Ο δήμος Ηρακλείου για την πτώση δένδρου που τραυμάτισε έναν άνθρωπο

Ανακοίνωση Δήμου Ηρακλείου:

Αναφορικά με την πτώση δέντρου (λεύκας) την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2023, ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει τους δημότες για τα εξής: 

Δείτε:

Έπεσε δέντρο σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου – Ένας τραυματίας

Η Υπηρεσία Πρασίνου παρακολουθεί και τα συγκεκριμένα δέντρα (λεύκες) και η διαχείρισή τους εστιάζεται στα κλαδέματα και στον περιορισμό της κόμης και του ύψους τους, με προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν εμφανώς εξωτερικά ενδείξεις σήψης. 

Όπου, κατά την διάρκεια των παραπάνω εργασιών, διαπιστώνεται ότι υπάρχει εσωτερική σήψη το δέντρο αφαιρείται. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το δέντρο αφήνεται για να βλαστήσει εκ νέου.  

Τον περασμένο χρόνο έγιναν επεμβάσεις σε περίπου 70 λευκές με βάση την προτεραιοποίηση που αναφέραμε και ο προγραμματισμός της Υπηρεσίας προβλέπει έλεγχο και στις υπόλοιπες. Το δέντρο στην λεωφόρο Ικάρου εξωτερικά δεν είχε  ένδειξη επισφάλειας και η κόμη του ήταν πλούσια και υγιής. Μετά την πτώση φάνηκε σήψη στο ριζικό του σύστημα, κάτι που δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί εκ των προτέρων δίχως εξειδικευμένο εξοπλισμό, τον οποίο υπενθυμίζουμε ότι στο σύνολό του δεν διαθέτει κάποιος φορέας στην Ελλάδα.      

Για αυτόν τον λόγο και όπως έχει εξαγγείλει ο Δήμαρχος,  ο Δήμος Ηρακλείου ετοιμάζει προγραμματική σύμβαση με το ΕΛΜΕΠΑ, το  οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο όλων των δέντρων στην επικράτεια του Δήμου και την κατάρτιση «δενδρολογίου». Στο πλαίσιο της σύμβασης η οποία αναμένεται να προχωρήσει τους πρώτους μήνες του 2023 προβλέπεται και η προμήθεια των απαραίτητων οργάνων.

Εντωμεταξύ η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου, σε συνεργασία με την διεπιστημονική επιτροπή  η οποία συστάθηκε με απόφαση Δημάρχου, έχει γνωμοδοτικό ρόλο και απαρτίζεται από ειδικούς επί του αντικειμένου , ήλεγξε τους τελευταίους μήνες 38 δέντρα τα οποία είχαν αξιολογηθεί ως ενδεχομένως επικίνδυνα.  Το τελικό πόρισμα για τα συγκεκριμένα δέντρα αναμένεται να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ εκκρεμεί και προσφυγή κατοίκων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης εις βάρος της  αρχικής απόφασης του ΔΣ για την κοπή κάποιων εξ’ αυτών. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί