Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν τάνκερ στον κόλπο του Ομάν

Έφοδο στο πλοίο Advantage Sweet -με σημαία Νήσων Μάρσαλ- το οποίο και κατέλαβε, πραγματοποίησε ναυτική μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης, νότια των Στενών του Ορμούζ.

Σύμφωνα με την εκδοχή του ιρανικού στρατού, που επιβεβαίωσε την είδηση, το πλοίο συγκρούστηκε με ένα ιρανικό σκάφος, τραυματίζοντας πολλά μέλη του πληρώματος.

«Ένα πετρελαιοφόρο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ κατελήφθη από τις ναυτικές δυνάμεις των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων στον Περσικό Κόλπο αφού το πετρελαιοφόρο συγκρούστηκε με ένα ιρανικό σκάφος στον Κόλπο του Ομάν και το πετρελαιοφόρο προσπάθησε να διαφύγει» αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.

«Δύο μέλη του πληρώματος του σκάφους αγνοούνται και πολλοί τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση του πλοίου με το σκάφος» προστίθεται.

Οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν για απελευθέρωση του πλοίου

Στην αναφορά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για το συμβάν, υπογραμμίζεται πως οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης συνέλαβαν σήμερα νωρίς το απόγευμα ένα τάνκερ με σημαία των Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο του Ομάν, ενώ το πετρελαιοφόρο -εκτελώντας δρομολόγιο- έπλεε σε διεθνή ύδατα.

«Το πετρελαιοφόρο Advantage Sweet εξέπεμψε σήμα κινδύνου κατά τη διάρκεια της κατάληψης» ανέφερε με ανάρτηση στο Twitter ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ, που έχει έδρα το Μπαχρέιν. Το αμερικανικό Π.Ν. σημείωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει το πλοίο.

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως» το πλοίο, πρόσθεσε το αμερικανικό Π.Ν. , καταγγέλλοντας ενέργειες που έρχονται «σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενέργειες απειλητικές για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει συχνά τις ενέργειες της Τεχεράνης σε αυτή την ιδιαίτερα στρατηγικής σημασίας θαλάσσια ζώνη, μια σχεδόν αποκλειστική οδό ναυσιπλοΐας για τη σύνδεση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου με τις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, το Ιράν έχει κατασχέσει «παράνομα» τουλάχιστον πέντε εμπορικά πλοία στη Μέση Ανατολή, ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού Π.Ν.

Το 2019, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν συνέλαβαν ένα τάνκερ υπό βρετανική σημαία, πριν το απελευθερώσουν δύο μήνες αργότερα.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ έχουν κλιμακωθεί από τότε που ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί