Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Κινητοποίηση την Τρίτη στα γραφεία της εταιρείας Green Properties στο Ηράκλειο

Ανακοίνωση από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών – Παράρτημα Ηρακλείου:

ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ!

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ!

Κινητοποίηση την Τρίτη 14/2 στις 17:30 στα γραφεία της εταιρείας Green Properties στο Ηράκλειο (Λεωφ. Δημοκρατίας 22)

Η εργοδοσία της Green Properties προχώρησε σε αντεργατικό πογκρόμ τουλάχιστον  11 απολύσεων μισθωτών μηχανικών, αμειβόμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, που συλλογικά διεκδίκησαν τα δικαιώματα τους : αυξήσεις μισθών στη βάση της πρότασης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών για κλαδική ΣΣΕ, 14 μισθούς με κατάργηση του καθεστώτος των μηνιαίων ανανεούμενων ατομικών συμβάσεων με Μπλοκάκι, έγκαιρη πληρωμή του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ, τήρηση των αδειών και του ωραρίου με ανθρώπινες συνθήκες διαλείμματος και υγιεινής ενάντια στην εντατικοποίηση. Η εργοδοσία επικαλείται μειωμένο κύκλο εργασιών ως δήθεν αιτιολόγηση των απολύσεων. Η πραγματικότητα όμως του όγκου των έργων που ήδη τρέχουν ή δρομολογούνται από την ίδια, καθώς και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες, δείχνει πως αυτό είναι απλώς ένα πρόσχημα. Με τον πλέον κυνικό και αντεργατικό τρόπο η εργοδοσία της Green Properties δηλώνει ότι εάν διεκδικείς τα αυτονόητα, τότε απολύεσαι!

Οι τελευταίες ομαδικές απολύσεις δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», αποτελούν κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας που μαίνεται εδώ και ένα χρόνο καθώς οι εργαζόμενες /-οι που απολύθηκαν απεργούν και διεκδικούν όχι ατομικά αλλά συλλογικά και απευθυνόμενοι για στήριξη στο Σωματείο τους, ενώ η Green Properties επιδιώκει να «διαπραγματεύεται» μεμονωμένα με τον κάθε εργαζόμενο, στα πλαίσια της εργασιακής «ζούγκλας» που επιδιώκει να επιβάλλει μέσω της ατομικής διαπραγμάτευσης, θεωρώντας όλους τους εργαζόμενους αναλώσιμους και απολύοντας τους κατά το δοκούν όποτε αυτή το επιθυμεί.

Είχαν προηγηθεί αρκετές απολύσεις ή εξωθήσεις σε παραίτηση συναδέλφων καθώς και  απόλυση μέλους του ΣΜΤ λόγω συμμετοχής της στην 24ωρη γενική απεργία του περασμένου Απρίλη, προς τρομοκράτηση των υπόλοιπων εργαζόμενων που είχαν απεργήσει. Η επιθετική  στάση της εργοδοσίας επιβεβαιώθηκε στις κινητοποιήσεις που έγιναν τότε δηλώνοντας ότι «δεν αναγνωρίζει» την ….. ύπαρξη Σωματείου. Είχε φροντίσει να καλέσει την αστυνομία για να τρομοκρατήσει(;) τα συγκεντρωμένα μέλη του ΣΜΤ αλλά και τους εργαζόμενους της Green Properties, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι είχαν περάσει από «φιλική ανάκριση» γιατί τους είδαν να μιλούν με τους συγκεντρωμένους έξω απ΄την εταιρεία. Αντίστοιχη «φιλική ανάκριση» επεφύλασσε η εργοδοσία και για τους εναπομείναντες εργαζόμενους σήμερα μετά τις απολύσεις.

Η Green Properties δίνει σεμινάρια αντεργατικής πολιτικής στα γραφεία και τα εργοτάξιά της. Άλλωστε μετά από καταγγελίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έχει ήδη χρεωθεί πρόστιμα για αδήλωτη εργασία και παραβίαση ωραρίων στα εργοτάξια. Όλα κινούνται με βάση την επίτευξη των πολυπόθητων χρονοδιαγραμμάτων έχοντας ως συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και την ελλιπή τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Η κερδοφορία της ενισχύεται μόνο απ΄τα καρατομημένα εργασιακά δικαιώματα και γι’ αυτό δε θέλει επ’ ουδενί να τα διαπραγματευτεί με τους εργαζόμενους και το Σωματείο.

Έτσι χτίζεται το νέο «θαύμα» της ανάπτυξης στις κατασκευές: με τη δική μας φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με αχαλίνωτη εντατικοποίηση που είναι όρος για την εκτόξευση της κερδοφορίας κατασκευαστικών εταιρειών και τραπεζών. Την ίδια ώρα οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων μετατρέπουν σε άπιαστο όνειρο την κάλυψη των σύγχρονων στεγαστικών μας αναγκών που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν, βρισκόμαστε μπροστά σε νέο κύμα κατασχέσεων λαϊκών κατοικιών.

Διεκδικούμε βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες!

Η Green Properties, η εργοδοσία στον κλάδο των Κατασκευών  πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις μας δεν καταστέλλονται. Ούτε ο νόμος Χατζηδάκη ούτε καμία διάταξη από το νομικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να καταργήσουν τη συλλογική διεκδίκηση και τη συνδικαλιστική δράση, την υπογραφή ΣΣΕ με κατοχυρωμένα δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις. Δεν θα υποχωρήσουμε από τη διεκδίκηση για ανάκληση των απολύσεων και διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών διεκδικεί να γυρίσουν όλοι στη δουλειά με ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς που να αναπληρώνουν τις απώλειες των προηγουμένων χρόνων και τον πληθωρισμό που συρρικνώνει το εισόδημά μας. Ζητάμε την κατάργηση των ατομικών Συμβάσεων με ΔΠΥ, δώρα/επιδόματα, ωράρια, διαλείμματα και ετήσιες άδειες.

Μαζικοποιούμε το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και διεκδικούμε :

  • Ανάκληση των ομαδικών εκδικητικών απολύσεων
  • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.)
  • Προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που να ορίζουν ρητά τις απολαβές, το ωράριο, το διάλειμμα τις ετήσιες άδειες.
  • Δώρα και επιδόματα για όλους χωρίς εξαιρέσεις.
  • Δικαιώματα για τις εγκύους συναδέλφισσες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Άδεια τοκετού και λοχείας, μειωμένο ωράριο φροντίδας παιδιού, με πλήρεις αποδοχές. Απαγόρευσή απόλυσης τους κατά το προβλεπόμενο διάστημα.
  • Γονικές άδειες ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (Μισθός, Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.λπ.)

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί