Η πρόβλεψη Τσίπρα και οι πιέσεις σε Μητσοτάκη να ανακοινώσει αύριο εκλογές για Ιανουάριο! – Κι ίσως το κάνει!

Πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια πολλή “προχωρημένη”, για κάποιους, εκτίμηση ότι μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ο Μητσοτάκης ίσως δεν ξανανοίξει τη Βουλή και πάμε σε εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφυγε από το πεδίο της διατύπωσης αιτήματος για εκλογές και προχώρησε σε εκτίμηση ή και πρόβλεψη χρόνου: εκλογές ακόμα και τον Ιανουάριο!

Δείτε:

Α. Τσίπρας: Πιθανό ο κ. Μητσοτάκης να μην ανοίξει ξανά τη Βουλή και να πάει σε πρόωρες εκλογές (βίντεο)

Ήταν ίσως ο πρώτος που έκανε δημόσια μια τέτοια αναφορά. Γιατί να το κάνει;

Φαίνεται ότι είχε τους λόγους του, καθώς ο κ. Μητσοτάκης όντως δέχεται όχι εισηγήσεις, αλλά πλέον πιέσεις να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη εκλογών. Και αυτό ίσως το κάνει ακόμα και αύριο στην ομιλία του στον προϋπολογισμό.

Όπως γράφει σήμερα η “Αυγή”, “ο μόνος που αντιδρούσε στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοιας προοπτικής ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός μέχρι και τα μέσα αυτής της εβδομάδας δεν ήθελε ούτε να ακούει οποιοδήποτε σχεδιασμό αφορούσε επίσπευση των εκλογών. Μάλιστα σε υπουργούς που επέμεναν να μάθουν τις πιθανές ημερομηνίες εκλογών, καθώς το χαρτοφυλάκιο τους εμπλέκεται στη διεξαγωγή τους δίνονταν η στερεοτυπική απάντηση για εξάντληση της τετραετίας και ακόμη παραπέρα.”

“Βλέπετε – συνεχίζει η “Αυγή” – “ο Πρόεδρος Κυριάκος πίστευε ότι οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων δεν τον ακουμπούν δημοσκοπικά, ενώ είχε πιστέψει και όσα του έλεγαν οι «κε τε λα πονγκο» υπουργοί του για την επιτυχία των πολιτικών τους στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Έτσι είχε αναπτύξει μια δική του θεωρία που ούτε λίγο, ούτε πολύ, θεωρούσε ότι στο χειρότερο του δημοσκοπικά σημείο βρέθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον θα ξεκινούσε μια περίοδος σταθεροποίησης των ποσοστών της ΝΔ και άνοιγμα της ψαλίδας της διαφοράς με το ΣΥΡΙΖΑ.

Τα άσχημα νέα ήρθαν από τους συνεργαζόμενους με το Μαξίμου δημοσκόπους, που στις συσκέψεις της εβδομάδας που μας πέρασε εξήγησαν στον Πρωθυπουργό ότι ήδη μιλάμε για ένα εκλογικό ντέρμπι και πως τα πράγματα μόνο χειρότερα μπορούν να πάνε τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα ο βασικός δημοσκόπος του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ερώτηση για την εκτίμηση του για τις δεύτερες εκλογές, αναλύοντας τις δεξαμενές άντλησης ψηφοφόρων που έχουν τα δύο κόμματα κατέληξε σε συμπεράσματα που στη Νέα Δημοκρατία δεν είχαν ξανακούσει από το 2016 και την εκλογή στη θέση του πρόεδρου του «άχαστου» όπως έλεγαν Κυριάκου.

Έτσι στο τραπέζι μπήκε ένα έκτακτο σχέδιο προσφυγής στις κάλπες με τις πιθανές ημερομηνίες των εκλογών να εντοπίζονται στις τελευταίες δύο Κυριακές του Ιανουαρίου και τις επαναληπτικές στις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα αυτό που δεν λένε στο πρόεδρο Κυριάκο οι φανατικοί αυτού του σχεδιασμού είναι ότι εκτός των άλλων έχει το πλεονέκτημα για την κυβέρνηση μιας κουτσουρεμένης -λόγω γιορτών- προεκλογικής περιόδου, καθώς εκτιμούν ότι στα «τελευταία μέτρα» ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αντίπαλο και το ντέρμπι που περιγράφουν οι δημοσκόποι μπορεί να έχει άσχημη κατάληξη για τον Πρωθυπουργό”.

Υπάρχει όμως άλλο ένα σημαντικό στοιχείο, το οποίο φυσικά προκαλεί τρόμο στο Μαξίμου. Το ενδεχόμενο οι αποκαλύψεις από την έρευνα των βελγικών αρχών για το σκάνδαλο Κατάρ, να εμπλέξουν κορυφαία και εξαιρετικά προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ.

Ήδη η υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη έχει προκαλέσει αναταράξεις. Σε περίπτωση όμως που προκύψει εμπλοκή αυτών των δύο κορυφαίων στελεχών όπως φημολογείται, τότε οι συνέπειες για το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εκλογικά ολέθριες.

Η τελική απόφαση φυσικά είναι του πρωθυπουργού, ο οποίος ακούει πλέον με απορία όλους αυτούς που τον διαβεβαίωναν πως είναι «λαοπρόβλητος και αδιαφιλονίκητος», να τον πιέζουν να προσφύγει άμεσα σε εκλογές για να διασωθεί προσωπικά…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί