Γλυπτά Παρθενώνα: Aντί να απαντήσει στα ερωτήματα το Υπουργείο Πολιτισμού επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Τρεις μέρες χρειάστηκε το υπουργείο Πολιτισμού για να πάρει επίσημα θέση για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει μυστικά deal με το Βρετανικό Μουσείο σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και με την εκ περιτροπής αποστολή τους βάζοντας ουσιαστικά «ταφόπλακα» στη μόνιμη επιστροφή.

Συγκεκριμένα, ακολουθώντας την πάγια κυβερνητική τακτική, το υπουργείο Πολιτισμού, που μέχρι και το βράδυ της Τρίτης απαντούσε στα δημοσιεύματα μεγάλων ξένων μέσων με διαρροές, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, που «κορυβαντιά» ψέγοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «μικροκομματικούς υπολογισμούς» που «πρώτο στόχο έχουν τη φθορά της κυβέρνησης».

Σε μία προσπάθεια να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης» παρουσιάζοντας μάλιστα ως τεκμήρια «την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη».

Μάλιστα, επέλεξαν να αναφερθούν στο εάν η Ελλάδα αναγνωρίζει νομή κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο σχεδόν στο τέλος της ανακοίνωσης τονίζοντας ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποτελούν προϊόν κλοπής».

Ωστόσο, καμία ουσιαστική διάψευση δεν διαβάσαμε στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για το deal Μητσοτάκη, που από την Τρίτη το βράδυ διαδέχονται το ένα μετά το άλλο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το αρχικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο έκανε λόγο για «εποικοδομητικές συζητήσεις» ακολούθησαν εκείνα της Daily Telegraph και του Guardian, τα οποία έκαναν λόγο για σύνταξη συμφωνίας του Βρετανικού Μουσείου με την Ελλάδα για την ανταλλαγή ορισμένων Γλυπτών.

Χαρακτηριστικό των μυστικών deal του πρωθυπουργού είναι το δημοσίευμα των Times του Λονδίνου, την Πέμπτη, όπου έδιναν συγχαρητήρια στον Τζόρτζ Όσμπορν, διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου για τη συμφωνία μαζί του που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Μεταξύ άλλων οι Times του Λονδίνου, αναφέρθηκαν στο deal για τα «μάρμαρα του Έλγιν» και υποστηρίζουν ότι θα μεταφερθούν στην Αθήνα με τη μορφή ενός αορίστου χρόνου δανεισμού σε αντάλλαγμα για τη μεταφορά με μορφή δανεισμού άλλων αρχαιοτήτων που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όπως εξηγεί η εφημερίδα στο ρεπορτάζ, το deal με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρακάμπτει το εμπόδιο του βρετανικού νόμου που ορίζει ότι οι εντολοδόχοι του Βρετανικού Μουσείου κατέχουν τις ζωφόρους και απαγορεύεται να τις παραχωρήσουν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού: 

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως τη μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Δείτε επίσης:

Στα ζάρια του προεκλογικού παιχνιδιού της κυβέρνησης και ο Παρθενώνας

Το Βρετανικό Μουσείο «αδειάζει» το Υπουργείο Πολιτισμού: «Εποικοδομητικές συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Μυστικό deal Μητσοτάκη με το Βρετανικό Μουσείο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αφού αναγνωρίζει “ιδιοκτησία”!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί