Ακρίβεια: Κυβερνητικό σόου για τα… 12-13 € το μήνα σε πολίτες με εισόδημα κάτω από 30.000 €!- Μειωμένο κατά 50 € το επίδομα Πάσχα

Πέντε υπουργοί θα σταθούν απέναντι στους πολίτες για να εξηγήσουν τη διαδικασία που αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χορήγηση του αστρονομικού ποσού των 12-13 ευρώ το μήνα για βενζίνη σε όσους πολίτες έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Δείτε: Μέτρα στήριξης ύψους 1.1 δις ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης με φόντο την κοινωνική κατακραυγή

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης εξήγγειλε μέτρα στήριξης μιλώντας για ψίχουλα

Επιδότηση καυσίμων

Με το… αστρονομικό ποσό των 13 ευρώ το μήνα θα επιδοτηθούν όσοι πολίτες έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Το ποσό που αντιστοιχεί σε 40 ευρώ για τα αυτοκίνητα για τους μήνες Απρίλιο -Μάιο – Ιούνιο και 30 ευρώ για όσους έχουν μοτοσυκλέτα, θα δοθεί μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων
Ο κάτοχος του αυτοκινήτου και της μηχανής θα μπαίνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνει το όχημα για το οποίο θα λάβει την επιδότηση. Για όσους δεν έχουν πρόσβαση θα κατατεθεί σε λογαριασμό τραπέζης που θα δηλώσουν.
Το μέτρο αφορά φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες για ένα και μόνο όχημα. Παράλληλα επιδοτείται στην πηγή η τιμή του πετρελαίου κίνησης αλλά μόνο για τον Απρίλιο με όφελος  15 λεπτά το λίτρο για τον καταναλωτή, ενώ θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί για τον Απρίλιο.

Επίδομα Πάσχα

Μειωμένο κατά 50 ευρώ θα είναι το επίδομα Πάσχα που θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ καθώς θα είναι στα 200 ευρώ αντί για 250 που ήταν τα Χριστούγεννα.
Το ποσό θα χορηγηθεί και σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες ενώ επιπλέον 1,5  μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού θα δοθεί τον Απρίλιο που υπολογίζεται στα περίπου 105 ευρώ για το πρώτο παιδί.

Επιδότηση ρεύματος – Αγρότες – Επαγγελματίες

Όσον αφορά στην επιδότηση ρεύματος για τον Απρίλιο το ποσό για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι 72 ευρώ καθώς έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος. Για δικαιούχους κοινωνικούς τιμολογίου αυξάνεται στα 87 ευρώ από 52 ευρώ το Μάρτιο.

Για αγροτικά, επαγγελματικά τιμολόγια η μοναδιαία τιμή επιδότησης διπλασιάζεται στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης. Ειδικά για τις μικρές εταιρείες και τα αρτοποιία δίνονται 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο σύνολο της κατανάλωσης. Για αυτές τις εταιρείες θα δοθούν επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για να αποζημιωθούν αναδρομικά για το σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας Ιανουαρίου -Μαρτίου. Το ποσό θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις αρχίζοντας από τον Απρίλιο.

Στους αγρότες για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων που χρησιμοποιείται στη γεωργία επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ από 1.1.2022 έως 31.12.2022. και συντελεστής ΦΠΑ 6% αντί 13% για τα λιπάσματα. 

Στο φυσικό αέριο νοικοκυριών για τον Μάρτιο θα δοθούν 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης, ενώ η ΔΕΠΑ θα προσφέρει επιπλέον έκτπωση 20 ευρώ. Για τον Απρίλιο ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος του μήνα. Στο φυσικό αέριο επιχειρήσεων η επιδότηση είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης.

Παράλληλα οι επιστρεπτέες προκαταβολές θα εξοφληθούν σε 96 αντί για 60 δόσεις ενώ παραμένει η έκπτωση 15% σε εφάπαξ πληρωμή.

Το υπουργικό κλιμάκιο με εμφανή την αγωνία να καταδείξει ότι αντιλαμβάνεται το δράμα νοικοκυριών και επαγγελματιών, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δίνει ότι μπορεί και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα που πρότεινε για την ανακούφιση των πολιτών είναι σπάταλα και πάνω από τις δυνατότητες της οικονομίας.
Εξαιρετικά εμφανής ήταν η προσπάθεια των πέντε υπουργών να πείσουν χωρίς αποτέλεσμα ότι τα μέτρα αφορούν τόσο τους συνταξιούχους όσο και τη μεσαία τάξη.


 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί