Περιφερειακό Συμβούλιο: Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελετών για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά στην Κρήτη

ΣτΑρναουτάκης«Είμαστε δίπλα σας για το επόμενο βήμα» 

Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το έργο έρευνας και πρόληψης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο νησί 

«Η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει το έργο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπηρετώντας την ανάγκη πρόληψης, την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες της Κρήτης», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριών προγραμματικών συμβάσεων που είχε συνάψει η Περιφέρεια Κρήτης με το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο στην Κρήτη, με στόχο την στήριξη και προάσπιση της δημόσιας υγείας στο νησί. 

Μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ο Σταύρος Αρναουτάκης υπογράμμισε την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης σε όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, δίνοντας έμφαση στον κοινό στόχο να υπηρετηθούν οι ανάγκες και οι προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας. 

Αρχείο Καταγραφής Καρκίνου 

Η πρώτη μελέτη αφορά τη Διατήρηση Ολοκληρωμένου Περιφερειακού Αρχείου Καταγραφής του Καρκίνου (Κ.Κ.Κ.) του Πανεπιστημίου Κρήτης, για το έργο του οποίου μίλησαν ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Επιστημονικά Υπεύθυνος Έργου όπου παρουσίασε αρκετά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τις περιοχές ανάπτυξης νοσηρότητας και τα αποτελέσματα από την έρευνα 30 ετών για το θέμα του καρκίνου στην Κρήτη καθώς και προτάσεις για τη συνέχεια που περιλαμβάνουν από εξειδικευμένες εκστρατείες ενημέρωσης έως παρεμβάσεις σε πληθυσμούς – στόχους αναφορικά με την υιοθέτηση ορθών συμπεριφορών υγείας. 

Η δεύτερη μελέτη αφορά την πρώιμη ανίχνευση του καρκίνου του πνεύμονα βασισμένη στο ιστορικό και στη συμπτωματολογία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ογκολογία, την οποία παρουσίασε η Ιωάννα Τσιλιγιάννη Αναπληρώτρια καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Ο καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Μαυρουδής, Διευθυντής Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, στην τοποθέτησή του για τις μελέτες, επεσήμανε πως μόνο στην Κρήτη έχει γίνει καταγραφή του καρκίνου σε επίπεδο όλη της ελληνικής επικράτειας και αυτό είναι ένα έργο που έχει στηρίξει η Περιφέρεια Κρήτης, σημειώνοντας πως υπάρχουν δοκιμασμένες μέθοδοι που μπορεί να ανιχνεύσεις πρόωρα τον καρκίνο και να αυξήσεις την πιθανότητα επιβίωσης. 

Παρατηρητήριο καρδιαγγειακών νοσημάτων 

Για την μελέτη για το Παρατηρητήριο Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την Περιφέρεια Κρήτης μίλησαν τόσο ο κ. Λιονής ως υπεύθυνος έργου όσο και ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοχιαδάκης. «Αξίζουν συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Κρήτης διότι είναι μια προσπάθεια που είναι πρωτοποριακή τόσο για τον καρκίνο όσο και τη στεφανιαία νόσο στην Κρήτη. Θα πάρουμε διάφορα στοιχεία από τα οποία θα προκύψουν εύστοχες παρεμβάσεις για την βελτίωση της δημόσιας υγείας», τόνισε ο Κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής.   

Συνολικά για τις μελέτες ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς επεσήμανε πως «Ο πιο συχνός καρκίνος στην Ελλάδα και την Κρήτη είναι του πνεύμονα, με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα και είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση. Μεγάλης σημασία και η μελέτη για τα καρδιαγγειακά, αφού κοινός στόχος είναι ν’ αξιοποιηθούν με τον βέλτιστο τρόπο τα συμπεράσματα με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στην Κρήτη». 

Στ. Αρναουτάκης: «Είμαστε δίπλα σας για το επόμενο βήμα»

Για το επιστημονικό έργο της Ιατρικής Σχολής, την καλή συνεργασία της Υγειονομικής Περιφέρειας με την Περιφέρεια Κρήτης και την στήριξη της δημόσιας υγείας στο νησί, αναφέρθηκαν τόσο η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, όσο και ο Υποδιοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτρης Αγαπίου, εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την πολύπλευρη και αποτελεσματική στήριξη. 

Την παρουσίαση έκλεισε ο Σταύρος Αρναουτάκης δίνοντας συγχαρητήρια στους καθηγητές και τις καθηγήτριες που μετέχουν στα ερευνητικά έργα καθώς και στον Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της Ιατρικής Σχολής υπογράμμισε πως «είμαστε δίπλα σας να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προχωρήσουμε μαζί με εσάς για να κάνουμε πράξη αυτό το οποίο θέλει η κοινωνία την οποία υπηρετούμε, από κοινού η Περιφέρεια και Πανεπιστήμιο Κρήτης». 

Σχετικά Άρθρα

One Thought to “Περιφερειακό Συμβούλιο: Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα μελετών για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά στην Κρήτη”

  1. Αδιαφορία

    Είδα μια γυναίκα στη λαϊκή με σκουφάκι χημειοθεραπείας. Είχα δει άλλη μια σε ταμείο σουπερμάρκετ. Η κατάθλιψη ήταν ο καρκίνος της ψυχής τους, πιο βαρύς από την ίδια την αρρώστια. Είδα και πλούσιες γνωστές κυρίες να παλεύουν τον καρκίνο με αξιοπρέπεια. Το πιο φοβιστικο δεν είναι να αρρωστήσεις αλλά να έχεις ανάγκη τους λυσσασμένους για χρήμα και δόξα…

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί