Βγήκαν στα μπλόκα και αγρότες από την Κρήτη – Κινητοποίηση την Κυριακή στα Πεζά, την Δευτέρα στα Χανιά (φωτο)

Φωτογραφίες από 902.gr

Μπλόκο στην περιοχή των Πεζών έχον στήσει σήμερα Κυριακή αγρότες από το Ηράκλειο, ενώ κινητοποίηση τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στα Μεγάλα Χωράφια διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων.

Aγρότες και κτηνοτρόφοι στο Ηράκλειο πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο των Πεζών. δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και  να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Χαρακτηρίζουν τα μέτρα της κυβέρνησης ψίχουλα και ότι δεν δίνουν λύση στα προβλήματα τους.

Δεκάδες αγρότες κατέφθαναν από όλο τον νόμο Ηρακλείου ενισχύοντας την κινητοποίηση, με τον διερχόμενο κόσμο να εκφράζει με κόρνες και επιφωνήματα την στήριξη στους αγρότες.

Ανά διαστήματα οι συγκεντρωμένοι αγρότες έκλειναν συμβολικά τον δρόμο, ενώ έκαψαν κλαδιά ελιάς, προκειμένου να να αναδείξουν την δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται από την φετινή ακαρπία στην ελιά.

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης τον λόγο πήραν οι πρόεδροι των Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, Αρχανών Αστερουσίων και η Επιτροπή αγροτών Τυμπακίου.

Ο  Mανώλης Καρκαβάτσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αρχανών Αστερουσίων, αναφέρθηκε στις ελπιδοφόρες κινητοποίησεις της αγροτιάς σε όλη την χώρα που έχουν στριμώξει την κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μας κοροϊδέψει με ένα ξεροκόμματο για να φύγουμε από τους δρόμους. Δεν θα τους κάνουμε το χατήρι. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο μαζικά. Ο κόμβος των Πεζών εκφράζει σήμερα την αγωνία επιβίωσης των αγροτών του Ηρακλείου, σημείωσε.

Αύριο στα Χανιά

«Συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη, που βγαίνουν στα μπλόκα του αγώνα, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματος μας. Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλο τον Νομό, να οργανώσουν τον αγώνα τους μέσα από συσκέψεις , περιοδείες και συνελεύσεις στα χωριά. Να φτάσει το αγωνιστικό κάλεσμα παντού!!!» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Χανίων.. 

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουμε στους δρόμους για να παλέψουμε για την επιβίωση μας.

Η μειωμένη φετινή παραγωγή στην ελαιοκαλλιέργεια και η ζημιά από τον δάκο έχει αφήσει πολλούς αγρότες πρακτικά χωρίς παραγωγή. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων και αν σε μερικά προϊόντα υπάρχουν λίγο καλύτερες τιμές σε σχέση με πέρυσι όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο το εισόδημα ουσιαστικά μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή να πουλήσουμε.

Αντίστοιχα όμως είναι μειωμένη και η παραγωγή και σε μια σειρά από άλλα προϊόντα του Νομού όπως τα κάστανα, τα αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή.

Τεράστιο επίσης παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών το οποίο δεν λύθηκε με τον νόμο που έφερε η κυβέρνηση και πρέπει να το λύσει άμεσα.

Παράλληλα είχαμε και την τεράστια μείωση στη βασική ενίσχυση ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ η οποία ήρθε να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το εισόδημα μας.

Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας, αλλά επιδίδεται σε μια επιχείρηση παραπλάνησης, με στόχο να εμποδίσει και να υπονομεύσει τις κινητοποιήσεις. 

Τα αιτήματα

  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις.
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
  • Να καλυφθούν άμεσα τα κενά και να στελεχωθούν τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο.
  • Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί