«Θες να φύγεις από το πατρικό σου;»: Το νέο βίντεο της καμπάνιας «Χάου Του» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που δημοσίευσε ο Αλ. Τσίπρας

Ήρθε το 2023 και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τηρεί την υπόσχεση για την αποκάλυψη της καμπάνιας «Χάου Του» που απευθύνεται στους νέους και τις νέες 17 – 24 ετών. Μετά το άκρως πετυχημένο πρωτοχρονιάτικο teaser o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλ. Τσίπρας με ανάρτηση στα social media παρουσιάζει το πρόβλημα της στέγης σε συνάρτηση και με τα εισοδήματα των νέων. «Θες να φύγεις από το πατρικό σου; Τα πράγματα είναι πολύ εύκολα… ή μήπως όχι;» γράφει στην ανάρτησή του ο Αλ. Τσίπρας και ακολουθεί ένα νεανικό και με χιούμορ βίντεο.

Δείτε επίσης: «Καλύτερη χρονιά, τη δικαιούμαστε»: Το νεανικό σποτ που δημοσίευσε ο Αλ. Τσίπρας για την Πρωτοχρονιά (Βίντεο)

Η στέρηση των υλικών προϋποθέσεων της αυτόνομης διαβίωσης είναι τέτοια που αποτρέπει την ανεξαρτητοποίηση από την πατρική/μητρική οικογένεια και καταδικάζει τους νέους και τις νέες σε ένα καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας, εργασιακής, οικονομικής και ευρύτερης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προσδοκίες τους από τη ζωή.

Κατηγορηματικά, οι ανησυχίες των νέων στην Ελλάδα είναι «χειροπιαστές» και υλικής φύσης. Ο κύκλος επισφάλειας μαρτυρά τη ραγδαία πτώση των ποσοστών ικανοποίησης από τη ζωή και την άνοδο της ανασφάλειας για το μέλλον.

Υπάρχει μια γενιά που είναι αναγκασμένη να ζει μέχρι τα 30 plus με τους γονείς της, ταπεινώνεται δηλαδή στη χειραφέτηση, στη συγκρότηση της προσωπικότητας, ταπεινώνεται στην ίδια τη χαρά της νεότητας.

Παράλληλα η ελληνική αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από έναν υψηλό και διάχυτο βαθμό επισφάλειας. Η επισφάλεια στις διάφορες εκδοχές με τις οποίες εκδηλώνεται (ανασφάλεια για τη θέση εργασίας, μειωμένη απασχόληση, άτυπη απασχόληση, χαμηλοί μισθοί και μισθολογικό χάσμα κ.λπ.) πλήττει κυρίως τις γυναίκες και τους νεότερης ηλικίας εργαζόμενους και εργαζόμενες. Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό στην ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) με 29,5% σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο του 2022, ενώ εξαιτίας της διευρυμένου καθεστώτος της επισφαλούς απασχόλησης ένα μεγάλο ποσοστό των νέων εργαζόμενων αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ.

Καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των εργαζόμενων φτωχών στη χώρα μας, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους. Αποτυπώνεται ξεκάθαρα η αδυναμία ενός ανησυχητικά μεγάλου μέρους εργαζομένων -ακόμα και όσων έχουν σταθερή απασχόληση- να καλύψουν τις ανάγκες του νοικοκυριού τους, ενώ επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι βασικές ανελαστικές δαπάνες (στέγη, τροφή, λογαριασμοί ενέργειας κ.λπ.) εξαντλούν ή και υπερβαίνουν το ύψος του εισοδήματος των πολιτών από την εργασία τους. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση αυτή επιτείνει και τα αισθήματα απογοήτευσης/μη ικανοποίησης από την εργασία, καθώς το ζήτημα της επιβίωσης διαπλέκεται με αυτό της αναγνώρισης.

Στη σκιά των επάλληλων κρίσεων, η απόλυτη κυριαρχία των αρνητικών συναισθημάτων μεταξύ των νέων στη χώρα μας δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν μπορεί όμως να συνεχιστεί ο κύκλος των χαμηλών προσδοκιών και της απελπισίας. Αρνητικά συναισθήματα, όπως ο θυμός ή ο φόβος, μπορούν να μετεξελιχθούν σε καταφατικές και παραγωγικές διεκδικήσεις δημοκρατίας, συμμετοχής και δικαιοσύνης.

Έτσι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε αυτές τις ηλικίες τους προτρέπει να διεκδικήσουν τη ζωή έξω/πέρα από το παιδικό δωμάτιο, να γκρεμίσουν αυτούς τους τοίχους που για τους όρους της ζωής τους έχουν μετατραπεί σε τείχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προηγείται σε όλες τις έρευνες στη νεανική ψήφο και επιδιώκει να διευρύνει το προβάδισμα. Η συμμετοχή των νέων στην κάλπη των επερχόμενων εκλογών είναι κομβικής σημασίας. Και αποτελεί στρατηγική επιλογή του Αλ. Τσίπρα η απεύθυνση, η προεκλογική συνάντηση και η συνάντηση στην κάλπη με τα νεανικά ακροατήρια. Και προς αυτή την κατεύθυνση εκτός από τις digital καμπάνιες ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ετοιμάζει και άλλες εκπλήξεις.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην προγραμματική πρόταση για την στέγη και το εισόδημα των νέων της χώρας αναφέρει:

  • Αιχμή του δόρατος είναι η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αλλά πλέον εν μέσω πληθωριστικής κρίσης και η υιοθέτηση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Επομένως για το τρέχον έτος με πληθωρισμό 10% ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 880 ευρώ.
  • Κατάργηση νόμων Χατζηδάκη.
  • Διπλασιασμός επιδότησης ενοικίου για νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών: 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 280€/μήνα για ζευγάρι με ένα παιδί, 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά. Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων.
  • Έλεγχος και κανόνες στο Airbnb.
  • Δημιουργία τράπεζας στέγης από υπάρχοντα διαμερίσματα και κατοικίες ώστε να διατεθούν κατά προτεραιότητα σε νέα ζευγάρια με χαμηλά ενοίκια.

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “«Θες να φύγεις από το πατρικό σου;»: Το νέο βίντεο της καμπάνιας «Χάου Του» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που δημοσίευσε ο Αλ. Τσίπρας”

  1. Μπορούμε καλύτερα από την προηγούμενη γενιά

    Η παραμονή στο πατρικό είναι μια βολική λύση ακόμα και για όσους είναι οικονομικά ανεξάρτητοι!
    Έρχεται όμως η στιγμή που το hotel mamma θα το πληρώσουν πολύ ακριβά… Και θα μετανιώσουν πικρά που δεν έφυγαν ενώ μπορούσαν…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί