Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν για πιθανά μέτρα μετά την έξαρση κορoνοϊού στην Κίνα

Η νέα έξαρση του κορονοϊού που αρχίζει να λαμβάνει και πάλι διαστάσεις πανδημίας στην Κίνα προκάλεσε συναγερμό στην ΕΕ με την Κομισιόν να πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη (29/12) έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να «συζητηθούν πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών μελών της ΕΕ, μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Κίνα.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επεσήμανε ότι σκοπός της έκτακτης συνεδρίασης είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Το πρόβλημα εστιάζεται στην υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη αν και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. «Συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα  με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνεδρίαση θα λάβουν μέρος αντιπρόσωποι των υπουργείων υγείας των 27 κρατών μελών της Ένωσης. Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση», διευκρίνισε.

Η νέα πανδημία στην Κίνα

Μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε χθες Τετάρτη (28/12)  να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης χθες. Αλλού στην ΕΕ, τηρείται στάση αναμονής Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν κατά μόνας, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Να σημειωθεί ότι τις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας.
 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί