Ηράκλειο: Αγρότες παραμένουν στο μπλόκο των Πεζών

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγροτικοί σύλλογοι Ηράκλειου και Αστερουσίων μαζί με την επιτροπή αγώνα Τυμπακίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, “σήμερα στο μπλόκο των Πεζών βρέθηκαν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, ομάδες γυναικών, εκφράζοντας έμπρακτα την συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των αγροτών. Δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι νίκη των αγροτών θα σημάνει φθηνά ποιοτικά προϊόντα στο ράφι για όλους. Είναι κοινός ο αντίπαλος όλων… Οι ίδιοι που επιβάλλουν μισθούς πείνας και εξουθενωτικές συνθήκες δουλειάς οι ίδιοι οδηγούν στην ανέχεια εργατιά και αγροτιά. Για αυτό δίνουμε κοινό ραντεβού στις 28 Φλεβάρη στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10:00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Αγρότες, Εργάτες, Αυτοαπασχολούμενοι, Φοιτητές στείλαμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και στα ντόπια παπαγαλάκια της ότι υπάρχει αντιπολίτευση, είναι στο δρόμο και αγωνίζεται μέχρι τέλους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της.

Παραμένουμε στα μπλόκα του αγώνα, κορυφώνουμε με νέα κινητοποίηση στον κόμβο των Πεζών την Τρίτη 12:00 την ώρα που θα πραγματοποιείται η συνάντηση της αντιπροσωπείας μας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με τον Πρωθυπουργό”.

Επίσης ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση στο μπλόκο των αγροτών στα Πεζά κατά τη διάρκεια κινητοποίησης αλληλεγγύης εργατικών και φοιτητικών σωματείων:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Με τον αγώνα τους έχουν καταφέρει να στριμώξουν την κυβέρνηση, η οποία πέρασε από το ψέμα και τη συκοφαντία και την καταστολή αρχικά, σε μέτρα-κοροϊδία, τα οποία δεν απαντούν στα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Εμείς αυτά θα παλέψουμε και μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή, στους δρόμους του αγώνα. Οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι μικρομαγαζάτορες, οι φοιτητές, οι οικογένειές τους θέλουν να τρώνε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα και αυτά μπορεί να τα προσφέρει ο Έλληνας αγρότης.

Όμως με το κόστος παραγωγής που υπάρχει, με τις εξευτελιστικές τιμές, με την παντελή έλλειψη προστασίας από φυσικές και άλλες καταστροφές αυτό δεν γίνεται δυνατό. Αντίθετα, κερδοσκοπούν οι έμποροι, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, όλοι αυτοί που πριμοδοτεί και χρηματοδοτεί η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τους ομίλους της ενέργειας.

Ο λαός μας ξέρει ότι ο αγρότης έχει δίκιο, ότι τα ακριβά προϊόντα είναι λόγω των εμπόρων, των βιομηχάνων, γι’ αυτό και βρίσκεται δίπλα του σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα.

Ο Έλληνας αγρότης που πληρώνει για την υγεία, για την παιδεία, για τα πάντα πληρώνει και ακριβά για να καλλιεργήσει, πουλάει όμως πολύ φθηνά, πολλές φορές και κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ζήσει αξιοπρεπώς την οικογένειά του.

Δεν είμαστε όλοι στην ίδια μεριά της όχθης όπως ισχυρίζεται ο κος Αυγενάκης. Ο αγρότης ο κτηνοτρόφος ο μελισσοκόμος, ο αλιέας έχει απέναντί του την κυβερνητική πολιτική, όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν μέχρι σήμερα. Είναι τα κόμματα που με χέρια και με πόδια ψήφισαν την ΚΑΠ, η οποία μειώνει συνεχώς τις παροχές, τις ενισχύσεις, τη χρηματοδότηση, οδηγώντας τον Έλληνα αγρότη σε όλο και μεγαλύτερη ανέχεια, την ώρα που λειτουργεί υπέρ των μεσαζόντων. Όλοι αυτοί μαζί -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ψήφισαν την ΚΑΠ.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «δίνει πολλά λεφτά» στους αγρότες ενώ τελικά δεν είναι ούτε τα μισά από αυτά που έπαιρναν το 2016 κι ενώ έχουν αυξηθεί όλα, όπως τα εφόδια, το ρεύμα κλπ.

Αρνείται να δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες, με το πρόσχημα ότι δεν έχει χρήματα, ενώ την ίδια ώρα χρήματα υπάρχουν και τα δίνουν σε εφοπλιστές, επιχειρηματικούς ομίλους για αγορά F-35 και φρεγατών που δεν είναι για την άμυνα της χώρας μας. Το ΚΚΕ στηρίζει από την πρώτη μέρα τον αγώνα των αγροτών.

Οι αγρότες πρέπει να απορρίψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή τους, είτε με το καρότο, είτε με το μαστίγιο, από το να βγουν στο δρόμο και να παλέψουν για τη ζωή τους, να κάνουν στην άκρη τους κυβερνητικούς εγκάθετους που καθησυχάζουν τους κρητικούς αγρότες έναντι των υπολοίπων και δημιουργούν συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού.

Ο αγώνας των αγροτών, ο πανελλαδικός συντονισμός με μπλόκα είναι αγώνας ζωής και αξιοπρέπειας και το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις θα βοηθήσει στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.»

Δήλωση του Δημήτρη Βρύσαλη, περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης και προέδρου του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ,  από το μπλόκο της αγροτιάς στον κόμβο των Πεζών

Από το μπλόκο της αγροτιάς στον κόμβο των Πεζών, όπου βρέθηκε σήμερα, Κυριακή 11 Φλεβάρη, ο Δημήτρης Βρύσαλης δήλωσε :    

«Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης χαιρετίζει τον αγώνα σας και στέκεται στο πλευρό σας. Τα αιτήματά σας είναι δίκαια και αναγκαία. Αφορούν τα προβλήματα της επιβίωσης που αντιμετωπίζετε, την ανάγκη να μπορείτε  να ζείτε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά σας, να παραμείνετε  στα χωράφια σας και στα χωριά σας. 

Ο αγώνας σας αφορά όλο τον λαό.  Γιατί μόνο μέσα από τη στήριξη του πρωτογενή τομέα και της ζωής του αγρότη θα έχει και ο λαός μας επαρκή και ασφαλή τρόφιμα.  Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν  ήδη δηλώσει ξεκάθαρα τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη  τους στον αγώνα σας.  Είναι με το δίκιο της αγωνιζόμενης αγροτιάς και όχι με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Τοπικής Διοίκησης,  για το ξεκλήρισμά σας.   

Αυτό τον στόχο για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, σε βάρος  των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, υπηρετεί με κάθε τρόπο και η περιφερειακή αρχή Κρήτης. Υλοποιεί πρόθυμα την ΚΑΠ της ΕΕ, μέσω του «Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα» της Περιφέρειας, που οδηγεί  στην εξαθλίωση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και των αλιέων. Η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη ΑΕ της περιφέρειας είναι εργαλείο των μεγαλοεπιχειρηματιών και εξαγωγέων για να λυμαίνονται τον κόπο των αγροτών.

Σε ρόλο χειροκροτητή της πολιτικής της κυβέρνησης η περιφερειακή αρχή Κρήτης δεν είπε κουβέντα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των αγροτοκτηνοτρόφων.  Ξέπλυνε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης,  με τη στημένη σύσκεψη με τον υπουργό, τον Αυγενάκη,  το Σάββατο στο Ηράκλειο.  Προσπάθησε να δώσει χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση που είναι στριμωγμένη από τον αγώνα στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα και αφού αρχικά συκοφάντησε τους αγώνες των αγροτών, με επιθέσεις και με τα ΜΑΤ ακόμα, τώρα αναδιπλώνεται, αρχίζει και μαζεύεται, δίνοντας κάποια ψίχουλα. 

Στα μπλόκα της αγροτιάς γίνεται η ουσιαστική αντιπολίτευση στη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν σε βάρος της, κυβερνήσεις, ΕΕ, οι οποίες οδηγούν σε εξαθλίωση τόσο τους αγρότες όσο και τους εργαζόμενους. Όπως και στις εκατοντάδες, μαζικές γενικές συνελεύσεις των φοιτητών που έχουν ήδη απορρίψει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως στον αγώνα των υγειονομικών  για Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.  Όπως στην απεργία δεκάδων εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και της ΑΔΕΔΥ στις 28 Φεβρουαρίου και στις δεκάδες καθημερινές μάχες στους χώρους δουλειάς. Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, οι σύμβουλοι της  «Λαϊκής Συσπείρωσης»,  είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή  σ’ αυτούς τους αγώνες.  Στην πρώτη γραμμή  εκεί που ζει και παλεύει η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, η νεολαία, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους».  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί