Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες μεταξύ αγροτών και αστυνομίας (Βίντεο)

Σοβαρά επεισόδια είναι από το πρωί σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα του Βελγίου και έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι από πολλές χώρες κυρίως της κεντρικής Ευρώπης έχουν βρεθεί ξανά με τα τρακτέρ τους έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΕ, όπου πραγματοποιείται σήμερα η Σύνοδος Υπουργών Γεωργίας.

Αναρτήσεις στα social media και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες καταγράφουν σκηνές χάους, με φράγματα από ελαστικά που έχουν παραδοθεί στις φλόγες, τα τρακτέρ να διασπούν αστυνομικά μπλόκα και εκτεταμένες συγκρούσεις.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, αγροτική κινητοποίηση στη βελγική πρωτεύουσα την 1η Φεβρουαρίου, όταν πάνω από 1.300 τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της ευρωπαϊκής συνοικίας, σήμερα οι αγρότες επιστρέφουν για να εκφράσουν το θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Όπως αναφέρει η βελγική εφημερίδα Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση θα συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο. Οι διαδηλωτές αναμένεται να εισέλθουν στη βελγική πρωτεύουσα περί τις 9.30 και να συναντηθούν στις 11.00 (ώρες Ελλάδας) στην πλατεία Σούμαν, έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ, όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι υπογραμμίζουν, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Σύμφωνα με εκπροσώπους βελγικών αγροτικών συνδικάτων, εκατοντάδες τρακτέρ αναμένεται να κατακλύσουν και σήμερα τις Βρυξέλλες, αν και δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τη συμμετοχή της 1ης Φεβρουαρίου. Οι βελγικές αρχές, από την πλευρά τους, προειδοποιούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας για «μείζονα κυκλοφοριακά προβλήματα» και τους παροτρύνουν να μη χρησιμοποιήσουν αυτοκίνητο, να προτιμήσουν το μετρό για τις μετακινήσεις τους.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί