Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην Δυτική Αττική: Στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας η φωτιά – Καίγονται σπίτια

Σε πύρινο κλοιό παραμένει η χώρα ενώ μετρά μέσα σε πέντε μέρες 20 νεκρούς, πάνω από 500.000 στρέμματα γης καμμένα, εκατοντάδες ζώα απανθρακωμένα και δεκάδες σπίτια κατεστραμμένα.

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο στην Δυτική Αττική, όπου έχει περάσει στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και κατευθύνεται προς το τελεφερίκ. Κλειστή η Λεωφόρος Πάρνηθας προς το Καζίνο. Καίγονται σπίτια στο Μενίδι, εκκενώνονται οι οικισμοί της Αγίας Παρασκευής Αχαρνών, του Καποτά, του Άγιου Ιωάννη Ρώσου και η περιοχή Λεφάντω Άνω Λιοσίων. Ομάδα υποδοχής στο δημαρχείο Αχαρνών για όσους έχουν φύγει από τα σπίτια τους. 

Όπως τόνισε στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός, η πυρκαγιά κινείται ανατολικά μέσα σε μία χαράδρα του Εθνικού Δρυμού προς το μετόχι της Πάρνηθας.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτοποιό σημαντικό ρόλο για την εξάπλωση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό έπαιξε το γεγονός πως ο βορειανατολικός άνεμος που φύσαγε από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι ουσιαστικά «φρέναρε» τη φωτιά και δεν της επέτρεπε να κατευθυνθεί προς το Εθνικό Δρυμό, αλλά περίπου στις 12:30 ο άνεμος άλλαξε άρδην και δημιούργησε μια επιτάχυνση της φωτιάς προς τους πρόποδες της Πάρνηθας με κατεύθυνση προς την κορυφογραμμή.

φωτια-παρνηθα
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ /EUROKINISSI

Στην περιοχή, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούνται συνεχείς ρίψεις νερού από 17 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα στο σημείο επιχειρούν 9 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη εκ των οποίων οι δύο είναι τράκτορες που έχει στείλει η Γερμανία μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις αναμένεται περίπου στις 18:00 το απόγευμα να μειωθεί η δύναμη των ανέμων, και αυτό αναμένεται να βοηθήσει αρκετά τις τεράστιες προσπάθειες κατάσβεσης που γίνονται και από αέρος και από εδάφους.

Νωρίτερα, εκκενώθηκε προληπτικά το κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών στην Αμυγδαλέζα, οι περίπου 700 κρατούμενοι μεταφέρονται σε Μαλακάσα και Πέτρου Ράλλη.

Η φωτιά έχει ξεφύγει τελείως, δεν ελέγχεται, είπε στο Κόκκινο 105,5 ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών Νίκος Ξαγοράρης. Έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων. Καταγγελίες εθελοντών για έλλειψη νερού.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Αχαρνών Νίκος Ξαγοράρης τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι «καίγεται παρθένο δάσος». Όπως είπε, οι εναέριες ρίψεις είναι συνεχείς παρά τους στροβιλισμούς από τον βορειοανατολικό ισχυρότατο άνεμο, αλλά η φωτιά ανεβαίνει προς τα πάνω κι έχει μπει στον Εθνικό Δρυμό. Σημείωσε δε πως πρόκειται για δάσος που δεν είχε καεί στο παρελθόν.

Με σοβαρά εγκαύματα κάτοικος του οικισμού Αγ. Παρασκευής στο Μενίδι, που προσπαθούσε μόνος του να σώσει το σπίτι του από την πύρινη λαίλαπα, δεδομένης της τραγικής έλλειψης πυροσβεστικών μέσων αλλά και της ανυπαρξίας προληπτικών μέτρων. Σύμφωνα με κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού Πάρνηθας, ο άνδρας κατάβρεχε το σπίτι του για να το προστατέψει από τις πύρινες φλόγες, όταν πήρε φωτιά και ανατινάχθηκε φιάλη υγραερίου που υπήρχε στην αυλή του, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά εγκαύματα.

Στο μέτωπο του Ασπροπύργου, μήνυμα μέσω του «112» έλαβαν οι κάτοικοι στην περιοχή Σοφό να εκκενώσουν προς την Αττική Οδό.

Συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση για δύο πυρκαγιές σε ξηρά χόρτα εντός οικοπεδικού χώρου, στο Ζεφύρι Αττικής.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι εικόνες με σπίτια να καίγονται.

Νωρίτερα , οι φλόγες έφτασαν κοντά στο στρατόπεδο Καποτά. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δεν κινδύνευσε το στρατόπεδο, ωστόσο πληροφορίες νωρίτερα έκαναν λόγο για ενδεχόμενο εκκένωσης του.

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της Πάρνηθας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία τέθηκαν σε εφαρμογή νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη περιοχή της Πάρνηθας λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

   – Στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος της ταβέρνας «Αίγλη».

   – Στη Λεωφόρο Πάρνηθος και Ελευθερίου Βενιζέλου

   – Από την συμβολή των οδών Αγίου Διονύσου και Ελευθερίου Βενιζέλου

   – Στη Λεωφόρο Πάρνηθος από το ύψος των Θρακομακεδόνων

Δραματικές είναι οι στιγμές κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, με τις φλόγες να έχουν ζώσει τα σπίτια.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε την Τρίτη κοντά στην Μονή Κλειστών επεκτάθηκε νότια και ανατολικά, προκαλώντας εκκενώσεις περιοχών στη Φυλή, τα Άνω Λιόσια, το Μενίδι και άλλες περιοχές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες η φωτιά επεκτάθηκε στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μενιδίου Στάθη Τοπαλίδη, εκκενώθηκαν προληπτικά και τρία γηροκομεία από περίπου 150 τροφίμους, οι οποίοι βρίσκονται στο δημαρχείο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί