Τουρκική κυβέρνηση: Ο Μητσοτάκης δέχτηκε τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο! -Το σχέδιο του Μητσοκέικου για 50-50 διαχείριση! (βίντεο)

«Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας για κοινή χρήση στο Αιγαίο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε δημοσιογράφους, μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet. Προφαν΄ώς ο υπουργός Άμυνας δε θα απαντούσε ποτέ θετικά αν δεν ήταν η γραμμή του πρωθυπιυργού Κ. Μητσοτάκη, αυτή…

Ερωτηθείς ο Ακάρ για την κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας απάντησε: «Διεξάγουμε τις συνομιλίες μας ειλικρινά, ανοιχτά και με διαφάνεια».

Μπορεί να αποσιωπήθηκε από τον ελληνικό Τύπο, αλλά όπως έγινε γνωστό από τα τουρκικά ΜΜΕ ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε από τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Και όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, η πρόταση συνάντησε θετική ανταπόκριση.

Υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη και η τρίτη από τις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των υπουργείων Άμυνας και των δύο χώρων διεξήχθησαν στην Αθήνα, η δεύτερη στην Τουρκία, ο Ακάρ σημείωσε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας, τώρα, για νέα συνάντηση.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι περιμένουν την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα για τη συνάντηση αναφορικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ότι αυτό το θέμα το συζήτησε στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων των δύο χωρών και το μοίρασμα των ομορφιών και των πλούτων του Αιγαίου. Υπάρχει τουρισμός, ψάρεμα και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της χρήσης αυτών μαζί, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας με αυτή την έννοια, περιμένουμε να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε εποικοδομητικοί, θετικοί, αυτή είναι η προσέγγισή μας», αναφέρει στο άρθρο της η Cumhuriyet.

Ποιο είναι όμως το σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη απάντησε στην τουρκική αξίωση; Είναι ένα σχέδιο… κληρονομιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, προς τον υιό Κυριάκο και σημερινό πρωθυπουργό.

Δείτε σχετικά: Το σχέδιο του Μητσοκέικου για το Αιγαίο- Κων. Μητσοτάκης: Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί με την Τουρκία! (βίντεο)

“Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί με την Τουρκία”!- Η δήλωση του Κων. Μητσοτάκη, κληρονομιά στον γιό του! (βίντεο)

Ας το θυμηθούμε, όπως το έχει παρουσιάσει το Candiadoc:

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να πιστεύει από πολιτική και οικογενειακή παράδοση στη “συνδιαχείριση” του Αιγαίου με τους Τούρκους. Προφανώς αυτή η “κληρονομιά” τον οδήγησε όλο αυτό το διάστημα με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, τις “βόλτες” του Oruc Reis, τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν, να μην αντιδράσει σε καμιά περίπτωση ουσιαστικά. Και τελικά να λέει η τουρκική πλευρά ότι υπάρχει ήδη συμφωνία συνδιαχείρισης στο Αιγαίο.

Δεν είναι απλά ότι δεν έχει το τσαγανό να απαιτήσει από την ΕΕ κυρώσεις τώρα στην Τουρκία, δεν είναι ότι δεν έχει το ανάστημα ενός ηγέτη που παρασύρει με το δίκιο τους άλλους ηγέτες.

Είναι ότι πιστεύει στη συνδιαχείριση. Σε όσα είχε διακηρύξει ο πατέρας του, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Στις εξομολογήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά ( “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια”,  εκδόσεις Παπαδόπουλος) ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφερόταν στα ελληνοτουρκικά και στις δυνατότητες μιας συμφωνίας με την Άγκυρα. Και ήταν πολύ ξεκάθαρος:

“Οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι απλές, πολύ απλές. Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουνε το μικρό. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή. Ο εναέριος χώρος, τα 10 μίλια, είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή; Δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί πρέπει εμείς να σταματούμε τα τουρκικά αεροπλάνα; Είναι τρελό αυτό που κάνουμε, είναι εγκληματικό αυτό που κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχουν διαφορές”.

Αυτή ήταν η θέση και άποψη του πατρός Μητσοτάκη. Σήμερα, με όσα εξελίσσονταν επί μήνες και με τον γιό του στη θέση του πρωθυπουργού, φαίνεται ότι είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε εκεί… Αυτή, προφανώς, είναι η “γραμμή”…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί