Δολοφονία Βαλυράκη: Καταγγελίες για σύνδεση με το σκάνδαλο Siemens και για παρέμβαση Τσιάρα – Μητσοτάκη στην υπόθεση

Σύνδεση της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας τον Ιανουάριο του 2021 με το σκάνδαλο της Siemens και παρεμβάσεις στην υπόθεση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατήγγειλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της οικογένειας Βαλυράκη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών επιχειρώντας να δώσουν και πολιτική διάσταση στο θρίλερ της δολοφονίας του 74χρονου πολιτικού.

Σκοτεινά κίνητρα με παρακρατικές ρίζες

Προανήγγειλαν επίσης σειρά νομικών ενεργειών με σκοπό να αποδείξουν πως οι δύο δράστες της δολοφονίας είχαν σκοτεινά κίνητρα με παρακρατικές ρίζες και ηθικούς αυτουργούς που συνδέονται με το σκάνδαλο της Siemens και παραθεσμικά κέντρα και ενοχλούνταν από τη μαχητική δράση του Σήφη Βαλυράκη.

Παρέμβαση Τσιάρα, Μητσοτάκη

Κατήγγειλαν μεθοδεύσεις κορυφαίων δικαστικών λειτουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση και σύνδεση τους με το περιβάλλον του υπουργού δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο εισαγγελέας Χαλκίδας

Τα πυρά στράφηκαν κυρίως κατά του εισαγγελέα Χαλκίδας Δημήτρη Προκοπίου ο οποίος έβαλε την υπόθεση της δολοφονίας στο αρχείο αλλά μετά την έφεση της οικογένειας Βαλυράκη που έγινε δεκτή, η υπόθεση άνοιξε και πάλι και ο εισαγγελέας Προκοπίου διώκεται ποινικά και πειθαρχικά. Καταγγέλθηκε ακόμα πως καθυστερεί σκοπίμως η μετάθεση του Προκοπίου από την Χαλκίδα στη Σύρο επειδή ακόμα είναι ανοικτή υπόθεση την οποία χειρίζεται και καθυστερεί.

Κουμπάρος της Βελιώτου

Τονίστηκε μάλιστα από το Νίκο Κωνσταντόπουλο πως ο Δημήτρης Προκοπίου είναι κουμπάρος με τον κο Σιμιτζόγλου η σύζυγος του οποίου (κα Βελιώτου) είναι αποσπασμένη δικαστική λειτουργός στο γραφείο του Υπουργού δικαιοσύνης και ήταν παρούσα σε συνάντηση που έγινε μεταξύ του Κώστα Τσιάρα και της Μήνας Βαλυράκη στις 14 Σεπτεμβρίου 2021.

Η επίμαχη συνάντηση Τσιάρα με χήρα Βαλυράκη

Οπως είπε ο Μανώλης Φωτάκης, νομικός σύμβουλος της Μήνας Βαλυράκη που ήταν παρών στην επίμαχη συνάντηση μεταξύ του Τσιάρα και της Βαλυράκη, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του υπουργού δικαιοσύνης ύστερα από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνάντησης.

Με εντολή Μητσοτάκη

Σε αυτή τη συνάντηση «η κα Βελιώτου στην προσπάθεια της να πείσει την κυρία Βαλυράκη πως ο θάνατος του συζύγου της ήταν ατύχημα και όχι δολοφονία, έπλεξε το εγκώμιο του εισαγγελέα Προκοπίου για την εμπεριστατωμένη διάταξη που έβαζε την υπόθεση στο αρχείο», είπε ο Μανώλης Φωτάκης και τόνισε: «Ο Προκοπίου είναι κουμπάρος της Βελιώτου. Όταν η Βαλυράκη εξερράγη με αυτά που άκουσε από τη Βελιώτου και τον Τσιάρα περί ατυχήματος και όχι δολοφονίας και ρώτησε τον υπουργό για τον λόγο που την φώναξε στο γραφείο του. Ο υπουργός είπε πως η συνάντηση έγινε επειδή το ζήτησε ο πρωθυπουργός».

Ευθεία παρέμβαση Τσιάρα

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επέκρινε τον υπουργό Δικαιοσύνης για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση, τον κατηγόρησε για ευθεία παρέμβαση, ενώ αναφέρθηκε και για «μακριά χέρια» της εκτελεστικής εξουσίας που πρέπει να μαζευτούν: «Αυτή η πρωτοβουλία του κυρίου Τσιάρα είναι ξεκάθαρα μία παρέμβαση και μάλιστα ευθεία. Δεν είχε κανέναν λόγο ο κύριος Τσιάρας να φωνάξει την χήρα για να την πείσει πως πρόκειται για ατύχημα και όχι για δολοφονία. Και τώρα που δικαστικά είναι διακριβωμένο πως πρόκειται για δολοφονία όφειλε ο κύριος Τσιάρας αντί να συμπεριφέρεται σε μικρό παιδί και κακός μαθητής που δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, να παραδεχτεί πως έκανε λάθος».

«Να ζητήσει συγγνώμη»

«Δέχτηκε εισηγήσεις άκριτες αν όχι σκόπιμες και έκανε λάθος διότι φώναξε για συζήτηση στο υπουργικό γραφείο έναν άνθρωπο που έχει πληγεί βάναυσα με την απώλεια της ζωής του συντρόφου του. Φυσικά και θα συνεχίσουμε. Διότι εάν αυτά γίνονται στην υπόθεση δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη, φανταστείτε τι γίνεται σε κάθε υπόθεση. Αυτά τα μακριά χέρια της εκτελεστικής εξουσίας εάν δεν μπορούν να τα περιορίσουν αυτοί που ασκούν εξουσία θα τα περιορίσουμε εμείς οι πολίτες. Θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε νομικά με δικόγραφα και εξώδικα. Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Αυτή τη στιγμή παρατηρούμε να συντελείται το ανορθόδοξο, επικίνδυνο και υπομονομευτικό για τη δικαιοσύνη, ο ελεγχόμενος ποινικά και πειθαρχικά εισαγγελέας Χαλκίδας να εξακολουθεί να είναι προϊστάμενος στην εισαγγελία Χαλκίδας. Δεν είναι επιτρεπτά και συναφή με τα χαρακτηριστικά ενός κράτους δικαίου», κατέληξε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ανέλαβε η εισαγγελία Θήβας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και σε άλλα γεγονότα που εκθέτουν τα ίδια πρόσωπα και αναφέρθηκε στην αρχειοθέτηση της μήνυσης κατά του κυρίου Προκοπίου αλλά και στην έφεση που έγινε δεκτή από την εισαγγελία εφετών Εύβοιας διαβιβάζοντας την υπόθεση στην εισαγγελία της Θήβας. Στη μήνυση κατά των λιμενικών που χειρίστηκαν την υπόθεση που και αυτή αρχικά μπήκε στο αρχείο από το Ναυτοδικείο Πειραιά αλλά ασκήθηκε έφεση και έγινε δεκτή. «Βλέπουμε μία σειρά γεγονότων που γίνονται με ασυνήθιστη ταχύτητα για να μπουν όλες οι προσφυγές στο αρχείο αλλά όλες επανήλθαν μετά τις εφέσεις γεγονός που αποδεικνύει όχι μόνο τη δυναμική των γεγονότων αλλά και ότι παρά τις προσπάθειες που κάνουν τα παραθεσμικά κέντρα να παρουσιάσουν το ιστόρημα του ατυχήματος έμπειροι δικαστικοί ρίχνουν φως στην υπόθεση μέχρι να λάμψει η αλήθεια», σχολίασε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο μόνος που απέδρασε από την Κέρκυρα

Επίσης αποκάλυψε και προσωπικές στιγμές όταν το καθεστώς της χούντας τους είχε φυλακίσει στην Κέρκυρα το 1972 και ο Σήφης Βαλυράκης κατάφερε να αποδράσει κολυμπώντας μέχρι την Αλβανία. Έτσι μέχρι σήμερα παραμένει ο μοναδικός άνθρωπος που κατάφερε να αποδράσει από τη συγκεκριμένη φυλακή. «Ο Σήφης με βρήκε στη φυλακή. Αμέσως μου είπε “Νίκο εγώ θα φύγω από εδώ”. Και το κατάφερε. Είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει δραπετεύσει από αυτή τη φυλακή. Ηταν μαζί με τον Μπάμπη Γεωργακάκη, αλλά ο Μπάμπης στάθηκε άτυχος, διότι όταν πήδηξε από τη μάντρα των φυλακών χτύπησε το πόδι του και τον συνέλλαβαν αμέσως. Εμείς οι υπόλοιποι κρατούμενοι παίζαμε βόλεϊ για να απασχολήσουμε τους φύλακες ώστε ο Σήφης και ο Μπάμπης να ξεπακτώσουν τα κάγκελα και να φύγουν».

Η Κωνσταντοπούλου συντόνισε

Την χθεσινή συνέντευξη Τύπου συντόνισε η κόρη του Νίκου Κωνσταντόπουλο, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ στο πάνελ ήταν ο γιος του εκλιπόντος Αλέξης Βαλυράκης ο οποίος αναφέρθηκε στα ευρήματα του ιατροδικαστή που απέδειξαν πως επρόκειτο για δολοφονία, ο αδελφός του εκλιπόντος Ανδρέας Βαλυράκης όπως επίσης και οι νομικοί της οικογένειας και προσωπικοί φίλοι του Σήφη Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης και Βασίλης Λεμπέσης.

Συνδέεται με τη Siemens

«Ο Σήφης Βαλυράκης πίστευε πως τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για τη Siemens ήταν η κορυφή του παγόβουνου, πως το σκάνδαλο ήταν διαρκές, ενεργό και επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Με κατάθεση του είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από το 2015 για λειτουργία παρακρατικών κέντρων αλλά και για παρακολούθηση των επικοινωνιών του. Δολοφονήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2021 με βίαιο τρόπο, ενώ στη συνέχεια είχαμε την αθώωση όσων εμπλέκονταν στο σκάνδαλο της Siemens. Τα δύο γεγονότα δεν είναι ασύνδετα και παραμένουν ερευνητέα”, είπε αρχικά η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Aν ζούσε ο Σήφης και έβλεπε τις αθωώσεις

Στη συνέχεια όταν της ζητήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις είπε: «Σίγουρα εάν ζούσε ο Σήφης Βαλυράκης την ώρα που απαγγέλθηκε η απαλλακτική απόφαση με αυτό τον προκλητικό τρόπο ξέρω πως θα είχε αντιδράσει σφοδρότατα για αυτή την απόφαση. Ενοχλούσε για πολλά πράγματα και ένα από αυτά που ενοχλούσε ήταν το σκάνδαλο της Siemens. Επί προεδρία του έγιναν έρευνες για το θέμα με πόρισμα καταπέλτης για διακομματική εμπλοκή και διείσδυση της Siemens μέσα σε όλους τους πυλώνες του κράτους. Το πόρισμα αυτό κατονόμαζε υπαίτιους και πρόσωπα αλλά και έθετε αυτό που είχε καταθέσει το 2015 ο Βαλυράκης στην επιτροπή της Βουλής, δηλαδή, ότι το σκάνδαλο της Siemens δεν περιορίζεται στις συμβάσεις για τον OTE και στο ποινικό της υπόθεσης που βγήκε μετά από 25 χρόνια. Ο Βαλυράκης υποστήριζε πως είναι ένα ενεργό σκάνδαλο με χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης που δεν έχει μόνο διάσταση οικονομικού εγκλήματος αλλά και τροφοδοτούμενη διαρκώς δράση διαπλοκής σε βάρος της χώρας».

Βούρκωσε ο γιος του Βαλυράκη

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο γιος του Σήφη Βαλυράκη, Αλέξης αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες όταν κλήθηκε να αναγνωρίσει τη σορό. Αναφέρθηκε στα τραύματα που είχε το νεκρό σώμα του πατέρα του. Οταν μάλιστα έφτασε στην περιγραφή κόμπιασε από συγκίνηση αλλά συνέχεια είπε: «Ο πατέρας μου ξυλοκοπήθηκε βαριάΕίχε μελανιές και εκχυμώσεις στο σώμα του από το στήθος και πάνω. Δεν ήταν το χτύπημα από προπέλα που προκάλεσε το θάνατο όπως έλεγε αρχικά το αφήγημα. Ήταν κατακρεουργημένος αλλά όχι από προπέλα. Ηταν χτυπημένος και υπήρχε ένα βαθύ τραύμα στην καρωτίδα. Όλα τα σημάδια επιβεβαίωσαν την δολοφονία. Δεν τίθεται αμφιβολία περί αυτού».

Ο μάρτυρας που δεν εξετάστηκε

Επίσης ο Μανώλης Φωτάκης διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν εξετάστηκε ποτέ ως μάρτυρας ο άνθρωπος που βρήκε πρώτος τη σορό του Σήφη Βαλυράκη περίπου 8 ώρες μετά το φονικό. «Ο άνθρωπος που βρήκε τη σορό ενημέρωσε αμέσως τις αρχές. Έμεινε με τη σορό για περίπου μισή ώρα μέχρι να φτάσουν οι αρχές. Αυτός ο άνθρωπος δεν εξετάστηκε», είπε ο Μανώλης Φωτάκης.

Η αποζημίωση και το ασφαλιστήριο

Άφησε αιχμές για τον τρόπο που οι λιμενικοί έκαναν τις έρευνες και σε αντίθετη κατεύθυνση από το σημείο που βρέθηκε η βάρκα. Είπε ακόμα πως ποτέ δεν υπήρχε ασφαλιστικό συμβόλαιο του Σήφη Βαλυράκη με κάποια ασφαλιστική εταιρεία όπως ισχυρίστηκε η πλευρά των κατηγορουμένων, ούτε και υπάρχει αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η παρέμβαση Λιάνη

Στο τέλος της παρουσίασης έκανε παρέμβαση και ο πρώην υπουργός, συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης. Αναφέρθηκε στη γνωριμία του και στον χαρακτήρα του Σήφη Βαλυράκη και τόνισε πως «ο Βαλυράκης λόγω της καλής φυσικής κατάστασης που είχε δεν θα μπορούσε να πάθει ατύχημα. Όταν άκουσα το γεγονός στην τηλεόραση είχα αντιδράσει αυθόρμητα είχα πει πως αυτό δεν είναι ατύχημα. Σε άλλες εποχές αυτό το θέμα θα ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Το θέμα για μένα είναι η Ψυχής της Δικαιοσύνης. Μόνο αυτή μπορεί να δώσει λύση σε αυτό το θέμα».

Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί