“Ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος σε τίποτα δε θίγει τα δικαιώματα των θρησκευόμενων”

Την  Δευτέρα 27/11 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των βουλευτών της Κρήτης με αντιπροσωπεία της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης στην Αθήνα, κατόπιν αιτήματος της τελευταίας.

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Συντυχάκης Μανώλης, στην τοποθέτησή του, ανέφερε τα εξής :

«Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε απ’ την πρώτη στιγμή στο προσχέδιο συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου, διότι κάθε άλλο παρά λύνει την εκκρεμότητα ενός υπερώριμου αιτήματος, του διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αντίθετα, προβλέπει τον στενό επιχειρηματικό εναγκαλισμό του κράτους με την Εκκλησία σε αμφισβητούμενες και μη αμφισβητούμενες εκτάσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται, ενώ δεν επιλύει το θέμα των κληρικών, ούτε τους προστατεύει μισθολογικά, ασφαλιστικά.

Το ΚΚΕ, από ιδρύσεώς του, έχει πάγια διατυπωμένη θέση για την ανάγκη πλήρους και ουσιαστικού διαχωρισμού εκκλησίας – κράτους σε όλα τα τελετουργικά επίπεδα, σεβόμενο πάντα την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και τις παραδόσεις του λαού μας, έτσι ώστε η εκκλησία να ασχοληθεί αποκλειστικά με το θρησκευτικό έργο της.

Ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος σε τίποτα δε θίγει τα δικαιώματα των θρησκευόμενων να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα όπως επιβάλλονται από την πίστη τους.

Ο διαχωρισμός της Εκκλησίας με το Κράτος, συνιστά την απεμπλοκή της εκκλησίας από την πολιτική εξουσία και τις πολιτικές εξαρτήσεις, κάνοντας πιο ουσιαστικό το έργο της, χωρίς να παγιδεύεται η ίδια και τα θρησκευτικά συναισθήματα του λαού μας.

Το ΚΚΕ, το 2008 είχε καταθέσει πρόταση νόμου 21 άρθρων για τον πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους, όπου μεταξύ άλλων πρέπει να μην τεθούν σε αμφισβήτηση τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των κληρικών κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο και να ληφθούν όλα τα μέτρα για να προστατευθούν, ώστε να μη βρεθούν σε δύσκολη θέση λόγω της προτεινόμενης μεταβολής του θεσμικού πλαισίου.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής : «μέχρι να υπάρξει οριστική και συνολική ρύθμιση, προβλέπει την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας των λειτουργών της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου από το ελληνικό δημόσιο…..». Επίσης,…… «να συνεχίσουν κατά την μεταβατική περίοδο, να διέπονται από το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό καθεστώς κύριας και επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, καθώς και υγειονομικής περίθαλψης στον οποίο υπάγονται ως σήμερα…..».

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου πρόκειται να επανακατατεθεί επικαιροποιημένη, στη Βουλή των Ελλήνων.»

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί