Πρόεδρος εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τις αυξήσεις στα φάρμακα: Καραμπινάτο αντιλαϊκό μέτρο που θα πληρώσουν πάλι οι ασθενείς

Ανακοίνωση για την αύξηση των συμμετοχών στα φάρμακα εξέδωσε ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:


Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του υπουργού Υγείας να παρουσιάσει το “μαύρο-άσπρο”, το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων επιβαρύνει με νέες αυξήσεις τους ασθενείς οι οποίοι ήδη πληρώνουν πανάκριβα την φαρμακευτική τους περίθαλψη. Πρόκειται για καραμπινάτο αντιλαϊκό μέτρο αφού προβλέπει μείωση της “ασφαλιστικής τιμής” που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και αύξηση της διαφοράς της από τη “λιανική τιμή” των φαρμάκων την οποία πληρώνουν πάλι οι ασθενείς.

Είναι το γνωστό “κόλπο” που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις και ενώ οι τιμές των φαρμάκων μειώνονταν, οι ασθενείς αντί να πληρώνουν λιγότερα, πλήρωναν και συνεχίζουν να πληρώνουν περισσότερα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί αντίστοιχα η συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των φαρμάκων και να ευνοηθούν ξανά οι φαρμακοβιομήχανοι με την απαλλαγή τους από τη θεσμοθετημένη υποχρεωτική επιστροφή μέρους των κερδών τους (Clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ.

Η επίκληση δε, του Αδ. Γεωργιάδη της ευθύνης των ασθενών για να μην επιβαρύνονται να επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο για μια νόσο, διότι όλες οι δραστικές ουσίες έχουν την ίδια δράση, είναι επικίνδυνη. Το φάρμακο δεν μπορεί να το επιλέξει ο ασθενής, αλλά ο γιατρός που έχει την επιστημονική γνώση και ευθύνη ποιο φάρμακο και ποια δραστική ουσία αντιστοιχεί στις ανάγκες του ασθενή.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι όσο η έρευνα και η παραγωγή των φαρμάκων αποτελούν ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού θα αποτελεί ένα πανάκριβο εμπόρευμα, απρόσιτο για πολλούς.

Γι’ αυτό τώρα απαιτείται από το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα η διεκδίκηση της πλήρους και απολύτως δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης με κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής των ασθενών στις πληρωμές των φαρμάκων. Να χρηματοδοτηθεί η φαρμακευτική περίθαλψη του λαού από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολογία του κεφαλαίου μεταξύ του οποίου και των φαρμακοβιομηχάνων».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί