Οι «Φρουροί της Επανάστασης» ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάληψη των ελληνικών πλοίων

Την ευθύνη για την κατάληψη των δυο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο, ανέλαβαν επισήμως την Παρασκευή οι Φρουροί της Επανάστασης.

Δείτε: Επιδρομή ενόπλων σε πλοία με ελληνική σημαία στον Περσικό κόλπο

Ειδικότερα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Όπως αναφέρεται το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια μετέφερε φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Και τα δύο κατασχεθέντα ελληνικά πλοία έχουν χωρητικότητα 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή άλλων πετρελαϊκών πετρελαίων, τα οποία, εάν φορτωθούν πλήρως, είναι πλέον διαθέσιμα στο Ιράν” αναφέρεται ακόμα.

Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε  έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με τη βίαιη κατάληψη δύο δεξαμενόπλοιων. “Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας” διαμηνύει η Αθήνα στην Τεχεράνη. Το ΥΠΕΞ κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους, μεταξύ αυτών εννέα Έλληνες συνολικά. Τα τάνκερ οδηγήθηκαν στα ιρανικά παράλια. 

Σύμφωνα με το AP, πρόκειται για ιρανικά αντίποινα, για την υπόθεση του υπό ιρανική σημαία πλοίου Pegas, με 19 Ρώσους πλήρωμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάσχεσαν το ιρανικό φορτίο πετρελαίου που βρισκόταν στο πλοίο. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί