Απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο ο Τσαβούσογλου σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων σε περιοχές της Κρήτης

Έθεσε και πάλι ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένα

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε την Ελλάδα με πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης, ενώ έθεσε και πάλι ζήτημα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών τα οποία είναι στρατιωτικοποιημένα!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στη συνάντηση αξιολόγησης του έτους με τον Τύπο, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δίχως να ερωτηθεί από κάποιον δημοσιογράφο δήλωσε ότι «τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ειδήσεις στον ελληνικό Τύπο, ειδικά γύρω από την Κρήτη, ότι τα χωρικά ύδατα θα επεκταθούν στα 12 μίλια. Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια, αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε το Κοινοβούλιό μας το 1995 για το θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη και εξακολουθεί να ισχύει». Ο κ. Τσαβούσογλου υπενθύμισε το «casus belli» σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 μιλίων.

Οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου είναι αποτέλεσμα των ανησυχιών που επικρατούν στην Αγκυρα σχετικά με τη φημολογούμενη επέκταση των χωρικών υδάτων, κυρίως δυτικά της Κρήτης. Στο σημείο αυτό υπάρχουν απόψεις πως σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ενδέχεται να επιχειρήσει να κλείσει τις διόδους προς το Αιγαίο, γεγονός που, σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου, είναι τετελεσμένο και θα μπορούσε να προκαλέσει τη στρατιωτική αντίδραση της Αγκυρας.

Ενα άλλο γεγονός που προκαλεί σκεπτικισμό στην τουρκική πρωτεύουσα είναι το γεγονός πως σε περίπτωση που στη δυτική Κρήτη εφαρμοστούν τα 12 μίλια, αργότερα μπορεί να επιχειρηθεί η επέκταση των χωρικών υδάτων και ανατολικά του νησιού. Αυτό, κατά την άποψη της τουρκικής πλευράς, θα αλλάξει τα δεδομένα στη θεωρία που προβάλλει η Αγκυρα για την υφαλοκρηπίδα. Ως γνωστόν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την επήρεια των νησιών σε υφαλοκρηπίδα, αλλά αναγνωρίζει μόνο την περιοχή που εκτείνονται τα χωρικά ύδατα των νησιών, που σήμερα είναι στα 6 μίλια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε επίσης πως η Αγκυρα σταμάτησε τον διάλογο με την Αθήνα «λόγω της εκστρατείας του Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών περί γενοκτονίας και των πιέσεων στους “Τούρκους” της Δυτικής Θράκης. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ το 2021 σχετικά με τις παραβιάσεις της Ελλάδας σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς», ανέφερε.

Στην Αγκυρα υπάρχει, όπως προαναφέρθηκε, ανησυχία για τις δραστηριότητες της Ελλάδας νότια της Κρήτης. Αυτός είναι ο λόγος που μαζί με την κυβέρνηση της Τρίπολης έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Αθήνα στη συγκεκριμένη περιοχή. «Το μνημόνιο κατανόησης για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε (με τη Λιβύη) κατά την επίσκεψή μας τον Οκτώβριο ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα. Είναι πολύ σημαντικό όλα τα μέρη της Λιβύης, χωρίς διάκριση μεταξύ ανατολής και δύσης, να αγκαλιάσουν το μνημόνιο για τη θαλάσσια δικαιοδοσία του 2019», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί