Άλλο ένα εργατικό δυστύχημα στην Κρήτη: «Έσβησε» στο νοσοκομείο ο 38χρονος οικοδόμος που έπεσε από σκαλωσιά

Δεν άντεξε και υπέκυψε στα τραύματά του στο Νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλευόταν, ο 38χρονος Dawn Lyte, που τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη Τετάρτη, όταν έπεσε από σκαλωσιά στον Κουμπέ Ρεθύμνου.

Δείτε: Νέο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη: Στη ΜΕΘ 38χρονος οικοδόμος που έπεσε από τη σκαλωσιά

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, ήταν πατέρας τριών παιδιών…

Η ανακοίνωση του συνδικάτου

Χθες το μεσημέρι άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο Χανίων όπου νοσηλευόταν  ο συνάδελφος Dawn Lyte που τραυματίστηκε σοβαρά σε χώρο δουλειάς στην περιοχή του Κουμπέ δυτικά της πόλης του Ρεθύμνου την περασμένη Τετάρτη. 

 Ο συνάδελφος Αλβανικής καταγωγής τριάντα οχτώ ετών πατέρας τριών μικρών παιδιών  εργαζόταν πάνω σε σκαλωσιά όταν αυτή κατακρημνίστηκε με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος και να τραυματιστεί σοβαρά. 

Από την αρχή του χρόνου, μόνο το τμήμα της οικοδομής στον κλάδο των Κατασκευών, θρηνεί τουλάχιστον 19 νεκρούς συναδέλφους μας και δεκάδες σακατεμένους. Στην κυριολεξία, πρόκειται για μετατροπή των χώρων δουλειάς όλης της χώρας σε μια τεράστια αρένα θανάτου.

Οι ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι τεράστιες. Ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ανύπαρκτο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Η ζωή του εργάτη για τους κυβερνώντες δεν έχει αξία. Κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να ελέγξει κάτω από ποιες συνθήκες δουλεύουν χιλιάδες οικοδόμοι, με τι όρους, τι μέτρα ασφάλειας, ποια η καταλληλότητα των μηχανημάτων της εργασίας τους.

Τα πρωτόκολλα ασφάλειας απλά υπάρχουν για να γίνονται κουρελόχαρτο στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας «για να βγει γρήγορα η δουλειά» με οποιοδήποτε κόστος για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Γι΄ αυτούς η εντατικοποίηση σημαίνει κέρδη, για εμάς νεκρούς, σακατεμένους, κακοπληρωμένους, με κουτσουρεμένα ασφαλιστικά δικαιώματα και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς.

Δεν είναι μοιραίο να σκοτωνόμαστε για να βγάλουμε το μεροκάματο, ούτε φταίει η κακιά μας η τύχη. Φταίνε αυτοί, κυβερνώντες και μεγαλοεργοδοσία, που έχουν βάλει τη ζωή μας στη ζυγαριά «κόστους-οφέλους».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου εκφράζει τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του συναδέλφου.

Καλούμε όλους τους οικοδόμους, εμείς οι ίδιοι με τον αγώνα μας να προστατεύσουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, τη ζωή μας. Δεν την αφήνουμε να την παίζουν στα ζάρια τα αφεντικά για τα κέρδη τους, ούτε οι κυβερνώντες. «Καρφί δεν τους καίγεται». Αυτοί υπολογίζουν τα δικά τους συμφέροντα, τους όρους και τις προϋποθέσεις για να «λειτουργεί ρολόι» το σύστημα των κερδών και της εκμετάλλευσης της ζωής και του ιδρώτα μας. 

Εμείς θα επιβάλλουμε με τον αγώνα μας και θα κατακτήσουμε να μπορούμε να πηγαίνουμε υγιείς και γεροί στη δουλειά μας και να γυρίζουμε στις οικογένειές μας το ίδιο υγιείς και γεροί. Εμείς θα τους υποχρεώσουμε να πάρουν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Τώρα να λυθεί το αίσχος με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που, λόγω της υποστελέχωσής τους, δεν πραγματοποιούν κανέναν έλεγχο. Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό, να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα υλικοτεχνικά μέσα που θα διευκολύνουν το ρόλο τους.

Να αποδοθούν ευθύνες για την παραβίαση των μέτρων υγείας και ασφάλειας. Να υπάρχει μέριμνα για τη στήριξη των οικογενειών των συναδέλφων που χάνουν τη ζωή τους ή σακατεύονται σε χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί