“Να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων”

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, προχώρησαν 37 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, η εκτόξευση του κόστους της ενέργειας έχει εκτροχιάσει τους πανεπιστημιακούς προϋπολογισμούς και οδηγεί σε αδιέξοδο τις διοικήσεις των Ιδρυμάτων.

Οι τακτικοί προϋπολογισμοί των Ιδρυμάτων οι οποίοι καλύπτουν πέρα από το κόστος ενέργειας, τη θέρμανση, άλλες δράσεις των Ιδρυμάτων, καθαριότητα, φύλαξη, μισθοδοσία ορισμένων κατηγοριών προσωπικού, αλλά και  το κόστος θέρμανσης και ηλεκτροδότησης των Εστιών, δεδομένης της αύξησης του κόστους ενέργειας, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των Πανεπιστημίων.

Στην Περιφέρεια Κρήτης οι Πρυτάνεις των πανεπιστημίων (Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ) έχουν ήδη απευθύνει αίτημα έκτακτης επιχορήγησης εν όψει του χειμώνα, προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει η ικανοποίησή του.

Χαρακτηριστικά, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης εφιστά την προσοχή των αρμοδίων, καθώς κινδυνεύει ο προϋπολογισμός να κλείσει με χρέος, το οποίο θα μεταφερθεί στο επόμενο έτος, ενώ το Ίδρυμα έχει μια οφειλή της τάξεως των 2εκ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, που αδυνατεί να καλύψει. Από την πλευρά του ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ενημέρωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 καταναλώθηκε σε ρεύμα ποσό ίσο με όσα περίπου δαπανήθηκαν όλο το 2021!

«Η εκτόξευση του κόστους ενέργειας έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους οικονομικούς προγραμματισμούς στα Πανεπιστήμια της χώρας. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν προβλεφθεί έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη του επιπλέον κόστους της ενέργειας,  ελλοχεύει ο κίνδυνος στάσης πληρωμών και αδυναμίας κάλυψης άλλων τακτικών ή έκτακτων δαπανών των Ιδρυμάτων. Όπως μαθαίνουμε πολλά πανεπιστήμια υπέβαλαν ήδη αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας για έκτακτη επιχορήγηση, και η απάντηση από υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν να αποπληρωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας από τα αποθεματικά τους! Περιμένουμε από το Υπουργείο να απαντήσει με σοβαρότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα και να βρει μία λύση η οποία δεν θα απειλεί τις υπόλοιπες ανελαστικές δαπάνες των Ιδρυμάτων», υπογράμμισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν την αρμόδια Υπουργό να αποσαφηνίσει  αν προτίθεται να προβλέψει έκτακτες επιχορηγήσεις με στόχο την κάλυψη του κόστους ενέργειας για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί