Λέσβος: «Μπορεί να είχαμε σώσει το βρέφος, η αστυνομία μας σταμάτησε για 2 ώρες» καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

«Η ελληνική αστυνομία μάς σταμάτησε για σχεδόν 2 ώρες, καθυστερώντας τη δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας. To Λιμενικό σταμάτησε επίσης άλλη μία ομάδα μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτές οι δύο ώρες θα μας επέτρεπαν να σώσουμε τη ζωή του μωρού»

Βρέφος μόλις δύο μηνών έχασε τη ζωή του νότια της Λέσβου την Παρασκευή όταν βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στην περιοχή Φαρά.

Δείτε: Τραγωδία στη Λέσβο: Βρέφος έχασε τη ζωή του όταν βάρκα με πρόσφυγες προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή

Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ενημέρωσαν το λιμενικό για τον εντοπισμό προσφύγων στο σημείο.

Άμεσα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Πλωμαρίου μετέβησαν στην περιοχή με περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισαν συνολικά 34 πρόσφυγες και ένα βρέφος χωρίς τις αισθήσεις του. Στο σημείο μετέβη γιατρός ο οποίος διαπίστωσε τον θάνατο του βρέφους.

Η σορός μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Β. Αιγαίου προς διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Σε κατάσταση σοκ

Χθες, Παρασκευή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι ελληνικές αρχές έλαβαν ειδοποίηση για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη μετά από ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη σε 34 επιζώντες. Δυστυχώς ένα μωρό 2 μηνών βρέθηκε νεκρό. Δύο ακόμη άτομα παραπέμφθηκαν για επείγουσα περίθαλψη.

«Όταν καταφέραμε να φτάσουμε κοντά τους, βρήκαμε ανθρώπους σε κατάσταση σοκ εξαιτίας του θανάτου του μωρού και της τρομακτικής εμπειρίας που έζησαν», λέει ο Teo Di Piazza, συντονιστής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Καθώς κατευθυνόμασταν προς το σημείο, η ελληνική αστυνομία μάς σταμάτησε για σχεδόν 2 ώρες, καθυστερώντας τη δυνατότητα έγκαιρης ιατρικής φροντίδας. To Λιμενικό σταμάτησε επίσης άλλη μία ομάδα μας. Δεν θα μάθουμε ποτέ αν αυτές οι δύο ώρες θα μας επέτρεπαν να σώσουμε τη ζωή του μωρού».

Σύμφωνα με τους επιζώντες, στη βάρκα επέβαιναν ακόμη 16 άτομα που κατάφεραν να φτάσουν στο νησί. Ανάμεσά τους, φαίνεται να βρίσκεται και η μητέρα του νεκρού μωρού που δεν μπορέσαμε να βρούμε. Μέχρι στιγμής, τα 16 άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί