Στις κατεστραμμένες από την πλυμμήρα περιοχές κλιμάκιο του ΚΚΕ

Πολυμελές κλιμάκιο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με επικεφαλής το Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, το Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου, εκλεγμένους Δημοτικούς Συμβούλους με τη Λαϊκή  Συσπείρωση, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις κατεστραμμένες από την διήμερη κακοκαιρία περιοχές της Αγίας Πελαγίας, της Λυγαριάς και του Παλαιοκάστρου. 

Συνάντησε εικόνα εκτεταμένων καταστροφών στο οδικό δίκτυο, σε υποδομές, στο παραλιακό μέτωπο. Δεκάδες καταστήματα και σπίτια υπέστησαν ολική καταστροφή, δεκάδες αυτοκίνητα παρασυρμένα μέσα στη θάλασσα. Το κλιμάκιο ήρθε σε επαφή με την Πυροσβεστική, το Δήμαρχο Μαλεβιζίου, τα σώματα που επιχειρούσαν για να βρουν αγνοούμενους καθώς και με κατοίκους και καταστηματάρχες που με απόγνωση μετρούσαν της πληγές τους. Κυριαρχούσε η οργή για την παντελή απουσία πρόληψης, αντιπλημμυρικών έργων, για τα γεμάτα μπάζα ποτάμια και τα φραγμένα φρεάτια. 

Ταυτόχρονα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Σούλα Φανιουδάκη, μέλος της Τομεακή Επιτροπής Ηρακλείου, βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου, στον Καρτερό, τις Γούρνες, Κοκκίνη Χάνι, όπου συνάντησε σπίτια και υπόγεια πλημμυρισμένα, συνολικά ζημιές στο οδικό δίκτυο καθώς και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Στις Γούρνες φούσκωσε επικίνδυνα ο ποταμός και ζωντάνεψε μνήμες του 2020, όταν οι κάτοικοι ολοκληρωτικά καταστράφηκαν ενώ ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις.

Την Κυριακή κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το Στέλιο Ορφανό, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, και τον Μιχάλη Χουστουλακη, εκλεγμένο με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Μαλεβιζίου, συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή του Μαλεβιζίου με παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού Χρήστου Τριαντοπούλου και του Περιφερειάρχη Κρήτης, όπου έγινε ενημέρωση της κατάστασης. Το κυβερνητικό κλιμάκιο, αφού έριξε την ευθύνη στην «κλιματική αλλαγή» και τη «μανία της φύσης» προχώρησε στις υποσχέσεις για τη χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων που προφανώς δεν υπάρχουν. Παράλληλα εξήγγειλε μέτρα ενίσχυσης του Δήμου Μαλεβιζίου για την αποκατάσταση των δικτύων ύψους 400.000 ευρώ καθώς και 6.000 ευρώ σε κάθε πληγέντα. 

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ απαίτησε να κηρυχτεί ο Δήμος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση. Κατήγγειλε την υποκρισία όλων την Κυβερνήσεων που μετά από κάθε φυσική καταστροφή, εδώ και πανελλαδικά, προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη αλλού ενώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για την παντελή απουσία έργων πολιτικής προστασίας. Τέλος κάλεσε τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων, το λαό και τη νεολαία της περιοχής να απαιτήσουν : 

  • Να κηρυχτεί άμεσα ο Δήμος Μαλεβιζίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Να γίνει άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% στα πληγέντα σπίτια και τις επιχειρήσεις, με ευθύνη κυβερνητικών κλιμακίων.
  • Άμεση οικονομική ενίσχυση για να μπορέσουν να κινηθούν οι μικρές επιχειρήσεις στην αποκατάσταση τους, στην επαναλειτουργία τους, για αποκατάσταση αναγκαίου οικιακού εξοπλισμού.
  • Να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα του κρατικού μηχανισμού για τη γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου και άλλων υποδομών.
  • Να υπάρξουν μέτρα αποκατάστασης των σχολείων που υπέστησαν ζημιές.
  • Να ολοκληρωθούν με ευθύνη του κράτους, του Δήμου και της Περιφέρειας οι μελέτες και τα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλους νεκρούς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί