ΗΠΑ: Ποινική δίωξη κατά του Τραμπ εισηγείται η επιτροπή για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Ντόναλντ Τραμπ για τέσσερα κακουργήματα, ανάμεσά τους προτροπή-συμμετοχή σε στάση κατά των ΗΠΑ, εισηγείται επιτροπή της αμερικανικής Βουλής για την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή της 6ης Ιανουαρίου, όπως ονομάζεται, ψήφισε τη Δευτέρα την έγκριση της τελικής της έκθεσης και των ποινικών παραπομπών κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όπως σημειώνει το CNN.

Ενώ η πλήρης έκθεση δεν θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μέχρι την Τετάρτη, η επιτροπή δημοσίευσε μια σύνοψη μετά τη συνεδρίασή της.

«Προσπάθησε να εξουδετερώσει»

Η περίληψη περιγράφει με εκτενείς λεπτομέρειες πώς ο Τραμπ προσπάθησε να εξουδετερώσει, να πιέσει και να καλοπιάσει οποιονδήποτε δεν ήταν πρόθυμος να τον βοηθήσει να ανατρέψει την εκλογική του ήττα – ενώ γνώριζε ότι πολλά από τα σχέδιά του ήταν παράνομα.

Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν να προτείνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ για υποκίνηση εξέγερσης, για παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας (επικύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών) και συνωμοσία κατά του αμερικανικού κράτους.

Πρόκειται για κατηγορίες που επισείουν ποινές φυλάκισης και την απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο στις εκλογές του 2024.

Δείτε την περίληψη της έκθεσης εδώ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί