Ν. Ανδρουλάκης: Πώς διεκδίκησε το 2017 την προεδρία του ΠΑΣΟΚ κόντρα στη Φ. Γεννηµατά με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει χρησιµοποιήσει χρήµατα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα οποία δίνονται σε ευρωβουλευτές για τις δράσεις τους που αφορούν αυστηρά τα καθήκοντά τους ως ευρωβουλευτών, για να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Δείτε επίσης: Documento: Με χρήματα της ΕΕ έκανε προεκλογική εκστρατεία για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2017 ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ν. Ανδρουλάκης: Τα ερωτήματα για τα κονδύλια μετά τις αποκαλύψεις του Documento – Τι απαντάει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης έχει καταχωρήσει αυτά τα έξοδα στις δαπάνες της Προοδευτικής Συµµαχίας Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών (S&D), αλλά, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το Documento, αφορούν την προεκλογική του εκστρατεία για να διεκδικήσει την προεδρία του κόµµατος το 2017 µε αντίπαλο τη Φώφη Γεννηµατά και ακόµη έξι συνυποψήφιους. Η πρακτική αυτή του Ν. Ανδρουλάκη θέτει φυσικά ένα ηθικό θέµα, αφού την ώρα που οι συνυποψήφιοί του διεκδικούσαν την προεδρία του ΚΙΝΑΛ ξοδεύοντας δικούς τους πόρους για εκδηλώσεις, αυτός µετέτρεψε σε χορηγό του την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξαπατώντας µάλιστα το S&D, αφού εµφάνιζε τα έξοδα ως δαπάνες που σχετίζονται µε τη δράση του ως ευρωβουλευτή των Ευρωσοσιαλιστών.

Ταυτόχρονα όµως υπάρχει και σοβαρό θέµα νοµικής φύσης, αφού πρόκειται για στρεβλή χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αδίκηµα που εµπίπτει στις αρµοδιότητες έρευνας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέµησης της Απάτης (OLAF). Ηδη η OLAF ερευνά άλλους Ελληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι κατηγορούνται ότι διέθεσαν για τον εαυτό τους ποσά µε τα οποία έπρεπε να πληρωθούν δράσεις σχετικές µε το Ευρωκοινοβούλιο. Η OLAF πρέπει να ερευνήσει αν ο Ν. Ανδρουλάκης έχει χρησιµοποιήσει την ίδια µέθοδο και στις εσωκοµµατικές εκλογές του 2021, µέσω των οποίων αναδείχθηκε πρόεδρος. Κύκλοι πάντως των Ευρωσοσιαλιστών στις Βρυξέλλες σχολίαζαν στο Documento ότι στο S&D είχε συζητηθεί πολύ έντονα το γεγονός ότι ενώ ο Ανδρουλάκης είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ συνέχισε να κρατά την έδρα του ευρωβουλευτή. Πράγµα που έδινε την εντύπωση ότι αντιµετωπίζει τη θέση του ευρωβουλευτή όχι ως πολιτικό δεδοµένο αλλά ως οικονοµικό.

Χιλιάδες ευρώ αλλά όχι από την τσέπη του

Στις 8 Σεπτεµβρίου 2017 ο Ν. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε την ίδια µέρα µε τη Φώφη Γεννηµατά ότι θα διεκδικήσει την προεδρία ενός πολιτικού φορέα µετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ. Εσωκοµµατικοί του αντίπαλοι ήταν επίσης ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο πρώην δήµαρχος Γιώργος Καµίνης, ο ∆ηµήτρης Τζιώτης, ο Γιώργος Μανιάτης, ο Απόστολος Πόντας και ο Κώστας Γάτσιος. Υστερα από δύο εκλογικές αναµετρήσεις η Φώφη Γεννηµατά εκλέχθηκε πρόεδρος.

Ο Ν. Ανδρουλάκης σε όλη την εσωκοµµατική προεκλογική εκστρατεία εµφανιζόταν ιδιαίτερα κινητικός, κάνοντας εκδηλώσεις για την προώθηση της υποψηφιότητάς του σε όλη τη χώρα, πράγµα που οι αντίπαλοί του φαινόταν να µην µπορούν να κάνουν, προτάσσοντας κυρίως το κόστος των εκδηλώσεων ως πρόβληµα.

Την εποχή εκείνη ο Ανδρουλάκης ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Ευρωσοσιαλιστική Οµάδα. Στο τέλος του χρόνου κατέθεσε στο ευρωσοσιαλιστικό κόµµα S&D τον κατάλογο µε τα έξοδα που έκανε. Τα έξοδα αυτά πληρώνονται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισµό στα κόµµατα και αφορούν εκδηλώσεις σχετικές µε τα καθήκοντα των ευρωβουλευτών, µετακινήσεις που αφορούν αυτήν τη δραστηριότητά τους, επικοινωνία και εξοπλισµό.

Στον κατάλογο αυτό (µέρος του οποίου έχει στη διάθεσή του το Documento) ο Ν. Ανδρουλάκης δικαιολογούσε έξοδα που υποτίθεται έκανε ως ευρωβουλευτής και αφορούσαν ενοικιάσεις αιθουσών για εκδηλώσεις και µετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα. Τα έξοδα αυτά όµως αφορούσαν την προεκλογική εσωκοµµατική περίοδο. Πρακτικά δηλαδή φαίνεται το S&D και κατ’ επέκταση και το Ευρωκοινοβούλιο να πλήρωναν εκδηλώσεις που έκανε ο Ανδρουλάκης σε όλη την Ελλάδα για να εκλεγεί πρόεδρος του κόµµατος.

Συγκεντρώσεις σε ξενοδοχεία

Το Documento διασταύρωσε τις εκδηλώσεις που αναφέρονται στον κατάλογο του S&D και αποτελούν υποτίθεται εκδηλώσεις στο πλαίσιο της δράσης του ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη µε όσα καταγράφονται εκείνη τη µέρα ως δραστηριότητά του από τα µέσα ενηµέρωσης και τα δικά του social media.

Στις 22 Οκτωβρίου 2017, σύµφωνα µε τον κατάλογο εξόδων που κατατέθηκε για να πληρωθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, ο Ανδρουλάκης πλήρωσε 242 ευρώ για «ενοικίαση αίθουσας εκδηλώσεων στο ξενοδοχείο Lucy». Η αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει ότι πράγµατι ο Ανδρουλάκης µίλησε στο ξενοδοχείο Lucy στη Χαλκίδα, αλλά η εκδήλωση δεν είχε καµία σχέση µε Ευρώπη και Ευρωβουλή, αντιθέτως ήταν εκδήλωση για την εκλογή του στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, την οποία µάλιστα είχε αναρτήσει ο ίδιος στα social media µε το σύνθηµα της προεκλογικής του εκστρατείας #mazi.

Την ίδια µέρα πληρώθηκε (µε βάση το «ευρωπαϊκό» εξοδολόγιο) και άλλη αίθουσα εκδηλώσεων στο ξενοδοχείο Samaras. Η αναζήτηση αποδεικνύει ότι ο Ανδρουλάκης µίλησε την ίδια µέρα, διεκδικώντας την προεδρία του κόµµατος, στο ξενοδοχείο Samaras στη Λαµία.

Στις 23 Οκτωβρίου 2017 ο Ανδρουλάκης πραγµατοποίησε προεκλογική οµιλία στον Πειραιά στο Kremlino. Η ενοικίαση του χώρου κόστισε 500 ευρώ και πληρώθηκε επίσης από το Ευρωκοινοβούλιο.

Στις 3 Νοεµβρίου 2017 ο Ανδρουλάκης είχε µιλήσει όπως φαίνεται από δηµοσιεύµατα, στη Λάρισα, στο ξενοδοχείο Divani. Η εκδήλωση είχε σύνθηµα «Θα είµαστε #µαζί» και φυσικά αποτελούσε προεκλογική του εκδήλωση. Η αίθουσα ενοικιάστηκε, όπως φαίνεται από τα επίσηµα βιβλία της Ευρωσοσιαλιστικής Οµάδας, από τον προϋπολογισµό της Ευρωβουλής. Το κόστος ήταν 725,81 ευρώ.

Στις 5 Νοεµβρίου 2017, σε εκδήλωση στα Γιάννενα, στο ξενοδοχείο Du Lac, o Ανδρουλάκης υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του για την προεδρία ότι η ανανέωση που θα έκανε όταν εκλεγόταν θα ήταν «το οξυγόνο της πολιτικής». Η ενοικίαση της αίθουσας για την εκδήλωση είχε επίσης µπει στα έξοδα για τη δράση του Ανδρουλάκη ως ευρωβουλευτή.

Στις 9 Νοεµβρίου 2017, στον δεύτερο γύρο της εσωκοµµατικής αναµέτρησης, ο Ανδρουλάκης µίλησε στο ξενοδοχείο Αστήρ στην Πάτρα. Εκείνη τη µέρα χρέωσε 400 ευρώ έξοδα για ενοικίαση αίθουσας οµιλιών µε τη σηµείωση «Conf hall Gimnastiki». Η έρευνά µας δεν µπόρεσε να εντοπίσει τέτοια αίθουσα εκδηλώσεων στην Πάτρα όπου µιλούσε ο Ανδρουλάκης. Οπως µας διαβεβαίωσαν από το ξενοδοχείο Αστήρ, δεν είχαν ποτέ τέτοια αίθουσα.

Την επίµαχη περίοδο της διεκδίκησης της προεδρίας του κόµµατος από τον Ν. Ανδρουλάκη είχαν καταχωρηθεί ως έξοδα διάφορες διαφηµίσεις στα social media µε την ένδειξη «Promoting Innovation» και «Social Investment».

Και µια ευρωπαϊκή εκδήλωση το καλοκαίρι στη Ρόδο

Να όµως που ο Ν. Ανδρουλάκης πραγµατοποίησε και µία εκδήλωση ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, χρησιµοποιώντας µάλιστα τα σήµατα του S&D στη Ρόδο. Ετσι τουλάχιστον ενηµέρωσε µέσω των social media ο ίδιος, γράφοντας κάτω από µια φωτογραφία που τον δείχνει να µιλά στο ξενοδοχείο Mediterranean της Ρόδου µε φόντο το σήµα των Ευρωσοσιαλιστών: «Ευχαριστώ πολύ τους φίλους για τη φιλοξενία στη Ρόδο και τη γόνιµη ανταλλαγή απόψεων σε ζητήµατα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση #sdiscussion». Στον προϋπολογισµό χρεώθηκαν έξοδα παραµονής, διατροφής και µετακίνησης για αρκετούς συνεργάτες του Ανδρουλάκη, που φτάνουν µέσα Ιουλίου, δηλαδή high season, στη Ρόδο.

Η αθλιότητα κατά του Documento στη Βουλή

Το Documento απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζητώντας του εγγράφως να απαντήσει στο ερώτηµα αν έχει χρησιµοποιήσει χρήµατα που διατίθενται από το Ευρωκοινοβούλιο για δράσεις που αφορούν αυστηρά το κοινοβουλευτικό έργο προκειµένου να χρηµατοδοτήσει τον εσωκοµµατικό προεκλογικό αγώνα του. Οι ερωτήσεις αυτές εστάλησαν το µεσηµέρι της περασµένης Πέµπτης. Λίγες ώρες αργότερα ο Ν. Ανδρουλάκης µιλώντας στη Βουλή για άλλο θέµα (το σχέδιο νόµου για τα οµόφυλα ζευγάρια) εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του γράφοντος και του Documento, επιχειρώντας να δείξει ότι οι εξηγήσεις που ζητά καιρό τώρα η εφηµερίδα για τις υποκλοπές και τον ίδιο είναι µια επιχείρηση εναντίον του. Αντί ουσιαστικής απάντησης, ο Ανδρουλάκης κατέφυγε σε φτηνή προσπάθεια προενοχοποίησης του Documento, ώστε να µπορέσει να ισχυριστεί ότι «όλα είναι συκοφαντίες εναντίον του από ένα έντυπο που τον χτυπά». Την ίδια µέθοδο άλλωστε έχει χρησιµοποιήσει, ανεπιτυχώς ευτυχώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ΠΑΣΟΚ δεν απαντά για την ταμπακιέρα και στοχοποιεί εκ νέου Βαξεβάνη και Documento

Το Documento είχε ενημερώσει το ΠΑΣΟΚ από την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, δυο ημέρες προτού δημοσιευθεί το κείμενο στην εφημερίδα σχετικά με το ότι στον κατάλογο του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος εμφανίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη να έχει καταθέσει δαπάνες τον Οκτώβριο του 2017, οι οποίες αφορούν όχι στην ευρωβουλευτική ιδιότητα και τη λειτουργία της αλλά σε έξοδα που συνδέονται με την τότε εσωκομματική μάχη στην Ελλάδα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Το Documento τού ζήτησε να σχολιάσει το θέμα αυτό και να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • Προκύπτει ηθικό ζήτημα υπό την έννοια ότι αξιοποιήθηκαν κονδύλια των ευρωσοσιαλιστών (έτσι κι αλλιώς πρόκειται για κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης ) για την τότε διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέναντι στη Φώφη Γεννηματά;
  • Τίθεται και ζήτημα στρεβλής χρήσης ευρωπαϊκών κονδυλίων;

Από τότε και ως σήμερα κάνει το ίδιο. Δεν απαντά επί της ουσίας αλλά συνεχίζει τη στοχοποίηση του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και του Documento. Είναι ενδεικτικό ότι την Πέμπτη, έχοντας ενημερωθεί για το θέμα, επέλεξε να επιτεθεί κατά του Κώστα Βαξεβάνη, από το βήμα της Βουλής, την ίδια μέρα, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ολομέλεια.

Την ίδια τακτική ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωση του σχετικά με το ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

Μένουν να φανούν οι εξελίξεις, όταν την υπόθεση αναλάβει η OLAF, η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της καταπολέμησης ζητημάτων απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, διαφθοράς και παραπτωμάτων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Αποτελεί σημαντικό θέμα ότι υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι ευρωπαϊκά κονδύλια δεν κατευθύνθηκαν για σκοπούς που προβλέπεται αλλά χρησιμοποιήθηκαν για προεκλογική εκστρατεία σε εσωκομματική μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το 2017.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ το μεσημέρι της Κυριακής για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento είναι η εξής:

«Ο κ. Βαξεβάνης συνεχίζει με επιμονή την προσπάθεια να πλήξει το ΠΑΣΟΚ με κάθε αθέμιτο τρόπο, για λόγους που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί.

Όλοι θυμόμαστε τις κωμικοτραγικές νομικές αναλύσεις του για το πως δήθεν είναι άλλο πράγμα η μήνυση και άλλο η μηνυτήρια αναφορά σε ένα αυτεπάγγελτο κακούργημα, προσπαθώντας να προωθήσει το αφήγημα του ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κινηθεί νομικά κατά της συμμορίας των υποκλοπών, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα στην ελληνική Δικαιοσύνη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί στόχοι «ποιούν τη νήσσαν». Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο -σε εντυπωσιακή αρμονία με τα τρολ της Νέας Δημοκρατίας- να επαναλάβει αυτούσιες τις δηλώσεις του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στο ίδιο ακριβώς πνεύμα.

Θυμόμαστε, επίσης, το προ μηνών ευφάνταστο πρωτοσέλιδό του, με το οποίο επιχειρούσε να συνδέσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με την κινεζική εταιρεία Huawei, υιοθετώντας το αφήγημα του Μαξίμου για σχέσεις με την Κίνα για να δικαιολογήσει την παράνομη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ.

Η τελευταία του δημοσιογραφική «βόμβα» αφορά τιμολόγια αξίας 1.800 ευρώ, που καταχωρήθηκαν στη Σοσιαλιστική Ομάδα το 2017.

Όλες οι δαπάνες, στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα του Documento, ελέγχονται εξονυχιστικά πριν πληρωθούν, αλλά και εκ των υστέρων, από το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, που ορίζονται για τον σκοπό αυτό. Οι, δε, δαπάνες, στις οποίες αναφέρεται, έχουν ελεγχθεί πλήρως και κριθεί απολύτως σύμφωνες με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι αθλιότητες. Άλλωστε, το έχει παράδοση ο κ. Βαξεβάνης με τους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ. Με τις συκοφαντικές επιθέσεις τόσο σε βάρος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά για δήθεν συμμετοχή στη λίστα Μπόργιανς όσο και παλαιότερα εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Όσο και αν προσπαθεί, δεν πρόκειται να αποτρέψει αυτό, που προδιαγράφεται στις ευρωπαϊκές εκλογές.»

Κώστας Βαξεβάνης, Documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί