Ο σύλλογος “Ελπίδα” των σεισμοπλήκτων του δήμου Μινώα προς Κικίλια

 Αίτημα για σύνταξη φακέλου από την υπηρεσία για κτίρια με βλάβες κτιρίων σε μη φέροντα οργανισμό, διατυπώνει ο σύλλογος “Ελπίδα” των σεισμοπλήκτων του δήμου Μινώα,  προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλια.

Η επιστολή:

κ.. Υπουργέ

Σε απάντησή σας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο στις Ιανουαρίου 2024 υπ’ αριθμ. πρωτ. 235/20.09.2023 αναφορά δώσατε την εξής απάντηση : «…Ειδικά για την αποκατάσταση κτιρίων με ελαφρές βλάβες, ο φάκελος επισκευής συντάσσεται από τους μηχανικούς της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να απαιτείται ιδιώτης μηχανικός, με τη στεγαστική συνδρομή να υπολογίζεται με καθορισμένη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο πληγείσας επιφάνειας…». Εκ του ανωτέρου διαφαίνεται πως ένα πάγιο αίτημα του συλλόγου μας ικανοποιείται για τους πληγέντες κατοίκους της Θεσσαλίας. Η ίδια αναφορά γίνεται και στην επίσημη σελίδα της https://arogi.gov.gr/plimmyres-sti-thessalia-septemvrios-2023, καθώς ανάλογη και εκτενή αναφορά μετά λεπτομερειών γίνεται και στο ΦΕΚ 5813, Τευχ. β, κεφ. 6, παραγρ. 6.1.1, εκδοθέν στις 04.10.2023 . αναφέρει τα εξής : «…6.1.1 Εκδίδεται Άδεια Επισκευής και χορηγείται Σ.Σ. με καθορισμένη τιμή ανά τ.μ. εμβαδού της πληγείσας στάθμης της λειτουργικά ανεξάρτητης ιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή η μελέτη επισκευής συντάσσεται από μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας. Για τον ταχύτερο υπολογισμό της αποζημίωσης μπορεί να αξιοποιηθούν τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών (εμβαδά ορόφων κ.λπ…»

Θα θέλαμε να μας ενημερώστε από πότε δύναται να ενσωματωθεί και να ισχύσει η ανακουφιστική βελτίωση και για τους σεισμόπληκτους πληγέντες της Κρήτης μια και αποτελεί πρωταρχικό αίτημά μας και ανταποκρίνεται σε ένα μείζον θέμα που θέτουμε εδώ και καιρό (υπόμνημα στις 26 Οκτώβριου 2021), ενώ παράλληλα και ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο προς την απλοποίηση των διαδικασιών.Απαραίτητη προϋπόθεση η γενναία ενίσχυση του τμήματος Ηρακλείου με ικανό αριθμό των μηχανικών όπου θα στελεχώσουν την αρμόδια υπηρεσίας σας.

Σας υπενθυμίζουμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού στις 28/09/2021 για γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών και την υπόσχεσή σας να κάνετε ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψει η περιοχή σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, γεγονός που μέχρι σήμερα παραμένει ως εξαγγελία. 

Όπως όλοι οι πολίτες επωμίζονται τα ίδια βάρη έτσι πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια από την πολιτεία. Δίκαιοι πολίτες υπάρχουν μόνο σε δίκαιες πολιτείες, εκεί όπου η ίδια η πολιτεία δίνει πρώτη το καλό παράδειγμα και δημιουργείται η συνυπευθυνότητα μεταξύ πολιτείας και πολιτών.

 Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί