Κιλιτσντάρογλου σε Ερντογάν: Κάνε κάτι για τα νησιά στο Αιγαίο κι εμείς θα σε στηρίξουμε

Στο πλευρό του Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως θα σταθεί ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αν ο Τούρκος πρόεδρος αυξήσει την πίεση σε ό,τι αφορά τη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες “μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”. Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε» δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται

Φρένο στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών έβαλε το μεταξύ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων.

Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Αλλαγή πλεύσης από Βερολίνο έναντι Άγκυρας

Αλλαγή τόνων και ύφους έναντι της Τουρκίας για τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας επιλέγει τώρα το Βερολίνο, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τήρηση ίσων αποστάσεων πριν από δύο ημέρες. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετέφερε χθες ότι ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς «είναι της άποψης ότι, δεδομένων των τωρινών συνθηκών, είναι σημαντικό για όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να παραμείνουν ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις». Και σημείωσε, ακόμα πιο συγκεκριμένα, ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, αλλά αντιπαραγωγικές, που τάσσονται απέναντι στο πνεύμα της Συμμαχίας».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ακόμα (Reuters) ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας κρατών-μελών της Ε.Ε.». Η στροφή του Βερολίνου έρχεται μετά τη συνάντηση του κ. Σολτς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και μετά την εμφατική και σαφέστατη δήλωση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπέρ της κυριαρχίας της Ελλάδας, δίχως αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Σφοδρή επίθεση από την Τουρκία στη Γερμανία

Εξοργισμένη είναι η Αγκυρα με τη στήριξη που εξέφρασε το Βερολίνο προς την Αθήνα στο ζήτημα των σχέσεών της με την Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς να καταδικάζει, να απορρίπτει και να χαρακτηρίζει τις γερμανικές θέσεις ως «αβάσιμες». 

Ο κ. Μπιλγκίτς δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο η Γερμανία να πέφτει στην παγίδα της προβοκάτσιας της Ελλάδας και να συμμετέχει στη συκοφαντική εκστρατεία κατά της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας ενάντια στην παραβίαση του εναέριου χώρου της χώρας μας από την Ελλάδα, που παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας στον εθνικό και διεθνή εναέριο χώρο της χώρας μας».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί