Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δεν είδα την παρέα του Φύσσα, μόνο επίθεση από 50 χρυσαυγίτες» κατέθεσε αστυνομικός

«Ο Φύσσας φώναξε “με μαχαίρωσε” και  εδειξε τον Ρουπακιά που το έπαιζε ανήξερος μέσα στο αυτοκίνητο»

Με την κατάθεση του αστυνομικού Γιώργου Ρώτα που ήταν στην ομάδα ΔΙΑΣ Περάματος, η οποία κλήθηκε στο Κερατσίνι το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του Εφετείου που δικάζει σε δεύτερο βαθμό τη Χρυσή Αυγή.

Ό πως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, ομάρτυρας κατέθεσε ότι η ομάδα του έλαβε σήμα «για πενήντα άτομα με ρόπαλα» και όταν έφτασαν στο σημείο, κατάλαβαν ότι ήταν χρυσαυγίτες επειδή ήταν μαυροφορεμένοι και δεν έφεραν χαρακτηριστικά που να παραπέμπουν σε άλλες ομάδες, όπως χούλιγκαν ή αναρχικοί.

Πρόεδρος: Είδατε δύο αντιμαχόμενες πλευρές;

Μάρτυρας: Όχι. Στέκονταν κάποιοι περίοικοι.

Πρόεδρος: Κατά ποίου θα στρέφονταν; Είπατε «άτομα του γνωστού χώρου»…

Μάρτυρας: Αυτό το ανέφερε ο Χατζησταμάτης (σ.σ. αστυνομικός) ότι οι χρυσαυγίτες μαλώνουν με αναρχικούς.

Δεν είδαμε αναρχικούς, δεν είδαμε την παρέα του Φύσσα. Ξαφνικά τρέχουν 40-50 άτομα προς την οδό Τσαλδάρη. Προφανώς κάποιον κυνηγούσαν.

Στο σημείο βρίσκονταν συνολικά οκτώ αστυνομικοί (ομάδες ΔΙΑΣ Περάματος και Κερατσινίου) και ο μάρτυρας εξήγησε την αδράνειά τους λέγοντας οτι «ήταν ανούσιο να παρέμβουμε, ήταν πάρα πολλά άτομα». Επανέλαβε ότι δεν είδε δύο ομάδες, αλλά μία, «δεν είδαμε την παρέα του Φύσσα, μόνο των χρυσαυγιτών που έτρεξαν όλοι μαζί προς μία κατεύθυνση».

Πρόεδρος: Ήταν συντονισμένη η επίθεση;

Μάρτυρας: Τα άτομα που έτρεξαν ξαφνικά έφυγαν προς ένα σημείο.

Πρόεδρος: Ακούσατε παράγγελμα;

Μάρτυρας: Άκουσα «τρέξτε, ντου, ξύλο»

Πρόεδρος: Πώς δικαιολογείτε τόσα άτομα να τρέχουν μαζί;

Μάρτυρας: Ακούσαμε ποδοβολητό και τους είδαμε να τρέχουν

Σε ερωτήσεις της προέδρου για τη δράση της Χρυσής Αυγής εκείνη την περίοδο ο αστυνομικός ανέφερε την επίθεση στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα και τη δολοφονίας αλλοδαπού (σ.σ. του Σαχζάτ Λουκμάν) στο κέντρο της Αθήνας.

«Οι χρυσαυγίτες ήταν νέοι. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε πενήντα άτομα. Έχουν συγκεκριμένο οπλισμό και εκπαίδευση οι ομάδες αυτές. Παρ’ όλα αυτά στη συγκεκριμένη περίπτωση πήγαμε ενώ οι εντολές ήταν διαφορετικές», υποστήριξε και σημείωσε ότι ο συνάδελφός του, κ. Τσολακίδης, διαβίβασε στο κέντρο ότι οι χρυσαυγίτες έφεραν σιδηρογροθιές και ρόπαλα. Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είδε σιδηρογροθιές, αλλά είδε ρόπαλα και μαδέρια και άκουσε τους χρυσαυγίτες να φωνάζουν «πιάστε τους».

Εισαγγελέας: Σας απείλησαν εσάς;

Μάρτυρας: Δεν τους άρεσε η παρουσία μας.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι σας είπαν «”Τι ήρθατε εδώ;” Άρα δεν πτοήθηκαν από την παρουσία σας;

Ρώτας: Όχι

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι με τους συναδέλφους του προσπαθούσαν να καταλάβουν πού κατευθύνονται οι επιτιθέμενοι, όταν είδαν μια ομάδα 4-5 ατόμων γύρω από ένα άτομο. Όταν έφτασαν εκεί, ο Ρουπακιάς είχε ήδη μαχαιρώσει τον Παύλο Φύσσα. «Είδα το αυτοκίνητο του Ρουπακιά παρκαρισμένο ανάποδα. Ο Φύσσας φώναξε “με μαχαίρωσε” και κατευθυνθήκαμε προς τον Ρουπακιά. Μας είπε “κάποιους δικούς μου χτύπησε…”», κατέθεσε.

Πρόεδρος: Πώς καταλάβατε ότι ήταν μαχαιρωμένος ο Φύσσας;

Μάρτυρας: Το φώναξε ο ίδιος. Έδειξε τον Ρουπακιά, ο οποίος είχε μπει στο αυτοκίνητο και το έπαιζε ανήξερος, ρώταγε “τι έγινε”. Τον ρωτήσαμε “γιατί το έκανες αυτό;”. Μας είπε “χτύπησε κάποιους δικούς μου”».

Πρόεδρος: Είδατε αν όντως είχε χτυπήσει κάποιος;

Μάρτυρας: Όχι, δεν είδαμε κάτι τέτοιο

Πρόεδρος: Το μαχαίρι το είδατε;

Μάρτυρας: Το είχε πετάξει στη ρόδα του αυτοκινήτου.

Εισαγγελέα:  Είπατε «να μην είμαστε ο καθένας μόνος του»; Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Έπρεπε να είμαστε όλοι μαζί και να μη σπάσουμε γιατί ένας μόνος του είναι ευάλωτος. Μπορεί να ξαναέκαναν επίθεση για να πάρουν τον Ρουπακιά.

Νωρίτερα σήμερα, αμετανόητος και θρασύτατος εμφανίσθηκε και πάλι ο δικηγόρος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης που χαιρέτησε για τρίτη συνεχόμενη φορά ναζιστικά στο εσωτερικό της δικαστικής αίθουσας του εφετείου. Η αντίδραση της πορέδρου του δικαστηρίου ήρθε με καθυστέρηση και αφού ενημερώθηκε από έδρας για τον ναζιστικό χαιρετισμό που εκείνη «δεν είδε» αναφέροντος πως «από δω και στο εξής δεν επιτρέπεται κανενός είδους χαιρετισμός, επιφώνημα, χειροκρότημα ή ό,τι άλλο. Αλλιώς θα ληφθούν τα νόμιμα μέτρα». 

Δείτε: Προκάλεσε και σήμερα ο ναζί Πλεύρης: Μπαίνει και βγαίνει από τα δικαστήρια χαιρετώντας ναζιστικά (φωτο)

Στο μεταξύ, ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλλιεργατών Κώστας Παπαδάκης κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος και σε αυστηρούς τόνους έβαλε στη θέση του τον Κ. Πλεύρη, τονίζοντας κατηγορηματικά: «Ο Μεταξάς ακολούθησε τον Χίτλερ. Να μας πει ποιος παρέδωσε την Μακεδονία στην κατοχή. Ακούσαμε για αυνάνες της Αριστεράς. Είναι ελεγχόμενος για το ναζιστικό χαιρετισμό. Η ανοχή πρέπει να τελειώνει».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί