Έφοδος αστυνομικών σε υπό κατάληψη σχολεία της Κέρκυρας – Προσήγαγαν μαθητές! (Βίντεο)

Οργή προκαλούν οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν αστυνομικούς με πλήρη εξοπλισμό να εισβάλλουν σε σχολεία στην Κέρκυρα που τελούσαν υπό κατάληψη στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Μάλιστα η αστυνομία δεν έμεινε εκεί, αλλά προχώρησε στην προσαγωγή 6 μαθητών.

Σύμφωνα με το kerkyrasimera.gr, επρόκειτο για «συντονισμένη επιχείρηση» της αστυνομίας, με εντολή εισαγγελέα, μετά από κλήση των δύο διευθυντών των σχολείων.

Συγκεκριμένα, στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Κέρκυρας, που τελούσαν υπό κατάληψη από το πρωί της Πέμπτης, συμμετέχοντας στην πανελλαδική ημέρα δράσης μαθητών και φοιτητών απέναντι στο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, το απόγευμα της ίδια ημέρας, εισέβαλαν αστυνομικοί, οπλισμένη και με εξαρτήσεις, προχωρώντας σε έξι προσαγωγές έξι ανηλίκων στο τμήμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι ανήλικοι αφού έδωσαν κατάθεση αφέθηκαν ελεύθεροι και σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρους τους για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας. Η κατάληψη έληξε χωρίς να σημειωθεί η παραμικρή ζημιά στα σχολεία.

Οι μαθητές των σχολείων προχώρησαν σήμερα σε συμβολική αποχή, καθώς αρνήθηκαν να μπουν στις αίθουσες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πρωτοφανείς σκηνές που εκτυλίχθηκαν την Πέμπτη.

ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Καμία ανοχή στον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία

«Τη μέρα που σε όλη την Ελλάδα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ήταν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτή τη μέρα διάλεξαν για εκφράσουν την πυγμή τους απέναντι σε μαθητές» τονίζει η ΕΛΜΕ Κέρκυρας και σημειώνει ότι πρόκειται για «χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής του δόγματος “νόμος και τάξη” που προτάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σοκ προκαλεί το βίντεο που κυκλοφόρησε σε ιστοσελίδα ενημέρωσης και το οποίο δείχνει πάνοπλους αστυνομικούς να ετοιμάζονται να επέμβουν εναντίον 15χρονων μαθητών σε σχολικό συγκρότημα της πόλης μας.

Το γεγονός αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής του δόγματος “νόμος και τάξη” που προτάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ, με σκοπό να προλάβει κάθε εκδήλωση που θεωρεί ότι εναντιώνεται στην πολιτική της. Τη μέρα που σε όλη την Ελλάδα, μαθητές και εκπαιδευτικοί, ήταν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτή τη μέρα διάλεξαν για εκφράσουν την πυγμή τους απέναντι σε μαθητές. Ο αυταρχισμός που επιδεικνύεται στους μαθητές γίνεται το διάστημα, που το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται στη διαδικασία Γ.Σ. και κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα νομιμοποίησης της παρουσίας της αστυνομίας μέσα κι έξω από τους χώρους μόρφωσης και δουλειάς, ώστε να είναι κάθε στιγμή σε ετοιμότητα να καταστέλλουν τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας καταγγέλλει την παρέμβαση της αστυνομίας στο σχολείο και την προσαγωγή και τρομοκράτηση των μαθητών και είμαστε αποφασισμένοι -και εμείς και οι μαθητές μας- να μη σκύψουμε το κεφάλι μπροστά σε καμιά προσπάθεια τρομοκρατίας και εκφοβισμού. Πάγια θέση μας είναι ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση θα πρέπει να λύνονται με τους φορείς που την απαρτίζουν.

Πιστεύουμε άλλωστε ότι  μαθητικό και φοιτητικό κίνημα, μέσα από συλλογικές και μαζικές διαδικασίες, έχει την ικανότητα και την πείρα να λειτουργεί αυτόνομα και να αντιπαλεύει συνολικά αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με αλλεπάλληλα νομοθετήματα (Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, εθνικό απολυτήριο, ιδιωτικά πανεπιστήμια) διαλύει το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο.  

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μη δείξουν καμιά ανοχή στον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία μέσα στα σχολεία. Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ο συλλογικός αγώνας για να κατακτήσουμε όσα μας ανήκουν, για να έχουμε ένα σχολείο που αξίζει σε μας και στα παιδιά μας τον 21ο αιώνα».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί