε” στο ζωογόνο ελληνικό φως».

Σημειώνεται ότι χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Κονδυλάκης, ενώ για την Εθνική Επέτειο μίλησε ο δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Βιάννου  κ. Εμμανουήλ Φανουράκης. 

Ο κ. Κονδυλάκης μεταξύ άλλων δήλωσε ότι: «Η μακραίωνη ιστορία μας, όπως και ο σημερινός εορτασμός της Εθνικής μας Επετείου, της Επανάστασης του ’21 δείχνουν, ότι η ελληνική μας ταυτότητα έχει την πολιτιστική, ιστορική και ανθρωπιστική παντοδυναμία -παρά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων- να απορροφά λαούς και πολιτισμούς, εντάσσοντάς τους στο περιούσιο ελληνικό Έθνος.

Βρισκόμαστε σήμερα, ως λαός σε μια καμπή της Ιστορίας. Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν στις γειτονικές μας χώρες. Η Ομογένεια μας απειλείται στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στα Βαλκάνια επικρατούν αναθεωρητικές διαθέσεις. Στη Μέση Ανατολή η αιματοχυσία των αθώων συνεχίζεται. 

Αμφισβητούνται οι διεθνείς συνθήκες, πάνω στις οποίες βασίστηκε η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τα τελευταία εκατό χρόνια.

Οφείλουμε λοιπόν καθημερινά να προστατεύουμε την ανεξαρτησία και εθνική κυριαρχία, που μας κληροδότησαν, χύνοντας ποταμούς αίματος, οι πρόγονοί μας.

Ειδικά φέτος, νέες ανάγκες, δίνουν στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Αποτελεί για όλους μας την σταθερή αναφορά του λαού μας, σε υψηλά ιδανικά όπως την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Εθνική Ανεξαρτησία και Αυτοδιάθεση.

Έχουμε ιερή υποχρέωση, να συνεχίσουμε να τιμούμε στην πράξη όλους όσους έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι και να θέσουμε ως γνώμονα και στόχευση της συλλογικής μας δράσης τη δημιουργία μιας Ελλάδας ισχυρής και περήφανης!».

Η κορύφωση των επετειακών εκδηλώσεων ήταν η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση, που έγινε στην κεντρική οδό της Άνω Βιάννου από τους μαθητές  του Νηπιαγωγείου Άνω Βιάννου, του  Δημοτικού σχολείου Άνω Βιάννου, του Γυμνασίου, και Λυκείου Βιάννου.

Σημειώνεται ότι μαθητικές παρελάσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Δημοτικές  Κοινότητες του Δήμου που λειτουργούν Δημοτικά Σχολεία με Νηπιαγωγεία, και συγκεκριμένα στην Έμπαρο, στην Άρβη,  στην Ψαρή Φοράδα και στο Καστρί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί