«Να βρεθεί άμεσα λύση στο αίτημα του Β. Δημάκη», λέει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Να βρεθεί άμεσα λύση στο αίτημα του κρατούμενου φοιτητή Βασίλη Δημάκη για πρόσβαση στην εκπαίδευση «χωρίς περαιτέρω διακινδύνευση της υγείας και της ζωής του» καλεί η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Δείτε επίσης:

 Το υπουργείο αθέτησε τις υποσχέσεις του στον Β. Δημάκη: Ξανά σε απεργίας πείνας και δίψας

Θ. Καμπαγιάννης: «Οι δικοί μου ώμοι είναι πολύ μικροί για να σηκώσουν το βάρος μιας τόσο μεγάλης αλητείας σαν κι αυτής που γίνεται σε βάρος του Β. Δημάκη»

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον Βασίλη Δημάκη

Η αξιωματούχος της κυβέρνησης που με ύφος χωροφύλακα του ’50, «παίζει» με τη ζωή του Βασίλη Δημάκη

«Δε θα αφήσουμε τον Βασίλη μόνο του»

«Ο Βασίλης Δημάκης, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση στο υπόγειο των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, χωρίς να του παρέχονται τα απαραίτητα εκπαιδευτικά μέσα (υπολογιστής, σύνδεση με το διαδίκτυο) προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε στις 24 Μαΐου ότι ξεκινά εκ νέου απεργία πείνας και δίψας και διακόπτει την επικοινωνία ακόμα και με τον συνήγορό του», σημειώνει η Ένωση.

Στην περίπτωση του κρατούμενου φοιτητή «η αποστέρηση των εκπαιδευτικών του δικαιωμάτων λαμβάνει χώρα κατά παρέκκλιση από την αρχή της νομιμότητας και ουσιαστικά συνιστά την επιβολή μίας επιπλέον ποινής», προσθέτει η Ένωση και καταλήγει, ότι «η Δημοκρατία, όμως, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι εκδικητική».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Παράσταση διαμαρτυρίας, υπέρ των δικαιωμάτων του κρατούμενου φοιτητή, Βασίλη Δημάκη, οργανώνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Δευτέρα, 25 Μαϊου, στις 18:00 το απόγευμα, με προσυγκέντρωση στις 17:30 στο Μετρό Κατεχάκη.

Ο κρατούμενος φοιτητής Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε εκ νέου απεργία πείνας και δίψας, την οποία μάλιστα αποκαλεί «κύκνειο άσμα» του, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά του για συνέχιση της φοίτησής του στο πανεπιστήμιο και μεταφοράς στο παλιό κελί του στον Κορυδαλλό.

Σε καλέσματα έχουν προχωρήσει τόσο παράταξη δικηγόρων «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» όσο και η ομάδα Support Art Workers.

Καμπαγιάννης: «Είναι καφκικό»

Ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, μιλά στο LiFO.gr για όσα έχουν διαμειφθεί τις τελευταίες εβδομάδες – από την ειρηνική κινητοποίηση στις φυλακές Κορυδαλλού λόγω κοροναϊού, έως την επιστροφή σε άλλη πτέρυγα των φυλακών, χωρίς το προσδοκώμενο για εκείνον αποτέλεσμα.

«Επί δύο βδομάδες, χωρίς να κάνει απεργία πείνας και δίψας, έχοντας πειστεί, ζητά ένα λάπτοπ και ένα USB προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής και το κράτος μας απαντά ότι δεν έχει. Και φυσικά είναι μια κοροϊδία. Γιατί υπάρχει η δυνατότητα αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μία εκδικητική αντιμετώπιση απέναντι σε αυτόν τον κρατούμενο». αναφέρει ο κ. Καμπαγιάννης.

Όπως λέει ο κ. Καμπαγιάννης, ο Βασίλης Δημάκης πήγαινε με «βραχιολάκι» στο πανεπιστήμιο μέχρι και τον Μάρτιο, οπότε έκλεισε λόγω της πανδημίας κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Β. Δημάκη, ο ίδιος μετήχθη στα Γρεβενά «γιατί ο ίδιος υποστήριξε τα δικαιώματα των συγκρατούμενών του για την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω του κοροναϊού. Στις φυλακές υπάρχουν 12.000 κρατούμενοι αντί για 10.500, υπάρχουν 6-7 άτομα σε κελιά των 9 τετραγωνικών μέτρων, αντιλαμβάνεται κανείς τώρα αν μπορεί τηρήσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενάμισι μέτρου σε τέτοιες συνθήκες. Υπήρξε το αίτημα της αποσυμφόρησης και έγιναν ειρηνικές κινητοποιήσεις. Ειρηνικές.

»Δεν τελέστηκε ούτε καν πειθαρχικό παράπτωμα στη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Βασίλης υπήρξε εκπρόσωπος των κρατούμενων και συνομίλησε με την γενική γραμματέα της Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με αυτή την ιδιότητα.

»Αλλά επειδή υπέδειξε την ανακολουθία της κυβέρνησης και της γγ που υπαναχώρησε από την αποσυμφόρηση, για αυτόν τον λόγο μετήχθη, καθαρά εκδικητικά» εκτιμά ο κ. Καμπαγιάννης και προσθέτει: «Εγώ ζήτησα την απόφαση μεταγωγής, για να διαπιστώσω αν υπάρχει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα – πόσο μάλλον ποινικό αδίκημα. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι λόγοι δημόσιας ασφάλειας. Λόγοι δημόσιας τάξης, γενικά και αόριστα, κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε τίποτα, είναι καφκικό».

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνείται να απαντήσει στα έγγραφα του κρατούμενου. Αρνείται να συνομιλήσει με τον κρατούμενο και μόνο όταν ανακοινώνει απελπισμένος ότι θα βλάψει τον εαυτό του και το σώμα του, μόνο τότε απαντά με διαρροές και με δελτία τύπου, όχι με έγγραφο, όπως έχει δικαίωμα κάθε πολίτης να λάβει μία απάντηση. Έχει μία αντιμετώπιση «δεν συνομιλώ με κρατουμένους», λες και δεν είναι πολίτες».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί