Δικαστές ΣτΕ: Ανακοίνωση ράπισμα για Γεωργιάδη

Οι ύβρεις του Άδωνι Γεωργιάδη περί «παράλογου» βουλεύματος αφού δεν επικύρωσε το αφήγημα της ΝΔ περί «σκευωρίας» Novartis,  προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δικαστών του ΣτΕ, που με ανακοίνωσή τους αποδοκιμάζουν τον υπουργό Ανάπτυξης.

Όπως επισημαίνουν τα όσα είπε είναι  προσβλητικά και τον κατηγορούν ότι εκφράστηκε με «απρεπή αμετροέπεια» και πρόσβαλε τους δικαστικούς λειτουργούς που έλαβαν τις αποφάσεις.

Παράλληλα επισημαίνουν ότι η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία, όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν.

Η ανακοίνωση – ράπισμα από τους δικαστές του ΣτΕ έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση κατά του Άδωνι Γεωργιάδη που εξέδωσε η μειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Στην αυστηρή ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης κατά των δικαστών που εξέδωσαν το βούλευμα – κόλαφο για τη ΝΔ και για τα περί «σκευωρίας» Novartis «προσβάλλουν τόσο τον θεσμό της Δικαιοσύνης εμφανίζοντάς την ως υπηρέτη συντεχνιακών σκοπιμοτήτων όσο και τους ανώτατους Δικαστικούς Λειτουργούς που συμμετείχαν στη σύνθεση του Συμβουλίου». Παράλληλα επεσήμαναν   ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης «καταφέρθηκε υποτιμητικά εναντίον των μελών του Συμβουλίου χαρακτηρίζοντάς τους “σοφούς” και έκρινε ο ίδιος ότι το βούλευμα είναι παράλογο και αξίζει μόνο ειρωνείας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας

«Ο Υπουργός κ. Άδωνις – Σπυρίδων Γεωργιάδης προέβη, προσφάτως, σε δημόσια δήλωση επ’ ευκαιρία της ομοφώνου κρίσεως του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου περί την ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων και δικαστικών λειτουργών. Η δήλωση έτυχε της πρέπουσας απαντήσεως από τη γραφίδα αρμοδίων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
Μολοντούτο, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, εμείς τα μέλη της, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση επί της δηλώσεως του κ. Υπουργού.  Και τούτο, όχι για να επαυξήσουμε τις δοθείσες απαντήσεις – ήταν τόσο περιεκτικές όσο απαιτούσε η σοβαρότητα της αιτίας που τις προκάλεσε και τόσο σύντομες όσο επέβαλαν οι περιστάσεις – αλλά για να εκφράσουμε την έντονη αποδοκιμασία μας στην αδόκητη, απρεπή αμετροέπεια με την οποία εκφράσθηκε για τα πέντε μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου, αλλά και, ονομαστικώς, για τον μέχρι προ ολίγων ημερών (30/6) Πρόεδρο του Δικαστηρίου μας.
Η κριτική των δικαστικών αποφάσεων είναι ωφέλιμη, μα και αναγκαία· όχι όμως οι προσβολές του προσώπου των δικαστικών λειτουργών που τις έλαβαν. Γι’ αυτό και νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να ενημερώσουμε τους Συμπολίτες μας ότι ο επίτιμος πλέον Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε δικαστής εφάμιλλος των κρατίστων που είχε ποτέ η Ελληνική Δικαιοσύνη. Εκείνο που πάντα χαρακτήριζε τον εν Υπηρεσία βίο του κ. Δημητρίου Σκαλτσούνη ήταν το ανεπίληπτο δικαστικό ήθος. Αυτό που πάντα κυριαρχούσε κατά τη μόρφωση της δικανικής του κρίσεως ήταν η αμερόληπτη, ευθαρσής και νηφάλια θεώρηση προσώπων και πραγμάτων. Αυτή τη δικαστική προσωπικότητα έπληξε ο κ. Υπουργός χωρίς να τη γνωρίζει.
Για την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας
το Διοικητικό Συμβούλιο»