Greek Mafia: Ο διευθυντής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. κατηγορούμενος για συμμετοχή στην οργάνωση

Μεταξύ των κατηγορούμενων στη δίκη της Greek Mafia βρίσκεται ο ταξίαρχος Δημήτρης Δάβαλος, όπως αποκαλύπτουν οι Reporters United.

Σύμφωνα με την έρευνα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ όχι μόνο δεν τον έθεσαν σε διαθεσιμότητα μετά την ανακοίνωση της ποινικής του δίωξης, αλλά του έδωσαν και προαγωγή σε κρίσιμο «πόστο» της Υπηρεσίας, στη διεύθυνση της Ασφάλειας Αττικής.

Ο Δάβαλος με τη σειρά του, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αφαίρεσε στη συνέχεια από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών τον φάκελο μιας από τις δολοφονίες της Greek Mafia (του Γιάννη Σκαφτούρου), καθαιρώντας παράλληλα τους αρμόδιους αστυνομικούς που επέβλεπαν την υπόθεση στην οποία φαίνεται πως εμπλέκεται και ο ίδιος.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός πως από το 2018 η ΕΛΑΣ γνώριζε και επίσημα για την υπόθεση της Greek Mafia και την εμπλοκή του Δ. Δάβαλου, στις 2 Απριλίου 2022, με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Σκούμα, ο ταξίαρχος μετακινείται από τη διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στη διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ως διευθυντής, τοποθέτηση που αποτελεί σημαντική αναβάθμιση του επιχειρησιακού του ρόλου, όπως υπογραμμίζουν οι Reporters United.

Μάλιστα, ο κατηγορούμενος συνεχίζει να εμφανίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές και να κάνει δημόσιες δηλώσεις για ποινικές υποθέσεις σε μεγάλους σταθμούς (ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, OPEN).

Ο ταξίαρχος κατηγορείται για ξέπλυμα και διαφθορά καθώς και για συγκάλυψη και διευκόλυνση εγκληματικών ενεργειών της Greek Mafia, σε δύο διαφορετικές μάλιστα υποθέσεις.

Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξαν οι εισαγγελείς της Διεύθυνσης Έρευνας Οικονομικού Εγκλήματος ο διευθυντής Ασφάλειας Αττικής όχι μόνο γνώριζε την ύπαρξη του κυκλώματος, αλλά είχε κι ο ίδιος «ενταχθεί» σ’ αυτό, άλλοτε «διευκολύνοντας τη δράση του και την επέκτασή του» και άλλοτε «δυσχεραίνοντας την ταυτοποίηση των μελών του από τις αρχές».

Ακολουθεί αυτούσιο το σχετικό απόσπασμα από το πόρισμα των εισαγγελέων, όπως μεταδίδει το Reporters United: «Ο εν ενεργεία αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και δη –κατά το ερευνώμενο χρονικό διάστημα- Αστυνομικός Υποδιευθυντής Δημήτριος Δάβαλος, υπηρετών στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πέραν των υπηρεσιακών, διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε και στενές προσωπικές σχέσεις με τους ως άνω εμπλεκομένους συναδέλφους του, με τους οποίους είχε συχνή επικοινωνία, γνωρίζοντας θετικά την ύπαρξη του κυκλώματος διαφθοράς, στο οποίο και ο ίδιος είχε ενταχθεί, διευκολύνοντας τη δράση του και την επέκτασή του και δυσχεραίνοντας την ταυτοποίηση των μελών του από τις αρχές, ώστε με τον τρόπο αυτό, παρείχε άμεση συνδρομή κατά την τέλεση και στην εκτέλεση από εκείνα (μέλη του κυκλώματος) των αδικημάτων της εκβίασης και της δωροληψίας που φέρονται ότι διέπραξαν, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση -ως εκ της ιδιότητάς του- να ενεργήσει προκειμένου να επιτευχθεί η εξάρθρωση του κυκλώματος και η προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης».

Το ερευνητικό μέσο απηύθυνε ερωτήματα προς τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου, καθώς και προς τον Αρχηγό της Αστυνομίας Κωνσταντίνο Σκούμα. Κανείς τους όμως δεν απάντησε.

Γεροβασίλη – Σπίρτζης: Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν παραιτηθεί

Άμεσα εξηγήσεις από τον Τάκη Θεοδωρικάκο ζητούν Όλγα Γεροβασίλη και Χρήστος Σπίρτζης μετά την παραπάνω αποκάλυψη. «Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνώριζε» τονίζουν η γραμματέας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απαντούν εδώ και 24 ώρες στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, τοποθέτησης κατηγορούμενου Αξιωματικού, στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής για να χειρίζεται άμεσα σχετιζόμενη υπόθεση.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή “Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστό παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia ενώ επί των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek Mafia”.

Δυστυχώς από ότι φαίνεται οι διαφορές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην ΕΥΠ».

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση Όλγας Γεροβασίλη και Χρήστου Σπίρτζη:

«Προφανώς δεν αισθάνεται καμία υποχρέωση ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος να απαντήσει σε χθεσινό (11 Ιανουαρίου 2023) δημοσίευμα των Reporters United, των δημοσιογράφων Νικόλαου Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου, Χριστόφορου Κάσδαγλη και Μπάμπη Πολυχρονιάδη με τίτλο:

«Ο Διευθυντής ασφάλειας της ΕΛΑΣ κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia», που αποκαλύπτει ότι ο Ταξίαρχος, κ. Δάβαλος, τοποθετήθηκε, τον Μάρτιο του 2022, Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής, παρότι ήταν κατηγορούμενος στη δίκη της Greek Mafia.

Ούτε αισθάνεται την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στο δημοσίευμα της Καθημερινής, του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Σουλιώτη, στις 7 Μαίου 2022, σε ανύποπτο χρόνο δηλαδή, που αναφέρει ότι ο εν λόγω Διευθυντής παρότι κατηγορούμενος στην υπόθεση της Greek mafia, «ζήτησε και πήρε από τους χειριστές τον φάκελο της έρευνας», μετά τη δολοφονία Σκαφτούρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι με εντολή του Αλέξη Τσίπρα ο φάκελος της Greek mafia εστάλη στην Δικαιοσύνη, το 2018.

Να υπενθυμίσουμε ότι 3.5 χρόνια, κυβέρνησης Μητσοτάκη, δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα από την μη συνδρομή των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, στην δικαστική διερεύνηση, που μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις λαμβάνουν άλλη διάσταση προς διερεύνηση.

Να δηλώσουμε ότι απαιτούμε άμεσα δημόσιες εξηγήσεις από τον κ. Θεοδωρικάκο για την αποκάλυψη αυτή.

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνώριζε.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαν παραιτηθεί…

Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν απαντούν εδώ και 24 ώρες στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, τοποθέτησης κατηγορούμενου Αξιωματικού, στην Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής για να χειρίζεται άμεσα σχετιζόμενη υπόθεση.

Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή «Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστό παρακολουθούσε τη λεγόμενη Greek Mafia ενώ επί των ημερών σας διοικούνταν από τη Greek Mafia».

Δυστυχώς από ότι φαίνεται οι διαφορές αυτές δεν περιορίζονται μόνο στην ΕΥΠ…

Η ανάγκη για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, που θα επαναφέρει το κράτος δικαίου, την δημοκρατία και τη δικαιοσύνη παντού είναι απαίτηση κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας».

Δείτε επίσης: Δίκη Greek Mafia: Ο εισαγγελέας πρότεινε απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί