Αγρότες: “Απόβαση” στην Αθήνα – Κάλεσμα συμμετοχής και από την Κρήτη, παρά τις ευχαριστίες Αυγενάκη – Θα κάνει “μπλόκο” η κυβέρνηση;

Μάλλον αμήχανα, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει από χθες πως «ό,τι είχε να πει προς τους αγρότες, το είπε» και ότι ευθύνη της πολιτείας είναι να διασφαλίζει την ομαλή ροή της εμπορικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Δείτε:

Mπλόκο Χρυσοχοΐδη στους αγρότες: Τους απαγορεύει να πάνε με τα τρακτέρ στην Αθήνα

Η απόφαση των αγροτών, ωστόσο, να επιχειρήσουν …απόβαση με τα τρακτέρ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη, παρά την αρνητική απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη να διασφαλίσει την ασφαλή κάθοδό τους, φέρνει το Μέγαρο Μαξίμου αντιμέτωπο με κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις. Θα έρθει σε μετωπική αντιπαράθεση με τους αγρότες; Και έως που θα το τραβήξει; Θα βρεθούν οι αγρότες αντιμέτωποι με δυνάμεις καταστολής στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την πρωτεύουσα με τα αγροτικά τους μηχανήματα;

Ξεκάθαρες απαντήσεις προσώρας δεν δίνονται. Ζυγίζονται όλα τα πιθανά σενάρια. Αλλά ζυγίζονται σε μία συγκυρία που σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι αγρότες μπαίνουν μαζικά με τα τρακτέρς τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, χωρίς καμία κυβέρνηση μέχρι στιγμής να έχει επιλέξει την ευθεία σύγκρουση μαζί τους, καθώς, όπως και στη χώρα μας, έτσι και στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία κα, οι πολίτες υποδέχονται τους παραγωγούς με χειροκροτήματα, αισθανόμενοι ότι η διαμαρτυρία τους αφορά την ποιότητα και τη δική τους ζωή. Και αυτή η δυναμική κατάσταση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους ιθύνοντες, λένε οι νουνεχείς της κυβέρνησης.

Το ίδιο επιχείρημα κραδαίνουν και οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων. Ότι ανάλογες κινητοποιήσεις, με τις ίδιες μορφές διαμαρτυρίας, λαμβάνουν χώρα σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στη μεγάλη εικόνα, το κυβερνητικό επιτελείο εξακολουθεί να ποντάρει στην εύλογη κόπωση των αγροτών μετά την κορύφωση της ερχόμενης εβδομάδας. Το δίλημμα, ωστόσο, παραμένει και ισχυροποιείται, εν όψει του επικείμενου συλλαλητηρίου στην Αθήνα, το οποίο, σημειωτέον, είναι πολύ πιθανό να πλαισιωθεί από φοιτητές που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Μπροστά στο ορατό πλέον ενδεχόμενο να πάρει επικίνδυνη τροπή η όλη υπόθεση, κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται να επιτρέψει η κυβέρνηση την απρόσκοπτη κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εκπρόσωποι μπλόκων είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σε μία προσπάθεια να διαπραγματευτούν τον αριθμό των τρακτέρ που θα ταξιδέψουν για την Αθήνα.

Πάντως, από ολόκληρη την επικράτεια, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να φτάσουν με κάθε τρόπο στην πρωτεύουσα, προκειμένου να δώσουν δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο που είναι προγραμματισμένο για τις 18.30 το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης.

Κάλεσμα συμμετοχής έχει γίνει και προς τους αγρότες της Κρήτης, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα οι συνδικαλιστικοί φορείς του νησιού δείχνουν να μην ασχολούνται με κινητοποιήσεις, μετά και τα “ευχαριστώ Αυγενάκη”.

Ο γνωστός συνδικαλιστής του αγροτικού – κτηνοτροφικού χώρου, Βασίλης Σμπώκος, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης, απηύθυνε κάλεσμα, δίνοντας ραντεβού με τους αγρότες στο λιμάνι.

Δείτε:

Πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή των Κρητικών αγροτών στο πανελλήνιο αγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας

Τι ντροπή…- Αυγενάκης προς τους αγρότες της Κρήτης: “Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την εμπιστοσύνη σας σε μένα και την κυβέρνηση”…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί