ΣΥΡΙΖΑ: Η αστεγία χρειάζεται κράτος πρόνοιας – Υπολειτουργούν το κέντρο αστέγων και το υπνωτήριο στο Ηράκλειο

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σχετικά με το θέμα της αστεγίας, στην οποία αναφέρει:

Η αστεγία χρειάζεται κράτος πρόνοιας

Το πρόβλημα των αστέγων, ιδιαίτερα οξύ και στην πόλη μας (με την απογραφή του 2018 υπήρχαν 119 άστεγοι), έρχεται συνήθως στην επικαιρότητα μετά από κάποιον θάνατο στα πεζοδρόμια ή κάποια κίνηση αλληλεγγύης. 

Δυστυχώς το κέντρο αστέγων και το υπνωτήριο στο Ηράκλειο, υπολειτουργούν ή είναι κλειστά. Προβλήματα στελέχωσης, ικανών και αναγκαίων χώρων αλλά το κυριότερο οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ζητούνται από αυτούς τους ανήμπορους ανθρώπους, επιτείνουν το πρόβλημα της στέγασης και φιλοξενίας των συνανθρώπων μας, οδηγώντας τους στους δρόμους και στις πλατείες.

Επιτέλους είναι αναγκαιότητα η κινητοποίηση του Κρατικού αλλά και του μηχανισμού των Δήμων, ώστε το πρόβλημα αυτό να εκλείψει. Η λύση ονομάζεται ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!!

Με

  • Κωδικοποίηση όλης της υφιστάμενης νομοθεσίας και εξάλειψης γραφειοκρατικών διαδικασιών.
  • Δημιουργία μόνιμου ψηφιακού μηχανισμού καταγραφής της αστεγίας. Που θα παρακολουθεί κάθε μέρα, θα συνδέει δε όλες τις δομές μεταξύ τους, όλες τις πληροφορίες.
  • Δημιουργία μητρώου εθελοντών ανά δήμο της χώρας.
  • Με προγράμματα τύπου: «Στέγη και Εργασία» ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα, που θα βρίσκει στον άστεγο σπίτι να μείνει, αλλά του βρίσκει υποχρεωτικά και εργασία.

Δυστυχώς η Κυβέρνηση της ΝΔ, δεν αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των παραπάνω, πιστή στα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού: «ότι δεν φέρνει κέρδος, δεν υπάρχει». Η αστεγία δεν λύνεται με εθιμοτυπικές επισκέψεις και κατά καιρούς επικοινωνιακές φωτογραφίσεις. Θα λυθεί με κρατικές δομές. Με οργανωμένες, διαρκείς πολιτικές στέγασης, δωρεάν ιατρικής περίθαλψης, εργασιακής ασφάλειας, οικονομικής ενίσχυσης. Σε αυτή την κατεύθυνση πιέζουμε και αγωνιζόμαστε ώστε στην πόλη μας αλλά και παντού η αστεγία να περιοριστεί, αν όχι να εξαλειφθεί. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί