Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Τώρα να παρθούν μέτρα για τους εργαζόμενους εν όψει του κύματος καύσωνα!

Τις επόμενες μέρες (κυρίως Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Ιουνίου), προβλέπονται για το Ηράκλειο υψηλές θερμοκρασίες, ακόμα και πάνω από τους 40 βαθμούς. Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην έχει ήδη προχωρήσει στην έκδοση εγκυκλίου, κάνοντας σαφή την υποχρεωτικότητα των οδηγιών της και όχι να βασίζεται στη καλή θέληση του εκάστοτε εργοδότη. 

Ξέρουμε καλά ότι στην πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων αλλά και της πλειοψηφίας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν χωράει, αποτελεί κόστος, που προσπαθούν να το μειώσουν όσο περισσότερο γίνεται, για αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Τους δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με τις ζωές μας.

Οι κίνδυνοι μεγαλώνουν αφού δίπλα στην εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια έρχεται να προστεθεί η θερμική καταπόνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία, ειδικά για συναδέλφους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με χρόνια προβλήματα. Και βέβαια δεν αρκεί η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να δίνουν γενικές οδηγίες και συστάσεις αλλά χρειάζονται αποφάσεις που θα δεσμεύουν τους εργοδότες και αυστηροί έλεγχοι. Αλλά ποιος θα τους κάνει αυτούς όταν διαδοχικά, όλες οι κυβερνήσεις, φρόντισαν να διαλύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία μετέτρεψε σε ανεξάρτητη αρχή η κυβέρνηση της ΝΔ για να πετάξει από πάνω της το μπαλάκι της ευθύνης. Στη πραγματικότητα δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους! Μόνο με τη δική μας παρέμβαση, με κινητοποίηση σε κάθε χώρο μπορούμε να απαιτήσουμε και να επιβάλουμε τη λήψη των αναγκαίων μέτρων όσο διαρκεί ο καύσωνας.

Ιδιαίτερα στον κλάδο της κατασκευής, στην οικοδομική και στα εργοτάξια όπου μηχανικοί και οικοδόμοι είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο, εκεί που δεν υπάρχει επαρκής αερισμός και σε συνδυασμό με τη λειτουργία των μηχανών οι συνθήκες γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες και εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων ακόμη και για τη ζωή τους. Επειδή έχουμε ζήσει και προηγούμενα στο βωμό του κέρδους να μην υπολογίζεται η ανθρώπινη ζωή απαιτούμε να παρθούν μέτρα.

Διεκδικούμε:

 1. Να εκδοθεί άμεσα Υπουργική Απόφαση που θα δεσμεύει τους εργοδότες για τα μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων με απαγόρευση εργασιών από τους 38 βαθμούς Κελσίου και πάνω, παίρνοντας υπόψη και τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά κλάδο όπως και τις συλλογικές συμβάσεις που προβλέπουν αντίστοιχα μέτρα.
 2. Τα μέτρα προστασίας να είναι μόνιμα και δεσμευτικά, παίρνοντας υπόψη ότι οι καύσωνες θα συνεχιστούν και τα επόμενα καλοκαίρια, όπως αντίστοιχα και οι συνθήκες παγετού το χειμώνα.
 3. Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους όπως: 
 • Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με τη σχετική υγρασία.  
 • Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κονσερβοποιεία, συσκευαστήρια κτλ). 
 • Πλήρης καταβολή του ημερομίσθιου χωρίς καμία περικοπή. (Θυμίζουμε ότι η διακοπή αυτή των εργασιών προβλέπεται ήδη ρητά στη συλλογική σύμβαση εργατοτεχνιτών οικοδομών και συναφών κλάδων). 
 • Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ)
 • Ύπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. 
 • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων. 
 • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας τους.
 • Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.

Καταγγέλλουμε στο σωματείο μας κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, κάθε απειλή ή απόπειρα περιορισμού των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δικαιώματος μας να απεργούμε, να αγωνιζόμαστε. Δεν συναινούμε σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Παλεύουμε συλλογικά με το σωματείο και τους συναδέλφους μας. Οργανωνόμαστε και γινόμαστε τώρα μέλη στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Διεκδικούμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα κατοχυρώνει μόνιμα τα παραπάνω μέτρα προστασίας σε συνθήκες καύσωνα για τους μηχανικούς και τεχνικούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί